Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Em niŔlisko, em ubavo, em pobedilo!
Jelena DavidoviƦ


Jelena DavidoviƦ, iz Niša, šampionka je ovogodišnjeg, 48. MeĆ°unarodnog takmiĆØenja PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010.

Nju je odabrao, jednoglasno, struĆØni žiri, izmeĆ°u deset seniora koji su ušli u uži izbor.

Ove godine interesovanje za takmiĆØenje harmonikaša u Sokobanji je blago poraslo, a primeƦen je pomak u kvalitetu takmiĆØara, tako da se Jelena DavidoviƦ "muški", odnosno znanjem, veštinom i upornošĆ¦u izborila za prvo mesto. Uzor joj je Radojka ŽivkoviƦ i baš poput uzora, Jelena je sigurna u sebe, sa lakoƦom je svirala numere, kako one obavezne tako i uveĆØe na revijalnom nastupu na letnjoj pozornici "Vrelo".


Festivalu se polako primiĆØe šesta decenija starosti, kvalitet harmonikaša je u porastu, nagrade se kako-tako obezbede, nekada su bile i mnogo veƦe, bilo je sponzora, samo je letnja pozornica "Vrelo" iz godine u godinu u sve lošijem stanju, a ništa se ne sanira niti novo dodaje. Mnogi estradni umetnici (pevaĆØi uglavnom), odbijaju da gostuju u Sokobanji, kada im se pomene letnja pozornica! Slavica Ɔukteraš, na primer, prošle godine je zamalo otkazala gostovanje, takoĆ°e u finalu harmonike, uz protest i psovke, kada je dobila informaciju da u objektu ne postoje garderoba i sanitarne prostorije, a njoj se pripiškilo. A još je morala s nogu, na betonskom zidu, da pojede sendviĆØ, kao zidarski šegrt, a ne pevaĆØica sa veƦ izgraĆ°enim renomeom i ostvarenim uspehom u dosadašnjoj karijeri.

Ovogodišnji žiri, 48. festivala ĆØinili su: Dalibor StoiljkoviƦ, muziĆØar i pobednik festivala 2006. godine; Vesna Ivkov, magistar etnomuzikologije i harmonike, profesor na MuziĆØkoj akademiji u Novome Sadu; Dragiša MilanoviƦ, kijevski akademac, profesor u muziĆØkoj školi "Stanislav BiniĆØki" u Leskovcu; Ljubo Kešelj, kompozitor i harmonikaš; Ljubiša PavkoviƦ, predsednik žirija, istaknuti umetnik, harmonikaš i kompozitor i umetniĆØki rukovodilac narodnog orkestra RTS-a.


I Ljubiša PavkoviƦ je mišljenja da festival u Sokobanji treba negovati i da posebnu pažnju treba obratiti na struĆØnjake i "struĆØnjake", koji se odabiru za struĆØni žiri, ali i da uslove u kojima se održava festival, treba znatno promeniti, odnosno poboljšati. Ljubiša je još izrazio žaljenje što je naša zemlja jedina u regionu, ali i šire, koja na muziĆØkim akademijama nema odsek za harmoniku.  "Jedino tako Srbija može da se odbrani od one napadne, loše i destruktivne muzike, koju nam serviraju šarene televizije",- rekao je PavkoviƦ.


Organizator je uz pomoƦ pokrovitelja, SO Sokobanja i sponzore SOKOJ, i hotele i privatne preduzetnike iz Sokobanje, obezbedio pristojne nagrade za prva tri takmiĆØara, i meĆ°u seniorima  i i meĆ°u juniorima i za duet do 15 godina starosti. Pobednica festivala je dobila pehar, diplomu i 80.000 dinara, dok je juniorski pobednik, ƐorĆ°e DavidoviƦ, odneo u svom džepu upola manje, pored diplome i pehara, a isto toliko i pobedniĆØki duet braƦa Predrag i Nenad IvanoviƦ.


Nakon podele diploma, pehara i novĆØanih nagrada, usledio je poluĆØasovni koncert legendarnog Novice NegovanoviƦa, koji je oduševio publiku, a bilo je preko 3.000 posetilaca. Sve uĆØesnike, zatim Novicu NegovanoviƦa, pratio je , veƦ tradicionalno, sokobanjski orkestar "Lepterija", Ɔosa, Cvekla i Ɛentile.

Festival harmonikaša je protutnjao, a sokobanjske goste u centralnom parku, na harmonici i fruli, zabavlja narodni instrumentalista Tina. On ne traži pehare i diplome, samo neki dinar, da pregrca dan i noƦ.Vidimo se u Sokobanji!

 

Vladimir S. Putnik
Komentari (1)Add Comment
Predsednik protiv, po njemu, retrogradnih desavanja
napisao Mile JNA , 18, August, 2010
Evo zasto se ne ulaze u obnovu letnje pozornice:

http://www.soko-banja.org/index.php?option=com_nicetalk&task=view&topic=732&Itemid=352
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +1

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas29
mod_vvisit_counterJuce283
mod_vvisit_counterOve nedelje312
mod_vvisit_counterOvog meseca1832