Skip to content

Banja po meri Evrope
SOKOBANJA - Specijalnu bolnicu "Sokobanja", posetili su predstavnici Evropskog udruženja banja-Reinhard Petry, direktor za projekte ESPA, dr Kurt Von Storch, direktor za kvalitet ESPA i dr Tfeodor Stofira generalni menadžer jedne od najpoznatijih banja u Češkoj i predsednik komisije za peloid ESPA.

Ovo je početak obilaska sedam najboljih zdravstvenih ustanova u banjama Srbije, koji će trajati do 02. septembra, a u cilju stručnog sagledavanja stanja u ustanovama i izrade dokumenata sa preporukama o najbrže ostvarljivim i najefikasnijim merama za njihovo dalje napredovanje. Organizator posete je Udruženje banja Srbije, a reč je o prvoj fazi složene aktivnosti na profilisanju turističkog proizvida – segmenta jako bitnog za razvoj banjskog turizma, a koja će biti realizovana uz pomoć Evropskog udruženja banja. Predstavnici Evropskog udruženja banja obišli su zgradu Specijalne bolnice "Sokobanja", amam i Stari zavod i na radnom sastanku izneli utiske i zapažanja, koje će kasnije dati i u pisanoj formi.

RIBARSKA BANJA - U podjastrebarskoj lepotici boravili su predstavnici evropskog Udruženja banjskih lečilišta (ESPA), direktor Rajnhard Petru, sa saradnicima i sekretarom Udruženja banja Srbije, Vladanom Veškovićem. Cilj posete bilo je stručno „snimanje“ metoda lečenja, ali i smeštajnih kapaciteta, terapijskih blokova i bazena. Na osnovu tih saznanja, biće izrađeni dokumenti i preporuke za još brže ostvarivanja daljeg napredovanja.- Ovde smo da se uverimo u potencijale i to prenesemo dalje, u Evropu, ali i da predočimo načine kako da se još bolje koristi prirodno bogatstvo kojeg Srbija ima u izobilju. Već sada je izvesno da ovde treba doći i, na licu mesta, videti kako jedna banja može da napreduje - istakao je Rajnhard Petru, direktor Udruženja banjskih lečilišta Evrope.

Ocenjeno je da je jedan od načina za napredovanje Ribarske banje i dobijanje „pečata kvaliteta“, visokog evropskog priznanja koje - uvereni su gosti u ovoj svojevrsnoj „inspekciji“ - može da stigne veoma skoro. Time bi Ribarska banja ušla u elitu, među tridesetak banja, koliko ih je već ovenčano u Evropi.

- Delegacija iz evropskog Udruženja banja posetila je nekoloko naših rehabilitacionih centara, a želja im je da naprave presek šta danas imamo, pa da nam, predlozima i sugestijama, pomogu, kako bi srpska lečilišta polako počela da liče na evropska - zaključuje dr Branislav Katančević, direktor Ribarske banje.

Izvor: SokoTV i BanjeSrbije.net
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 9 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1339
mod_vvisit_counterJuce2866
mod_vvisit_counterOve nedelje12247
mod_vvisit_counterOvog meseca49800