Skip to content

Em nišlisko, em ubavo, em pobedilo!
Jelena Davidović


Jelena Davidović, iz Niša, šampionka je ovogodišnjeg, 48. Međunarodnog takmičenja PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010.

Nju je odabrao, jednoglasno, stručni žiri, između deset seniora koji su ušli u uži izbor.

Ove godine interesovanje za takmičenje harmonikaša u Sokobanji je blago poraslo, a primećen je pomak u kvalitetu takmičara, tako da se Jelena Davidović "muški", odnosno znanjem, veštinom i upornošću izborila za prvo mesto. Uzor joj je Radojka Živković i baš poput uzora, Jelena je sigurna u sebe, sa lakoćom je svirala numere, kako one obavezne tako i uveče na revijalnom nastupu na letnjoj pozornici "Vrelo".


Festivalu se polako primiče šesta decenija starosti, kvalitet harmonikaša je u porastu, nagrade se kako-tako obezbede, nekada su bile i mnogo veće, bilo je sponzora, samo je letnja pozornica "Vrelo" iz godine u godinu u sve lošijem stanju, a ništa se ne sanira niti novo dodaje. Mnogi estradni umetnici (pevači uglavnom), odbijaju da gostuju u Sokobanji, kada im se pomene letnja pozornica! Slavica Ćukteraš, na primer, prošle godine je zamalo otkazala gostovanje, takođe u finalu harmonike, uz protest i psovke, kada je dobila informaciju da u objektu ne postoje garderoba i sanitarne prostorije, a njoj se pripiškilo. A još je morala s nogu, na betonskom zidu, da pojede sendvič, kao zidarski šegrt, a ne pevačica sa već izgrađenim renomeom i ostvarenim uspehom u dosadašnjoj karijeri.

Ovogodišnji žiri, 48. festivala činili su: Dalibor Stoiljković, muzičar i pobednik festivala 2006. godine; Vesna Ivkov, magistar etnomuzikologije i harmonike, profesor na Muzičkoj akademiji u Novome Sadu; Dragiša Milanović, kijevski akademac, profesor u muzičkoj školi "Stanislav Binički" u Leskovcu; Ljubo Kešelj, kompozitor i harmonikaš; Ljubiša Pavković, predsednik žirija, istaknuti umetnik, harmonikaš i kompozitor i umetnički rukovodilac narodnog orkestra RTS-a.


I Ljubiša Pavković je mišljenja da festival u Sokobanji treba negovati i da posebnu pažnju treba obratiti na stručnjake i "stručnjake", koji se odabiru za stručni žiri, ali i da uslove u kojima se održava festival, treba znatno promeniti, odnosno poboljšati. Ljubiša je još izrazio žaljenje što je naša zemlja jedina u regionu, ali i šire, koja na muzičkim akademijama nema odsek za harmoniku.  "Jedino tako Srbija može da se odbrani od one napadne, loše i destruktivne muzike, koju nam serviraju šarene televizije",- rekao je Pavković.


Organizator je uz pomoć pokrovitelja, SO Sokobanja i sponzore SOKOJ, i hotele i privatne preduzetnike iz Sokobanje, obezbedio pristojne nagrade za prva tri takmičara, i među seniorima  i i među juniorima i za duet do 15 godina starosti. Pobednica festivala je dobila pehar, diplomu i 80.000 dinara, dok je juniorski pobednik, Đorđe Davidović, odneo u svom džepu upola manje, pored diplome i pehara, a isto toliko i pobednički duet braća Predrag i Nenad Ivanović.


Nakon podele diploma, pehara i novčanih nagrada, usledio je polučasovni koncert legendarnog Novice Negovanovića, koji je oduševio publiku, a bilo je preko 3.000 posetilaca. Sve učesnike, zatim Novicu Negovanovića, pratio je , već tradicionalno, sokobanjski orkestar "Lepterija", Ćosa, Cvekla i Đentile.

Festival harmonikaša je protutnjao, a sokobanjske goste u centralnom parku, na harmonici i fruli, zabavlja narodni instrumentalista Tina. On ne traži pehare i diplome, samo neki dinar, da pregrca dan i noć.Vidimo se u Sokobanji!

 

Vladimir S. Putnik
Komentari (1)Add Comment
Predsednik protiv, po njemu, retrogradnih desavanja
napisao Mile JNA , 18, August, 2010
Evo zasto se ne ulaze u obnovu letnje pozornice:

http://www.soko-banja.org/index.php?option=com_nicetalk&task=view&topic=732&Itemid=352
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +1

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 11 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1256
mod_vvisit_counterJuce2866
mod_vvisit_counterOve nedelje12164
mod_vvisit_counterOvog meseca49717