Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Sećanja na prošlost Rtnja II
Između dva svetska rata na rudniku Rtanj živeli su i radili ljudi iz svih krajeva naše bivše zemlje - Jugoslavije. Bilo je to složno društvo za primer tolerancije i saradnje. Svi su držali do svoje religije koju su doneli sa sobom ali su znali da poštuju i pravoslavnu veru zemlje u kojoj su našli utočište od progona ili nemaštine u svom kraju iz koga su došli.

 Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja Sećanja na prošlost Rtnja
 Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja

Fotografije iz tog vremena su dokaz (seče kolač gdin Minh sa pravoslavnim sveštenikom, igraju kolo-Slovenci, Hrvati, Austrijanci, Mađari iz Vojvodine...)

E to složno društvo bi palo u zaborav zauvek da nije bilo nezvaničnog amatera fotografa ĐURE KOLOVRATARA koji je to sve sa velikim oduševljenjem beležio svojom kamerom. Voleo je da pravi umetničke fotografije prelepe okolne prirode i beležio je svojim hobijem i skupove i proslave toga vremena. Ko je bio taj Đuro Kolovratar (prijatelj naše familije) ja ne znam ali bi po imenu rekla da je dosao sa familijom iz Hrvatske. Pošto je bio gibus (imao je grbu verovatno od neke povrede u detinjstvu) bio je veoma cenjena i vrlo interesantna i omiljena ličnost u svakom društvu.

 Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja
 Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja  Sećanja na prošlost Rtnja

Ja sam kao dete rođeno 1940. zahvaljujuci njemu imala jako mnogo fotografija -svaki moj pokret, grimasu ili prvi korak on je zabeležio kamerom što je bila retkost da danas neko ima toliko detalja iz ranog detinjstva. Dosta kasno oženio je jednu siromašnu devojku Božicu sa rudnika (prilazem fotografiju venčanja). Poslednji put sam imala susret sa njim 1958. godine u Boru kada me je odveo na brdo iznad grada i na borsko jezero i napravio desetak umetnickih fotografija u prirodi. Znam da je u to vreme živeo sa suprugom u Boru i uskoro posle toga smo čuli da je preminuo. Da li je imao naslednike ne znam, ali da je vredelo da postoji - znam jer rat je odneo mnoga sećanja na te dane ali njegove fotografije su zabeležile zauvek jedno vreme koje zahvaljujuci njemu neće biti nikada zaboravljeno.Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas67
mod_vvisit_counterJuce193
mod_vvisit_counterOve nedelje632
mod_vvisit_counterOvog meseca632