Skip to content

Svetski dan hroniĆØne opstruktivne bolesti pluƦa

HroniĆØna opstruktivna bolest pluƦa (HOBP) ĆØetvrti je (zajedno sa sidom) uzroĆØnik smrti u svetu, posle bolesti srca, šloga i zapaljenja pluƦa, a svake godine od ove bolesti umre 2,75 miliona ljudi.

Prema procenama Globalne inicijative za HOBP, više od polovine obolelih od ove bolesti nemaju postavljenu dijagnozu i nisu svesni da su bolesni i upravo to je bio razlog da se ustanovi Svetski dan posveƦen HOBP-u kako bi se što pre shvatila opasnost od ove bolesti. Stotine miliona ljudi bori se svakodnevno sa njenim simptomima, ali je HOBP i dalje meĆ°u bolestima koje se nedovoljno dijagnostikuju.

Glavni faktor rizika za nastanak hroniĆØne opstruktivne bolesti pluƦa, koja ukljuĆØuje i osobe sa hroniĆØnim bronhitisom i emfizemom, jeste pušenje, zatim pasivno izlaganje duvanskom dimu, udisanje prašine i hemikalija na radnom mestu (gasovi, iritansi, isparenja) i unutrašnje aerozagaĆ°enje nastalo od organskih goriva koja se koriste za kuvanje i grejanje u nedovoljno provetravanim prostorijama. Na ovu bolest bi trebalo, savetuju lekari, da pomisli svaka osoba koja je izložena ovim faktorima rizika a pri tom kašlje, iskašljava, ima oseƦaj nedostatka vazduha pri naporu. Dijagnoza se ipak potvrĆ°uje uz pomoƦ posebnog aparata - spirometra.

Ipak, mnoge osobe sa ovim simptomima ne obraƦaju se za pomoƦ lekaru pa se zato ne postavlja dijagnoza sve dok se bolest ne pogorša toliko da onesposobljava bolesnika. Tim povodom ustanovljen je svetski dan hroniĆØne opstruktivne bolesti pluƦa (HOBP).


Tim povodom Specijalna bolnica "Sokobanja" organizuje besplatnu dijagnostiku za graĆ°ane Sokobanje i banjske goste. U sredu 15. novembra graĆ°ani Ʀe biti u moguƦnosti da izvrše besplatnan pregled disajnih kanala u prostorijama Novog i Starog zavoda (Stacionara).
 
Treba znati da HOBP nije isto što i astma. Ipak izmeĆ°u astme i HOBP-a ima preklapanja i ista osoba može da oboli od obe bolesti.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas269
mod_vvisit_counterJuce224
mod_vvisit_counterOve nedelje788
mod_vvisit_counterOvog meseca13004