Skip to content

Igralo se, orilo se!
Prošle nedelje, letnja pozornica “Vrelo”, u Sokobanji, orila se od spletova srpskih igara i narodne pesme, koje na svom repertoaru imaju kulturno-umetniĆØka društva iz Srbije i Republike Srpske.


Ovo je bio treƦi sabor, “IGRA KOLO POD OZRENOM “, kako je nadahnuto nazvan i iz godine u godinu privlaĆØi sve više zainteresovanih, kako meĆ°u društvima, tako i meĆ°u posetiocima. Prostor za gledaoce je bio ispunjen i raĆØuna se da je bilo preko 2.000 posetilaca, što je u odnosu na prethodna dva sabora, dvostruko više.

Iz sokobanjske opštine nastupila su sva tri kulturno-umetniĆØka društva: “Soko”, “Mladost” i “Moravica” i još deset iz Srbije i Republike Srpske. Više od dva sata pesme i igre i neprestanog pljeskanja dlanovima zadovoljne publike. Bilo je i situacija kada su, ponešeni muzikom i igrom devojaka i mladiƦa na bini, posetioci zaigrali kolo.


DomaƦin sabora je KUD “SOKO”, a sponzori OTKS- Sokobanja i SO Sokobanja, a sve uĆØesnike i posetioce pozdravio je i sabor otvorio predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije LukiƦ, naglasivši da mu je drago što se srpske narodne igre i pesme neguju, što je puno mladih u društvima i što sabor u Sokobanji postaje tradicionalni.

Posebnu atrakciju ovogodišnjeg sabora, priredio je glumac-amater Zvonimir PavkoviƦ, iz Knjaževca, deklamujuƦi “Pastirski zov”, ĆØobana sa Stare planine, ogrnut ogrtaĆØem koji je istkan od kozije kože (opandžak) i držeƦi u ruci pastirski štap na kojem je nataknuta ovnujska lobanja.

Kraj saborovanja obeležilo je zajedniĆØko kolo u trajanju od deset minuta, a svi uĆØesnici su potom otišli na veĆØeru u hotel “Sunce”.

Vidimo se u Sokobanji!

 

Vladimir S. Putnik
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas155
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1307
mod_vvisit_counterOvog meseca2827