Skip to content

Zrenjanin, In├░ija i Loznica na Sajmu investicija u ├łikagu

Opštine Zrenjanin, In├░ija i Loznica pobedile su na takmi├Ęenju "Investirajte u Srbiju" koje je u organizaciji Ameri├Ęke agencije za me├░unarodni razvoj (USAID) odr┼żano u Beogradu. Ove tri opštine su, u konkurenciji deset opština uklju├Ęenih u USAID-ov program, zahvaljuju├Ži najve├Žem osvojenom broju bodova, dobile priliku da, o trošku USAID, predstave svoje potencijale i mogu├Žnosti za investiranje na Sajmu privrede u ├łikagu koji organizuje Kongres srpskog ujedinjenja u dijaspori od 27. do 29. oktobra ove godine.

U konkurenciji su bile opštine, uklju├Ęene u program "MEGA" (Municipal Economic Gronjth Activity - Podsticaj ekonomskom razvoju opština) – Zrenjanin, In├░ija, Loznica, Subotica, Novi Beograd, U┼żice, Kragujevac, Kruševac, Prokuplje i Vranje. One su, predstavljaju├Ži svoje dosadašnje domete u investiranju i podsticanju privrednog razvoja, organizovale prezentacije koje je ocenjivao poseban ┼żiri, u ├Ęijem su radu u├Ęestvovali ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodi├Ž, predstavnici Ameri├Ęke privredne komore, ambasade SAD u Beogradu, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA i USAID. Svaka opština je izradila propagandni materijal i višejezi├Ęne internet prezentacije, kroz koji se ocenjivao kvalitet informacija potrebnih stranom investitoru.

Zrenjanin je uvršten u projekat MEGA zahvaljuju├Ži naporima u├Ęinjenim na dovo├░enju investitora, stvaranju povoljnih uslova za "grinfild" ulaganja i razvoju industrijskih parkova. Nije zanemareno ni dosadašnje u├Ęeš├Že opštine Zrenjanin u programima USAID, poštovanje rokova za realizaciju projekata i dobar partnerski odnos koji je prisutan još od 2001. godine i po├Ęetaka saradnje izme├░u Zrenjanina i ameri├Ękih nevladinih donatorskih organizacija.

In├░ija je vode├Ža opština u Srbiji po visini stranih ulaganja i broju direktnih stranih investicija, dok je Loznica predstavila bogato kulturno-istorijsko nasle├░e, turisti├Ęke potencijale i mogu├Žnosti za investiranje u poljoprivredno-prera├░iva├Ękoj delatnosti. Ina├Ęe In├░ija se ve├Ž du┼że vreme izdvaja od drugih opština u Srbiji po prvoj elektronskoj vladi, sre├░enim i komunalno opremljenim industrijskim zonama, a posebno po direktnim i velikim stranim investicijama. Pored toga, In├░ija je prva i jedina opština sa «Sistemom 48», koji daje mogu├Žnost svakom gra├░aninu da se sa bilo kakvim problemom obrati opštini, i – da mu u roku od 48 sati problem bude rešen ili da dobije odgovor kada ├Že to biti u├Ęinjeno. Uz to postoji i tzv. oficir na vezi, ta├Ęnije pravnik koji je 24 sata na raspolaganju stranom investitoru za sve informacije oko uslova i propisa za ulaganje u In├░iji, odnosno u Srbiji.

Kako je ├łikago najja├Ęi srpski grad posle Beograda, i naša dijaspora je jaka, na Sajmu ├Že biti prisutni naši kongresmeni, senatori srpskog porekla, potrudi├Žemo se da na najbolji na├Ęin izlo┼żimo ponudu naših opština. ┼Żelimo da ameri├Ęki investitori do├░u da ula┼żu u Srbiju i Evropu uopšte. Oni se teško na to odlu├Ęuju, budu├Ži da je ovo malo tr┼żište, za razliku od Kine koja je njihovo najve├Že tr┼żište. Ponudi├Žemo ono što imamo, najjeftiniju radnu snagu u Evropi, potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji jedino mi imamo u Evropi, i naše ure├░ene industrijske zone.

Na ovom konkursu opštinu Sokobanja niko iz SO nije prijavio. Na internet prezentaciji Sokobanje www.sokobanja.org.yu i lokalne samouprave www.sokobanja.sr.gov.yu ne postoje nikakve informacije za potencijalne investitore, niti stavka „tenderi“ i „konkursi“, niti su sajtovi poseduju englesku ni nema├Ęku verziju sajta. Najnovija vest na prezentaciji lokalne samouprave je iz maja 2006, a zajedni├Ęka emajl adresa svih funkcionera je sosokobanja@ptt.yu koja je ina├Ęe namenjena fizi├Ękim licima što je krajnje neozbiljno.

U opštini Sokobanja u 2006. natalitet i broj stanovnika je opao, visokoškolovani su se napuštali banju, nije bilo kapitalnih investicija, a obim privrednog poslovanja je u konstantnom opadanju.

Komentari (1)Add Comment
nesposobni
napisao Oki , 12, November, 2006
A ko iz SO da predstavi Sokobanju na takvom konkursu? Sa kojom prezentacijom da predstavi Sokobanju, sa sokobanja.org.yu? Malopre sam posetio www.indjija.net i zaista je super prezentacija. A cisto sumnjam da je placena 3600 eura kao nasa. Steta je sto nam grad propada zbog licnih interesa pojedinaca na vlasti. Kada su bili u Vojvodini da prezentuju Sokobanju - Kokan Siljeg - glavni turizmolog stalno je reklamirao svoju kafanu -sto se drugacije naziva sukob interesa ,ali koga jos briga za to. :?
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: -1

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas145
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1297
mod_vvisit_counterOvog meseca2817