Skip to content

PreobraĆŸenje Gospodnje

U vascelom, pravoslavnom, svetu danas se proslavlja praznik Sveto PreobraĆŸenje Gospodnje. U Sokobanji je tada i hramovna slava, jer je hram, kojeg je podigao mitropolit srpski Mihailo (Sokobanjac), 1892. godine, posveĂŠen tom velikom prazniku, odnosno dogaĂ°aju, kada je Gospod naš, Isus Hristos, pop drugi put pokazao ĂšoveĂšanstvu svoju boĆŸansku prirodu. Prvi put na Svetom  Krštenju, na reci Jordan, a treĂŠeg puta  o Svetom Vaskrsenju.


U Sokobanji je 19. i 20. avgusta panaĂ°ur, vašar, a pripreme trgovaca su zapoĂšete još dan-dva ranije. Što je sigurno - sigurno, valja na vreme obezbediti mesto za tezgu ili skaru. PreobraĆŸenje je uvek u vreme Velikogospojinskog posta, ali danas i sutra tone mesa i mesnih preraĂ°evina ĂŠe biti prevaljene preko skara, ispod saĂša, na raĆŸnjevima i pojedene. Ali, ko mari o zapovestima BoĆŸijim i Crkvenim, vaĆŸan je stomak, on je "BOG"!


Dakle, pripreme za vašar, ali i za proslavu praznika hrama, poĂšele su još juĂše. VašardĆŸije za tezge i tgovinu, a sveštenici Crkvene opštine Sokobanja, za molitvu, za veliĂšanje Boga i Carstva Nebeskog, za doĂšek njegovog preosveštenstva, vladike timoĂškog,  Gospode Gospodina, Justina, koji tradicionalno u sokobanjsku parohiju dolazi o PreobraĆŸenju.

Jutros, oko 8,30 sati, ispred kapije crkvene porte, pored sveštenika sokobanjskih i sveštenika i monahinja u gostima, vladiku Justina doĂšekali su i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije LukiĂŠ i narodni poslanik iz Sokobanje, Dejan NikoliĂŠ. Pre ulaska u hram i pripreme za Arhijerejsku Svetu Liturgiju, vladika je blagoslovio prisutni narod ispred hrama.

Vidimo se u Sokobanji!

 

Vladimir S. Putnik
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas135
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1287
mod_vvisit_counterOvog meseca2807