Skip to content

Rtnju u pohode
Rođenje svetog Jovana, preteče i krstitelja - Ivanjdan. Jedan od velikih verskih praznika kod nas i u vascelom pravoslavnom svetu.

U Sokobanji već šesnaest godina taj praznik je posvećen početku branja lekovitog bilja kojeg je priroda darivala čoveku za lek. A sokobanjska kotlina, sa planinama koje je okružuju, je bogata ovim prirodnim lekom. Manifestacija koja se proslavlja svake godine nosi naziv "Sveti Jovan Biljober", a organizuju je Udruženje za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov", privatno preduzeće "Adonis" i Organizacija za turizam, kulturu i sport - Sokobanja.


Svake godine priređuju se sajmovi lekovitog bilja i proizvoda, meda i zdrave hrane, održavaju se seminari i predavanja za berače i prerađivače bilja i niz drugih događaja koji obogaćuju sadržaj, a centralna svečanost je 7. jula, kada se organizuje izlet na Rtanj, branje lekovitog bilja i uspon na vrh planine, Šiljak (1560 m.).

Kao i svake godine i ovog 7. jula OTKS je obezbedila dva autobusa za zainteresovane, koji ne idu u svojoj režiji, sopstvenim prevozom, tako da je oko 80 ranoranilaca, ljubitelja prirode i avanturista, pošlo iz Sokobanje na druženje s prirodom. Raspoloženje je donekle pokvarilo veoma oblačno i hladno vreme, podnožje Rtnja je potpuno bilo prekriveno oblacima i organizatori nisu preporučivali uspon na Šiljak, već samo branje lekovitog bilja, do 13 sati za kada je predviđeno takmičenje u poznavanju lekovitog bilja i pletenje ivanjdanjskih venčića.


Za avanturiste sve to jeste zanimljivo, ali... Doći u podnožje planine (oko 800 m. nv), a ne popeti se na Šiljak, deluje kao poraz, predaja nekome ili nečemu, bez bitke. I oko 9 sati grupa najodvažnijh ( i ja, naravno), se uputila planinskim stazama put Šiljka, bez obzira na visoku oblačnost, nisku temperaturu i nalete vetra koji su na momente prelazili brzinu od 100 km/h. MI smo samo odvažni, berači bilja takođe, a oni "najhrabriji" su ostali u kafanskim šatrama da jedu i piju. Bože moj, pa zato su i došli! Da se provesele, kad će ako ne na praznik? 
ebalo nam je samo dva sata i petnaest minuta da ozarenih lica, međ' oblacima, čvrsto držeći šešire i kape na glavama, ugledamo ruševine kapele na Šiljku, podignute 1935 godine. Usledilo je fotografisanje, a potom u zavetrini istočnog zida kapele, doručak, okrepljenje za iscrpljujuće uspinjanje do cilja. Pobedila je volja. Meni je ovo peti put kako osvajam vrh Rtnja i svakog puta doživljaj je drugačiji, nov, uzbudljiviji. Zaista nestvarno, bajkovito, deluje i ostavlja nezaboravan utisak, kada se nađete u oblacima, kada možete da ih dodirnete i da im nešto saopštite, neku potajnu želju, na primer. U tim trenucima, deluje to, bar tako sam doživeo, kao razgovor s Bogom.

Mobilni telefoni su čudo, svaki novi model to dokazuje i jedan od učesnika uspona, pomorac iz Bara, koji je došao u Sokobanju upravo zbog uspona na Rtanj, uspeo preko svog mobilnog da izmeri temperaturu vazduha na Šiljku. Iznosila je samo 5 (pet) stepeni Celzijusovih. Brrrr! Da se smrzneš! A većina nas u oskudnoj odeći u majicama sa kratkim rukavima.

Kviz o poznavanju lekovitog bilja i pletenje venčića nisam mogao da propratim (zbog kasnog polaska na vrh), ali sam uspeo da fotografišem pobednički venčić i tablu sa izloženim lekovitim biljem.


Na platou u podnožju Rtnja, gde se odvija celodnevni piknik, bilo je i veselja, a bez trubača i kafedžija nijedno veselje nije potpuno.Završetak manifestacije, Sveti Jovan Biljober, je tradicionalno, uveče u 20 sati, kada se bira princeza Biljarica. Devojčice, uzrasta od 5 do petnaest godina se kite venčićima, svećem i ubranim lekovitim biljem, a Biljarica se bira žrebom. Ona koja iz koverte izvuče stabljiku ivanjskog cveća, simbol praznika, postaje Biljarica, do naredne godine.


Na kraju... Ma, dođite sledeće godine 7. jula, da skupa osvajamo Šiljak i ispisujemo nove redove, bez kraja.

Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 8 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1356
mod_vvisit_counterJuce2866
mod_vvisit_counterOve nedelje12264
mod_vvisit_counterOvog meseca49817