Skip to content

Povratak na selo
Poslednjih godinu dana, selo Vrmdža kod Sokobanje privuklo je 10 parova iz zemlje i inostranstva, koji su odluĆØili da se ispod južnih obronaka Rtnja trajno nasele.Prilog Dragane Sotirovski


Netaknuta priroda u okolini Sokobanje privukla je De Marki LuĆØa, da posle 62 godine života u Veneciji, napusti Italiju i postane žitelj Vrmdže . Kupio je napušteno imanje, šumu, zasadio baštu i sa suprugom stekao u selu mogo prijatelja.

Za kratko vreme petnaestak kuƦa dobilo je nove vlasnike. Obnovljene su dotrajale ĆØatmare, zasejane njive, pa je Vrmdža, koja je od Sokobanje udaljena desetak kilomatara oživela. U njoj danas živi 700 osoba.

U lokalnoj crkvi Svete Trojice nedavno je, posle mnogo godina bilo i krštenje bebe, ĆØiju su se roditelji iz Amerike doselili u Vrmdžu.

BraĆØni par PrvuloviƦ, Sandra, rodom iz Subotice i SrĆ°an, roĆ°eni BeograĆ°anin, pre godinu dana su život u glavnom gradu zamenili životom na selu. Na novom imanju su od ambara i starinske kuƦe, u kojoj nije bilo vode i kanalizacije, napravili atraktivne apartmane za turiste koji vole seoski turizam.

Uredili su dvorište ispod samog Latinskog grada i meštanima pokazali da uz malo truda može da se dobro privreĆ°uje.

Vlasnike registrovanih domaƦinstava upoznali su sa prednostima organske proizvodnje hrane i sa pojedincima krenuli u novi posao.

Turistima je Vrmdža još uvek nepoznata destinacija. Osim obronaka Rtnja , na ĆØijim padinama raste rtanjski ĆØaj , lokalni vodiĆØi nude i posetu izletištima na Latinskom gradu, odlazak na prirodno Vrmdžansko jezero , kao i posetu izvoru Vrmdžanske reke, jednom od brojnih izvorišta, po kojima je i selo nazvano "Vrm"- mesto sa mnogo izvora, reka i pritoka. Lokalno stanovništvo i danas kaže da iz oblaka "vrne" kiša i da treba "navrnuti" vodu.

Uz privatni smeštaj, stanodavci turistima nude domaƦu hranu, kravlje, ovĆØje i kozje mleko, kaĆØkavalj sa granĆØicama rtanjskog ĆØaja, rtanjsko jagnje i jare u crepulji.

Za ljubitelje ekstremnih sportova ureĆ°ene su staze, a za paraglajderiste brojni tereni.

BeraĆØi lekovitog bilja su najĆØešĆ¦i gosti Vrmdže, jednog od retkih sela u Srbiji koje, zahvaljujuƦi pridošlim parovima beleži porast stanovništva.

Izvor: RTS
Komentari (4)Add Comment
..., Nisko ocenjen komentar [Prikaži]
zelja
napisao stevostevo , 14, September, 2010
Kada sam video ovaj prilog o selu Vrmdze odusevio sam se i pozeleo da sa svojom suprugom dodjem tamo i da zivim. Supruga mi ima aneurizmu aorte i siguran sam da bi joj zivot i vazduh u tom kraju prijao. Ukoliko neko zna da ima napusteno neko imanje sa kucom neka mi se javi. Puno vam hvala na ovom prilogu. Stevo
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +3
Zelja
napisao Meli , 14, September, 2010
ima kuca koliko hocete javite mi se na sokobanja@web.de pa da popricamo
pozdrav
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: -1
...
napisao Sanja M , 15, September, 2010
moja porodica prodaje kucu sa okucnicom u selu Vrmdza.zainteresovani mogu da mi se jave na mail milsanja79@gmail.com
pozdrav
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: -1

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas153
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1305
mod_vvisit_counterOvog meseca2825