Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Svetski dan hroniène opstruktivne bolesti pluæa

Hroni√®na opstruktivna bolest plu√¶a (HOBP) √®etvrti je (zajedno sa sidom) uzro√®nik smrti u svetu, posle bolesti srca, šloga i zapaljenja plu√¶a, a svake godine od ove bolesti umre 2,75 miliona ljudi.

Prema procenama Globalne inicijative za HOBP, više od polovine obolelih od ove bolesti nemaju postavljenu dijagnozu i nisu svesni da su bolesni i upravo to je bio razlog da se ustanovi Svetski dan posve√¶en HOBP-u kako bi se što pre shvatila opasnost od ove bolesti. Stotine miliona ljudi bori se svakodnevno sa njenim simptomima, ali je HOBP i dalje me√įu bolestima koje se nedovoljno dijagnostikuju.

Glavni faktor rizika za nastanak hroni√®ne opstruktivne bolesti plu√¶a, koja uklju√®uje i osobe sa hroni√®nim bronhitisom i emfizemom, jeste pušenje, zatim pasivno izlaganje duvanskom dimu, udisanje prašine i hemikalija na radnom mestu (gasovi, iritansi, isparenja) i unutrašnje aerozaga√įenje nastalo od organskih goriva koja se koriste za kuvanje i grejanje u nedovoljno provetravanim prostorijama. Na ovu bolest bi trebalo, savetuju lekari, da pomisli svaka osoba koja je izloŇĺena ovim faktorima rizika a pri tom kašlje, iskašljava, ima ose√¶aj nedostatka vazduha pri naporu. Dijagnoza se ipak potvr√įuje uz pomo√¶ posebnog aparata - spirometra.

Ipak, mnoge osobe sa ovim simptomima ne obra√¶aju se za pomo√¶ lekaru pa se zato ne postavlja dijagnoza sve dok se bolest ne pogorša toliko da onesposobljava bolesnika. Tim povodom ustanovljen je svetski dan hroni√®ne opstruktivne bolesti plu√¶a (HOBP).


Tim povodom Specijalna bolnica "Sokobanja" organizuje besplatnu dijagnostiku za gra√įane Sokobanje i banjske goste. U sredu 15. novembra gra√įani √¶e biti u mogu√¶nosti da izvrše besplatnan pregled disajnih kanala u prostorijama Novog i Starog zavoda (Stacionara).
 
Treba znati da HOBP nije isto što i astma. Ipak izme√įu astme i HOBP-a ima preklapanja i ista osoba moŇĺe da oboli od obe bolesti.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas262
mod_vvisit_counterJuce224
mod_vvisit_counterOve nedelje781
mod_vvisit_counterOvog meseca12997