Skip to content

Svilena ženstvenost

U Zavičajnom muzeju, u Sokobanji, tokom letnjih meseci, izložbi slika i ostalih umetničkih rukotvorina, nikad dosta. Jedna postavka smenjuje drugu i samo je dokaz više, koliko su stvaraoci vešti i obdareni i koje sve materijale i podloge koriste za stvaranje svojih dela.


Od 10. do 17. avgusta u maloj galeriji je postavka radova na svili: slike, odevni predmeti, nakit... Sestre, Julijana i Valentina Nikolić, iz Sokobanje, Julijana medicinska sestra, a Valentina je profesor engleskog jezika, su slikari amateri i godinama se već bave unikatnim stvaranjem umetnina od svile: ešarpe, marame, nakit, slike...


Svila, materijal, odnosno tkanina, je nežna, osetljiva, sa dušom, slično kao i ženske ruke i duše sestara Nikolić, koje na njoj izražavaju svoja osećanja i talenat.

" Inspirisane florom prirode, stilizovanjem, komponuju harmonične odnose oblika i boja na svilenim maramama, ešarpama, ogrlicama, kravatama, slikama... Njihove kreacije odišu posebnim senzibilitetom ostvarenih veza između savremenog-modernog i tradicionalnog-narodnog. Upornošću, radom, istrajnošću i kvalitetom svoga rada, impresioniraju svet oko sebe", zapisala je Sofija Veljković, nastavnik liokovne kulture u penziji.


Sestre NIkolić su do sada imale samostalne enja primenjenih umetnika "Kosovka", izizložbe u Ohridu, Nišu, Vlasotincu i Sokobanji, a nekoliko puta su učestvovale i na kolektivnim izložbama. Od 2002. godine su članice udruženja primenjenih umetnika "Kosovka", iz Beograda, a od 2009. članice udruženja umetnika "Vrelo", iz Sokobanje. Žive i stvaraju u Sokobanji.
Dođite u Sokobanju i pogledajte svilenu ženstvenost!

Vladimir S. Putnik
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 10 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1281
mod_vvisit_counterJuce2866
mod_vvisit_counterOve nedelje12189
mod_vvisit_counterOvog meseca49742