Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Selo Vrmdža u podnožju Rtnja


Za razliku od mnogih drugih opustelih srpskih sela, iz kojih odlazi i staro i mlado, u Vrmdži podno Rtnja, dvanaest kilometara od Sokobanje, ne samo da se broj stanovnika ne smanjuje, veƦ je poslednju godinu privukla i desetak parova iz raznih drugih krajeva, pa ĆØak i iz inostranstva, koji su odluĆØili da se tu trajno nastane.

Dvadesetak kuƦa u Vrmdži dobilo je nove vlasnike. Obnovljene su dotrajale ĆØatmare, zasejane do juĆØe u korov zarasle njive, ureĆ°eni sokaci... U 170 domaƦinstava trenutno živi 700 stanovnika. Selo, reklo bi se, cveta.

ŠANSA - ETNO TURIZAM
Za sada desetak lepo ureĆ°enih domaƦinstava (RadivojeviƦa, NikoliƦa, MilosavljeviƦa, KovanoviƦa...) odluĆØilo se i za bavljenje seoskim turizmom. Gostiju ima iz svih krajeva, a stanodavci im nude domaƦu hranu, kravlje, ovĆØje i kozje mleko, kaĆØkavalj, rtanjski ĆØaj, rtanjsko jagnje i jare u crepulji...

Dobar dan, bonĆ°orno, bonžur... Samo je deo od desetak jezika, na kojima nam je, na pragu svog novog vrmdžanskog porodiĆØnog doma, dobrodošlicu poželeo, svakako najneobiĆØniji i trenutno najpoznatiji žitelj Vrmdže, De Marki LuĆØo (63). Italijan, bivši službenik na aerodromu u Veneciji, a sada penzioner. Upoznao se i oženio sa tri godine mlaĆ°om LeskovĆØankom Biljanom PetroviƦ, koja je radila u Švajcarskoj i sa drugaricom dolazila na odmor u Veneciju, gde je i planula ljubav. SluĆØajno 2007. godine dolaze u Vrmdžu i odluĆØuju da za 18.000 evra kupe napušteno imanje sa dve kuƦe i pomoƦnim objektima, nešto šume... Zasadili su baštu, poĆØeli da se bave raznim poljoprivrednim radovima i stekli mnogobrojne prijatelje. Tu provode od maja do decembra, a zimi uživaju na Tajlandu, jedva ĆØekajuƦi, kako sami rekoše, da se vrate u svoje „malo srpsko carstvo netaknute prirode“.

- Ne, nisam se pokajao nijednog trenutka. Kada bismo ponovo odluĆØivali ja i moja Bilja, opet bismo odabrali Vrmdžu. Ovde imamo sve - mir, lepu prirodu, mirisno cveƦe, prava uživancija... Vi Srbi, niste svesni šta sve imate - kaže za „Novosti“ na teĆØnom srpskom jeziku De Marki LuĆØo, inaĆØe, poliglota koji govori desetak jezika.

Srpski je, kako kaže, uz suprugu Bilju nauĆØio kao od šale. Druži se sa komšijama, poprimio je mnoge naše obiĆØaje, svi su ga lepo prihvatili i ĆØesto uz ĆØašicu šljivovice razmene iskustva o gajenju raznog voƦa i povrƦa, ĆØemu se ovaj prijatni i šaljivi Venecijanac posvetio sa svojom nežnijom polovinom.MESTO IZVORA
Vrmdža je za sada još uvek nepoznata destinacija turistima. Osim obronaka Rtnja, na ĆØijim padinama raste poznati rtanjski ĆØaj, meštani ovde nude i posetu izletištima na Latinskom gradu, odlazak na prirodno Vrmdžansko jezero bogato ribom, posetu izvoru Vrmdžanske reke, jednom od mnogobrojnih izvorišta, po kojima je i selo nazvano Vrm - mesto izvora, reka i potoka. Tu su još i etnomuzej sa velikim brojem eksponata, ĆØime se ni neko veƦe mesto ne može pohvaliti.

- Obišli smo mnoge zemlje širom planete i mogli smo da ostanemo gde god smo poželeli, ali kada smo došli ovde i videli ovu lepotu, ja i LuĆØo smo se samo pogledali i to je bilo dovoljno - nadovezuje se na priĆØu svog supruga Biljana PetroviƦ i dodaje da su u Vrmdži zajedno pronašli lek za ostatak života.

ZahvaljujuƦi našem domaƦinu, predsedniku Saveta mesne zajednice Slaviši KrstiƦu, odlazimo na drugi kraj sela, gde upoznajemo takoĆ°e novopridošle stanovnike Vrmdže, braĆØni par PrvuloviƦ. Sandra (34) rodom iz Subotice, menadžer za ljudske resurse i informatiĆØar i SrĆ°an (46), roĆ°eni BeograĆ°anin, pre godinu dana su život u glavnom gradu zamenili životom na selu.Na novom imanju od dvadesetak ari od ambara i starinske stogodišnje kuƦe, u kojoj nije bilo ni kanalizacije ni vode, napravili su atraktivne apartmane za turiste koji vole seoski turizam. Uredili su dvorište ispod Latinskog grada i meštanima pokazali da uz malo truda može da se privreĆ°uje. Vlasnike registrovanih domaƦinstava upoznali su sa prednostima organske proizvodnje hrane i sa njima krenuli u novi posao. Sandra ipak stigne i da svakog dana putuje u Niš, gde radi u jednoj švedskoj firmi.

- Jednostavno, došli smo ovde da bismo imali jedan novi kvalitet života. Možda to nekome izgleda ĆØudno, ali je tako. Srce je reklo, ovde je najbolje i tu Ʀemo ostati - kažu uglas, Sandra i SrĆ°an, pozivajuƦi nas da ih ponovo posetimo za godinu dana i da vidimo šta su do tada uradili.

U lokalnoj crkvi Svete Trojice (izgraĆ°ena 1818), nedavno je, posle mnogo godina, bilo i krštenje bebe, ĆØiji su se roditelji u Vrmdžu doselili iz Amerike.

- Vrmdža je, inaĆØe, jedino banjsko selo razbijenog tipa (podeljeno na mahale). NezagaĆ°ena prirodna sredina i ĆØiste vode, naĆØin života u kom su saĆØuvane sve tradicionalne vrednosti koje smo svi pomalo zaboravili, ĆØine naše selo izuzetno privlaĆØnim za goste - kaže prvi ĆØovek sela Slaviša KrstiƦ.


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas138
mod_vvisit_counterJuce222
mod_vvisit_counterOve nedelje138
mod_vvisit_counterOvog meseca3559