Skip to content

Anastasiji i Anđelima (video)
Kako je i najavljeno, juče je u predvečernjim časovima, nešto posle 19 sati, u maloj galeriji Zavičajnog muzeja, u Sokobanji, otvorena prva samostalna izložba umetničkih radova Snežane Stefanović.


Otvarajući izložbu Vladimir S. Putnik je rekao:

"Dame i gospodo, poštovani prijatelji, zahvaljujem, u ime Udruženja umetnika VRELO i u Snežanino ime, što ste večeras sa nama u ovolikom broju. Meni je pripala ona gorka, ali časna obaveza da vam večeras predstavim, u nekoliko rečenica, našeg člana i budućeg velikog umetnika, Snežanu Stefanović.

Još od rane mladosti, u tinejdžerskim godinama, dok je pohađala osnovnu, potom srednju školu, Snežana je poželela da postane umetnik: slikar, modni dizajner, kreator... Opredelila se za Likovnu akademiju u Prištini (rodom je iz Leskovca), ali zbog političkih previranja u Srbiji i nagoveštaja rata na Kosovu i po nagovoru oca, upisuje Ekonomski fakultet u Nišu, na kojem je danas apsolvent.

Talenat, koji joj je od Boga dat, jaka volja, koju ispoljava njen razum i potreba za emotivnim pražnjenjem, nakon porodične tragedije, 2005. godine, odnose prevagu i Snežana počinje da se bavi onime o čemu je u detinjstvu maštala. Počinje da slika i upisuje Visoku strukovnu školu za tekstil - odsek modni dizajn, u Leskovcu, 2008. godine, na kojoj u roku završava dev godine sa prosečnom ocenom 9,7 i upisuje treću pre isteka roka u novembru.

Na slikama Snežane Stefanović, u periodu pred početak studija, na pejzažima i portretima može se pročitati tuga. Za nekim, ili nečim, njoj znano, ali što nije umanjilo kvalitet i vrednost njenih radova. Naprotiv, istančanim osećanjima i filigranskim umećem u potezima četkice, ugljena, ili pera, ona svoje slike dovodi do savršenstva, koje u posmatraču izaziva divljenje.

Mali je broj svestranih stvaralaca, umetnika, koji uspevaju da u kontinuitetu zadrže visok nivo kvaliteta svojih dela, radeći na više polja. Snežana je svestrana umetnica, a kvalitet njenih radova je visok, u usponu, bez obzira da li oslikava platno i papir, dizajnira mebl-štofove, odeću i nakit, ili kaligrafski ispunjava podlogu slovima i šarenicama.

Izloženim radovima Snežana Stefanović je otvorila vrata umetničke scene, domaće pre svega, a s obzirom na visok stepen znanja, veštine i volje, za očekivati je da u bliskoj budućnosti Snežana zakorači i na svetsku umetničku pozornicu. Podrška njenog bračnog druga, Ivana, doprinosi ovoj konstataciji i njemu sve pohvale za razumevanje i poštovanje ličnosti svoje supruge.

Svoju prvu, samostalnu, izložbu Snežana posvećuje ANASTASIJI I ANĐELIMA, njihovoj tragično preminuloj kćeri i anđelima, deci - njihovoj i svoj deci.
Dame i gospodo, za Vaše oči i duše, izložba radova Snežane Stefanović je - otvorena."

Od svog osnivanja, UU Vrelo praktikuje da se prilikom otvaranja izložbi čuje i poneki stih ili zapeva pesma i tako je bilo i juče. Stihove su govorili Dobrinka Obrovski, pesnik iz Novoga Sada i Jablanka Pavlović, književnica iz Sokobanje, a sa dve pesme: "Što se bore misli moje" i "Tiho noći", predstavili su nam se, takođe iz Novoga Sada, nekolicina članova KUD penzionera "Isidor Bajić".

Izložba će biti postavljena sedam dana i prodajnog je karaktera i veće je izazvala veliko interesovanje za pojedine eksponate.
Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik

 A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A     A&A A&A A&A A&A A&A A&A A&A
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas92
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje92
mod_vvisit_counterOvog meseca654