Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Etno kuƦa u Ilinu
ZaviĆØajna kuƦa vajarke Ljubinke SaviƦ - Grasi, selo Ilino, opština Boljevac

 VoĆ°eni predlogom gospoĆ°e Ljiljane StanikiƦ koja je za naš portal ranije pisala ĆØlanke o prošlosti Rtnja i o životu i ljudima koji su boravili u selu Rtanj u periodu posle II svetskog rata, došli smo u selo Ilino u podnožju Rtnja da napravimo reportažu o selu i Etno kuƦi vajarke Ljubinke SaviƦ.

GospoĆ°a Ljiljana nas je srdaĆØno doĆØekala i sa njom smo evocirali stare uspomene o životu u podnožju Rtnja u selima Ilino i Rtanj. Ona je davno napustila ovaj kraj i nov, interesantan i uzbudljiv život zapoĆØela u dalekoj Australiji. MeĆ°utim, kako kaže, ovaj kraj ostao joj je zauvek urezan u srcu i seƦanju i ove godine odluĆØila je da se ponovo poseti kraj gde je provela svoje detinjstvo.

Život u inostrantvu omoguƦio joj je mnoge stvari koje ovde nikada ne bi videla niti doživela. Od svih država u kojima je putovala, a obišla je ceo svet izuzev Južne Amerike, najviše joj se dopada Velika Britanija odnosno Engleska zbog pitome vegetacije i prijatne klime. Kod nas je priroda lepa, ali divlja, kako kaže, ali i kako ne bi bila kada kod nas država ne daje subvencije za održavanje. Kako smo u meĆ°uvremenu saznali, primera radi, u Švajcarskoj država vlasnicima imanja daje po 4 eura za svaki pokošeni metar trave. Ako primera radi imate 1ha na godišnjem nivou od države bi ste dobili 40.000 eura za održavanje travnjaka u toku godine. Verujemo da bi i kod nas priroda bila pitomija kada bi ovakve i sliĆØne subvencije postojale, ali to je malo verovatno da se ostvari kod nas.

 Posle prijatno provedenog vremena u Ʀaskanju krenuli smo u obilazak sela Ilino i zaviĆØajne etno kuƦe.

Gospoưa Ljilja StanikiƦ sa kustosom Etno kuƦe


KuƦa je sagraĆ°ena krajem 19. veka, pripadala je porodici SaviƦ do 1926. godine kada je prodata Opštini Ilinskoj. Pored sedišta opštine, u njoj je nakon Drugog svetskog rata jedno vreme bila seoska prodavnica i kafana. Rekonstruisana je u potpunosti i pretvorena u ZaviĆØajnu kuƦu vajarke Ljubinke SaviƦ - Grasi, septembra 2009. godine. KuƦa je opremljena u tradicionalnom stilu predmetima domaƦe radinosti žitelja Ilina. U sobi Ljubinke SaviƦ - Grasi uraĆ°ena je postavka o životu i stvaralaštvu ove umetnice, koja je živela i stvarala u Beogradu, ali je do kraja života ostala privržena svom zaviĆØaju.


Vajarka Ljubinka SaviƦ - Grasi roĆ°ena je 1922. godine u selu Ilino kod Boljevca. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila je u Beogradu uklasi prof. Alojza Dolinara. Njen umetniĆØki opus ĆØine:

- skulpture žene i deteta, njene trajne inspiracije (žena majka, heroina, prelja...)
- portreti najveƦih umova i istorijskih liĆØnosti u obliku medaljona, plaketa i kao puna plastika
- nekoliko spomenika i spomen obeležja

NajĆØešĆ¦e je radila u gipsu, terakoti i bronzi. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostrantstvu. Dela Ljubinke SaviƦ Grasi ĆØuvaju se u našim najveƦim muzejima, kulturnim i prosvetnim ustanovama i privatnim  zbirkama, a od septembra 2009. godine neka od njih su izložena u njenom rodnom Ilinu. Umrla je u Beogradu 1. decembra 1999. godine.

U neposrednoj blizini kuƦe nalazi se ilinsko vrelo, vrelo zdrave i pijaƦe vode, ali i važno mesto u tradicionalnom životu žitelja sela Ilina.


Svakom putniku namerniku koji se naĆ°e u opštini Boljevac preporuĆØujemo da poseti ovo interesantno mesto, da obiĆ°e etno kuƦu, usput kupi pastrmke na lokalnom ribnjaku i da potom svrati u Motel "BalaševiƦ" koji se nalazi u samom podnožju Rtnja na magistralnom putu ParaƦin-ZajeĆØar. Verujemo da Ʀe te ugodno provesti jedan dan ovde i da Ʀe vam se dopasti ĆØuvena gibanica i kiselo mleko u ovom motelu. Do Sokobanje vam potom preko Rtnja i sela Nikolinac ostaje oko 26km puta.Zahvaljujemo se gospoĆ°i Ljiljani StanišiƦ na poklonima i ugodno provedenom danu u prijateljskom razgovoru.

Ekipa portala Sokobanje.
Komentari (1)Add Comment
Nije mi se dalo
napisao AjmoNegde , 07, July, 2011
Prosao sam bar 10 puta pored skretanja za Ilino ali mi se nije dalo da svratim. Racunao sam etno selo ko etno selo, ali nisam znao za ove izvore.... Prvi sledeci put eto mene....
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas137
mod_vvisit_counterJuce222
mod_vvisit_counterOve nedelje137
mod_vvisit_counterOvog meseca3558