Skip to content

27. Božićni uspon na Rtanj

Tradicionalni 27mi po redu Božićni uspon na Rtanj održan je danas, 15. januara 2011. godine. Ova izuzetno posećena manifestacija svake godine okuplja veliki broj planinara iz cele Srbije. Ove godine bili su prisutni i planinari iz Slovenije i drugih država. Prema nezvani;nim procenama planinu Rtanj posetilo je oko 1000 planinara.

Rtanj Šiljak
planinari iz Slovenije

Program akcije planinarskog uspona na Rtanj obuhvatao je smeštaj učesnika u Dečijem odmaralištu "Rtanj" u selu Rtanj i u motelu "Balašević" na magistralnom putu Paraćin-Zaječar. Okupljanje planinara i otvaranje akcije obavljeno je u 8:30, u 9:00 je otpočeo uspon sa severne strane, a u 10:00 uspon sa lakše, južne strane. Najveći broj planinara na Šiljak (1566m) stigao je u periodu od 12 do 13 časova. Naizmenično su dolazile i odlazile grupe planinara iz različitih planinarskih društava.

uspon na Rtanj
PD Vukan iz Požarevca


Planinari su se potom vraćali južnom stranom ka naselju Rtanj gde ih je čekao zajednički ručak, a kasnije i planinarsko veče. Važno je napomenuti da dan nije bio ekstremno hladan, ali da jeste bio propraćen vetrom koji je subjektivni osećaj hladnoće povećao. Tokom povratka počela je i kiša da pada u skladu sa predviđanjima metologa.

Neki planinari ostali su da prespavaju i za njih je sutra organizovan odlazak do Felix Romuliane (carske palate u Gamzigradu III-IV vek p.n.e.), Zaječar i Narodni muzej u Zaječaru.

Organizator OPSD “Dragan Radosavljević” iz Zaječara učesnicima je obezbedio po jedan besplatan obrok za sve učesnike, zahvalnice za sva društva – učesnike, kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije, učesničku knjižicu i značku za sve učesnike kojima je ovo prvo učešće, bronzanu značku za tri učešća, srebrnu značku za šest učešća, zlatnu značku za deset učešća, pečat uspona, pečat vrha i prevoz.


povratak

>> više fotografija sa ove manifestacije možete pogledati u našog fotogaleriji na Facebook strani ovde >>
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas111
mod_vvisit_counterJuce325
mod_vvisit_counterOve nedelje1797
mod_vvisit_counterOvog meseca1623