Skip to content

Da li ste znali..?
Da li ste znali da u vašoj sredini, u prelepoj Sokobanji ispod misteriozne i impozantne planine Rtanj, jedan vaš zemljak ulepšava okolnu prirodu i gradi prilaze izvorima hladne i lekovite vode na svoj raĆØun?

Pre mnogo godina  se uputio u svet kao i mnogi drugi da zaradi za bolju egzistenciju i sa namerom da se jednoga dana vrati u svoj rodni kraj. On godinama živi i radi u Australiji a sada kao penzioner - kada ozeleni šuma i doĆ°e leto on krene preko mora da obiĆ°e staru porodiĆØnu kuƦu u selu Rujnik i ode do Sokobanje da se nadiše planinskog vazduha i napije hladne i lekovite vode banje i okolnih izvora.

Tako je pre par godina posmatrao ljude koji su sa mukom prilazili jednom obližnjem izvoru (Vodomara) da zahvate vodu ali se zemlja odronjavala-i ĆØudio se da nije godinama niko imao dobru volju i malo truda - te je rešio da ga betonira i napravi laksi prilaz.Ljudi su sve više dolazili a u znak zahvalnosti njemu - izvor su nazvali Rujnik po imenu njegovog rodnog sela. Nedaleko od izvora u šumi napravio je i letnju kuhinju pod starim Sokogradom - koju obilaze putnici namernici i po nekad šumar da zalozi vatru i ogreje ruke.


E ĆØitalac Ʀe se pitati -zašto se ne vrati Sava nazad kada mu toliko nedostaje naša rodna gruda? Onaj ko nije nikada krenuo iz zemlje neƦe razumeti da naši emigranti živeƦi godinama van zemlje-osnuju porodicu po dolasku, zidaju kuce, izrode decu, imaju unuke, a ta deca pohaĆ°aju ovde školu gde ih uĆØe da vole ovu zemlju jer drugu zemlju svojih roditelja ĆØesto i ne poznaju iako znaju da govore jezik roditelja. Ono što ne poznaju (zemlju predaka) ne mogu ni da vole. I tako sudbina emigranata je da ostanu u tuĆ°ini u kojoj su zauvek stranci. ƈesto se cuje komentar "kada bi mogli da napravimo jednu zemlju od ove nase dve idealno bi živeli". Ovako sa prikrivenom tugom odlazimo nazad u stari kraj na ognjista pradedova i vraƦamo se u zemlju koja nam je pruzila mogucnost da brže doĆ°emo do željenog cilja.


Tako i naš zemljak Sava kad doĆ°e jesen i poĆØnu hladni vetrovi krece teška srca nazad u Australiju. Ono sto je najteže da se prizna je da smo zauvek stranci u tuĆ°ini posle desetina godina provedenih izvan matiĆØne zemlje i stranci u sopstvenom rodnom kraju.

Autor: Ljilana StanikiƦ
Komentari (2)Add Comment
...
napisao tricikl , 18, May, 2010
Da li je ovo poziv da svi betoniramo i sredjujemo sumu na svoju ruku?
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: -3
bolje ista nego nista.
napisao ruska marinkovic , 20, May, 2010
Bolje je i na svoju ruku uredjivati okolinu nego nikako! Provereno- sumar i opstina nemaju nista protiv.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas171
mod_vvisit_counterJuce174
mod_vvisit_counterOve nedelje1801
mod_vvisit_counterOvog meseca1468