Skip to content

Etno kuća u Ilinu
Zavičajna kuća vajarke Ljubinke Savić - Grasi, selo Ilino, opština Boljevac

 Vođeni predlogom gospođe Ljiljane Stanikić koja je za naš portal ranije pisala članke o prošlosti Rtnja i o životu i ljudima koji su boravili u selu Rtanj u periodu posle II svetskog rata, došli smo u selo Ilino u podnožju Rtnja da napravimo reportažu o selu i Etno kući vajarke Ljubinke Savić.

Gospođa Ljiljana nas je srdačno dočekala i sa njom smo evocirali stare uspomene o životu u podnožju Rtnja u selima Ilino i Rtanj. Ona je davno napustila ovaj kraj i nov, interesantan i uzbudljiv život započela u dalekoj Australiji. Međutim, kako kaže, ovaj kraj ostao joj je zauvek urezan u srcu i sećanju i ove godine odlučila je da se ponovo poseti kraj gde je provela svoje detinjstvo.

Život u inostrantvu omogućio joj je mnoge stvari koje ovde nikada ne bi videla niti doživela. Od svih država u kojima je putovala, a obišla je ceo svet izuzev Južne Amerike, najviše joj se dopada Velika Britanija odnosno Engleska zbog pitome vegetacije i prijatne klime. Kod nas je priroda lepa, ali divlja, kako kaže, ali i kako ne bi bila kada kod nas država ne daje subvencije za održavanje. Kako smo u međuvremenu saznali, primera radi, u Švajcarskoj država vlasnicima imanja daje po 4 eura za svaki pokošeni metar trave. Ako primera radi imate 1ha na godišnjem nivou od države bi ste dobili 40.000 eura za održavanje travnjaka u toku godine. Verujemo da bi i kod nas priroda bila pitomija kada bi ovakve i slične subvencije postojale, ali to je malo verovatno da se ostvari kod nas.

 Posle prijatno provedenog vremena u ćaskanju krenuli smo u obilazak sela Ilino i zavičajne etno kuće.

Gospođa Ljilja Stanikić sa kustosom Etno kuće


Kuća je sagrađena krajem 19. veka, pripadala je porodici Savić do 1926. godine kada je prodata Opštini Ilinskoj. Pored sedišta opštine, u njoj je nakon Drugog svetskog rata jedno vreme bila seoska prodavnica i kafana. Rekonstruisana je u potpunosti i pretvorena u Zavičajnu kuću vajarke Ljubinke Savić - Grasi, septembra 2009. godine. Kuća je opremljena u tradicionalnom stilu predmetima domaće radinosti žitelja Ilina. U sobi Ljubinke Savić - Grasi urađena je postavka o životu i stvaralaštvu ove umetnice, koja je živela i stvarala u Beogradu, ali je do kraja života ostala privržena svom zavičaju.


Vajarka Ljubinka Savić - Grasi rođena je 1922. godine u selu Ilino kod Boljevca. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila je u Beogradu uklasi prof. Alojza Dolinara. Njen umetnički opus čine:

- skulpture žene i deteta, njene trajne inspiracije (žena majka, heroina, prelja...)
- portreti najvećih umova i istorijskih ličnosti u obliku medaljona, plaketa i kao puna plastika
- nekoliko spomenika i spomen obeležja

Najčešće je radila u gipsu, terakoti i bronzi. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostrantstvu. Dela Ljubinke Savić Grasi čuvaju se u našim najvećim muzejima, kulturnim i prosvetnim ustanovama i privatnim  zbirkama, a od septembra 2009. godine neka od njih su izložena u njenom rodnom Ilinu. Umrla je u Beogradu 1. decembra 1999. godine.

U neposrednoj blizini kuće nalazi se ilinsko vrelo, vrelo zdrave i pijaće vode, ali i važno mesto u tradicionalnom životu žitelja sela Ilina.


Svakom putniku namerniku koji se nađe u opštini Boljevac preporučujemo da poseti ovo interesantno mesto, da obiđe etno kuću, usput kupi pastrmke na lokalnom ribnjaku i da potom svrati u Motel "Balašević" koji se nalazi u samom podnožju Rtnja na magistralnom putu Paraćin-Zaječar. Verujemo da će te ugodno provesti jedan dan ovde i da će vam se dopasti čuvena gibanica i kiselo mleko u ovom motelu. Do Sokobanje vam potom preko Rtnja i sela Nikolinac ostaje oko 26km puta.Zahvaljujemo se gospođi Ljiljani Stanišić na poklonima i ugodno provedenom danu u prijateljskom razgovoru.

Ekipa portala Sokobanje.
Komentari (1)Add Comment
Nije mi se dalo
napisao AjmoNegde , 07, July, 2011
Prosao sam bar 10 puta pored skretanja za Ilino ali mi se nije dalo da svratim. Racunao sam etno selo ko etno selo, ali nisam znao za ove izvore.... Prvi sledeci put eto mene....
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas46
mod_vvisit_counterJuce206
mod_vvisit_counterOve nedelje2004
mod_vvisit_counterOvog meseca46