Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Sokograd

Sokograd

Sokograd je nastao u periodu vizantijskog cara Justinijana, kao tvr√įava za spre√®avanje avarskih i slovenskih upada u dubinu Balkanskog poluostrva. Stefan Nemanja ga zauzima 1172. godine i on je od tada u sastavu srpske srednjovekovne drŇĺave. Tokom proterivanja bogumila iz Srbije u sukobima se našao i Soko Grad √®iji je upravnik bio bogumil, zbog √®ega je Nemanja opseo i zauzeo grad koji je tom prilikom pretrpeo ve√¶a razaranje. Turci ga, kao i celu Vidinsku kneŇĺevinu u √®ijem sastavu se Soko Grad nalazio krajem XIV veka, zauzimaju 1398. godine. Od turske vlasti se 1412. godine odmetnuo Sokolski i Svrljiški beg Hamza koji je stolovao u Soko Gradu, tako da se protiv njega iste godine uputio sultan Musa. Hamzinu pobunu ugušio je sultan naredne godine, a tokom borbi Soko Grad je ponovo razrušen. Hamza je poslat, u tadašnju prestonicu, Adrijanopolj gde je pogubljen, dok je lokalno stanovništvo raseljeno širom Otomanske imperije.

sokograd

U kanjonu reke Moravice, oko 2 km juŇĺno od Sokobanje, na strmom i skoro nepristupa√®nom uzvišenju nalaze se ostaci srednjovekovnog utvr√įenja. Utvr√įenje je nepravilne osnove, ve√¶ih dimenzija i verovatno je podignuto na temeljima anti√®kih gra√įevina. Sastoji se od Donjeg i Gornjeg grada. Donji grad je uglavnom razrušen, sem delova bedema, √®etvorougaone kule i glavne kapije koja je najbolje o√®uvana. Gornji grad – citadela je na stenovitom grebenu koji je odvojen od Donjeg grada. U okviru Gornjeg grada nalazi se najviša √®etvorougaona kula sa puškarnicama. Oko nje je dublji prokop. Postoje još dve pravougaone kule, nešto niŇĺe, povezane duŇĺim zidom koji je imao otvore za topove. Ulaz u Gornji grad bio je kroz donju kulu. O√®uvana je i cisterna za vodu, zasvedena kamenom i use√®ena u stenu. U njoj su na√įene kerami√®ke cevi za dovod kišnice. Utvr√įenje je gra√įeno tokom XIII i XIV veka da bi ve√¶ po√®etkom XV veka, ta√®nije 1412, bilo opustošeno i uništeno od strane odmetnika Muse. Postoje podaci da ga ve√¶ slede√¶e, 1413. drŇĺe Turci. Arheološka istraŇĺivanja su vršena 1980–1982. godine.

 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas37
mod_vvisit_counterJuce283
mod_vvisit_counterOve nedelje320
mod_vvisit_counterOvog meseca1840