Skip to content

Vodimo Vas kroz Karlove Vari
Vodimo Vas u Karlove vari Karlove Vari jedno je od najpoznatijih banja u svetu. Grad nalazi u Češkoj na obalama reke Teple u zapadnom delu Bohemije. 1350. godine osnovao ga je Čarls IV, kralj Bohemije i vladar Svetog rimskog carstva. Mesto je poznato i po porcelanu i staklu.
Do ovog grada možete stići svim vrstama prevoza, osim avionom (kojim možete doputovati do Praga a zatim nekim prevozom po izboru do ovog mesta). Karlove Vari se nalaze u severozapadnom delu Češke republike i udaljene su od glavnog grada Praga 130 km zapadno.

Reljef
Karlove Vari se nalaze na krajnjem severoistoku Češko-Moravske visoravni, u gornjem delu toka reke Ohrže. Grad i okolina su na izrazito pokrenutom terenu, na oko 450 metara nadmorske visine. Severno od grada izdižu se Krušne gore, a južno Slavikova šuma, kao veoma šumovite planine. Nedaleko od grada su zaštićene oblasti Slavikova šuma i Vojne uprave Hradišće sa karakterističnom faunom i florom koja je takođe bogata na minerološka otkrića. Okolina grada je takođe bogata na ležišta kaolina svetskog kvaliteta. Klima: Klima oblasti Karlovih Vari je umereno kontinentalna. Vode: Grad Karlove Vari se obrazovao na tokovima tri reke: Ohrže, Rolave i Teple. Sve reke u gradskom području imaju uske doline. Reka Tepla je posebno čuvena po svojoj toploj vodi.
Festivali
  • U maju je otvaranje spa sezone i održavaju se trke kanua
  • U julu se održavaju muzički i filmski festival.
  • U avgustu su Betovenovi dani, festival antičke muzike i festival mladih instrumentalista.
  • U septembru možete prisustvovati festivalu folklora i Dvoržakovoj jeseni
  • U oktobru je festival fokusiran na turizam i džez festivalu
  • U novembru se održava Dvoržakovo internacionalno takmičenje u pevanju.

 


Grad je poznat po filmskom festivalu koji se održava u julu i u poslednjih par godina je stekao veliku popularnost pa važi za jedan od najvažnijih u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ovaj festival je jedan od najstarijih na svetu. 1946. godine prvi put se održava ovaj festival na kome su učešće uzeli filmovi iz sedam zemalja. Tokom godina koje su usledile festival je bio pod velikim uticajem politike. Kasnije festival doživljava krizu ali je takvu situaciju u mnogome popravio dolazak Roberta De Nira. Zbog finansijskih problema festival se 1992. godine gotovo gasi da bi dve godine kasnije bio obnovljen.

 


Saveti: Uvek menjajte novac u banci ili u ATM mašinama. Budite oprezni kada menjate novac u menjačnicam. Mnogi od njih baš ciljaju na turiste kojima naplaćuju velike provizije ili vam zaračunaju drugačiji kurs a da vas o tome ni ne obaveste. Nikada nemojte pristati da novac menjate na ulici. Takve ponude završiće se krađom vašeg novca. Nemojte nositi prevelike sume novce sa sobom. Bolja varijanta su kreditna kartice.

 Izvor: Wikipedia, Putovanja.info i www.karlovy-vary.cz
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 8 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1377
mod_vvisit_counterJuce2866
mod_vvisit_counterOve nedelje12285
mod_vvisit_counterOvog meseca49838