Skip to content

Em niŔlisko, em ubavo, em pobedilo!
Jelena DavidoviƦ


Jelena DavidoviƦ, iz Niša, šampionka je ovogodišnjeg, 48. MeĆ°unarodnog takmiĆØenja PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010.

Nju je odabrao, jednoglasno, struĆØni žiri, izmeĆ°u deset seniora koji su ušli u uži izbor.

Ove godine interesovanje za takmiĆØenje harmonikaša u Sokobanji je blago poraslo, a primeƦen je pomak u kvalitetu takmiĆØara, tako da se Jelena DavidoviƦ "muški", odnosno znanjem, veštinom i upornošĆ¦u izborila za prvo mesto. Uzor joj je Radojka ŽivkoviƦ i baš poput uzora, Jelena je sigurna u sebe, sa lakoƦom je svirala numere, kako one obavezne tako i uveĆØe na revijalnom nastupu na letnjoj pozornici "Vrelo".


Festivalu se polako primiĆØe šesta decenija starosti, kvalitet harmonikaša je u porastu, nagrade se kako-tako obezbede, nekada su bile i mnogo veƦe, bilo je sponzora, samo je letnja pozornica "Vrelo" iz godine u godinu u sve lošijem stanju, a ništa se ne sanira niti novo dodaje. Mnogi estradni umetnici (pevaĆØi uglavnom), odbijaju da gostuju u Sokobanji, kada im se pomene letnja pozornica! Slavica Ɔukteraš, na primer, prošle godine je zamalo otkazala gostovanje, takoĆ°e u finalu harmonike, uz protest i psovke, kada je dobila informaciju da u objektu ne postoje garderoba i sanitarne prostorije, a njoj se pripiškilo. A još je morala s nogu, na betonskom zidu, da pojede sendviĆØ, kao zidarski šegrt, a ne pevaĆØica sa veƦ izgraĆ°enim renomeom i ostvarenim uspehom u dosadašnjoj karijeri.

Ovogodišnji žiri, 48. festivala ĆØinili su: Dalibor StoiljkoviƦ, muziĆØar i pobednik festivala 2006. godine; Vesna Ivkov, magistar etnomuzikologije i harmonike, profesor na MuziĆØkoj akademiji u Novome Sadu; Dragiša MilanoviƦ, kijevski akademac, profesor u muziĆØkoj školi "Stanislav BiniĆØki" u Leskovcu; Ljubo Kešelj, kompozitor i harmonikaš; Ljubiša PavkoviƦ, predsednik žirija, istaknuti umetnik, harmonikaš i kompozitor i umetniĆØki rukovodilac narodnog orkestra RTS-a.


I Ljubiša PavkoviƦ je mišljenja da festival u Sokobanji treba negovati i da posebnu pažnju treba obratiti na struĆØnjake i "struĆØnjake", koji se odabiru za struĆØni žiri, ali i da uslove u kojima se održava festival, treba znatno promeniti, odnosno poboljšati. Ljubiša je još izrazio žaljenje što je naša zemlja jedina u regionu, ali i šire, koja na muziĆØkim akademijama nema odsek za harmoniku.  "Jedino tako Srbija može da se odbrani od one napadne, loše i destruktivne muzike, koju nam serviraju šarene televizije",- rekao je PavkoviƦ.


Organizator je uz pomoƦ pokrovitelja, SO Sokobanja i sponzore SOKOJ, i hotele i privatne preduzetnike iz Sokobanje, obezbedio pristojne nagrade za prva tri takmiĆØara, i meĆ°u seniorima  i i meĆ°u juniorima i za duet do 15 godina starosti. Pobednica festivala je dobila pehar, diplomu i 80.000 dinara, dok je juniorski pobednik, ƐorĆ°e DavidoviƦ, odneo u svom džepu upola manje, pored diplome i pehara, a isto toliko i pobedniĆØki duet braƦa Predrag i Nenad IvanoviƦ.


Nakon podele diploma, pehara i novĆØanih nagrada, usledio je poluĆØasovni koncert legendarnog Novice NegovanoviƦa, koji je oduševio publiku, a bilo je preko 3.000 posetilaca. Sve uĆØesnike, zatim Novicu NegovanoviƦa, pratio je , veƦ tradicionalno, sokobanjski orkestar "Lepterija", Ɔosa, Cvekla i Ɛentile.

Festival harmonikaša je protutnjao, a sokobanjske goste u centralnom parku, na harmonici i fruli, zabavlja narodni instrumentalista Tina. On ne traži pehare i diplome, samo neki dinar, da pregrca dan i noƦ.Vidimo se u Sokobanji!

 

Vladimir S. Putnik
Komentari (1)Add Comment
Predsednik protiv, po njemu, retrogradnih desavanja
napisao Mile JNA , 18, August, 2010
Evo zasto se ne ulaze u obnovu letnje pozornice:

http://www.soko-banja.org/index.php?option=com_nicetalk&task=view&topic=732&Itemid=352
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +1

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas130
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1282
mod_vvisit_counterOvog meseca2802