Skip to content

Hiljadu Francuza u pet srpskih banja
Više od 1.000 Francuza i naših zemljaka na privremenom radu u toj zemlji boraviće ove godine organizovano po grupama na lečenju, rehabilitaciji i rekreaciji u pet banja Srbije: Ribarskoj, Niškoj, Sokobanji , Kanjiži i Koviljači.

To je rezultat višegodišnje saradnje sa predstavnicima zdravstvenih ustanova i agencija Francuske, kao i srpske dijaspore u toj zemlji, kažu u Specijalnoj bolnici „Ribarska Banja“.

ribarska banja

Organizovani dolazak Francuza i srpskih gastarbajtera po grupama počinje već krajem maja i početkom juna, do kada se očekuje i potpisivanje ugovora sa zdravstvenim fondovima i ustanovama iz Pariza, Liona i drugih gradova Francuske.

- Svesrdnu podršku menadžmentu „Ribarske Banje“ u promociji banjskog turizma dali su i ambasada naše zemlje u Parizu, Turistička organizacija Srbije, kao i ministarstva za dijsaporu, zdravlje, ekonomiju i regionalni razvoj. Želja nam je da strani turisti u što većem broju borave ne samo u ovih pet, već i u svim ostalim banjama Srbije - kaže doktor direktor Specijalne bolnice dr Branislav Katančević.
 
On dodaje da je u nerformalnim razgovorima sa predstanicima „Jata“ dobio uveravanja o spremnosti nacionalne avio-kompanije da organizuje čarter letove za grupni dolazak francuskih turista u srpske banje.
 
- Čarter letovima francuske turiste bismo slali na beogradski ili niški aerodrom, odakle bi autobusima bili prevezeni u pet banja Srbije, za koje su na osnovu anketa izrazili najveće interesovanje. Planiramo i nastavak saradnje sa agencijama i zdravstvenim ustanovama Francuske kojima ćemo punuditi boravak i u ostalim banjama Srbije koje za sada nisu obuhvaćene saradnjom - najavljuje Katančević.

Zdravstveni radnici „Ribarske Banje“ kažu da su potpuno spremni da prime sve goste iz Francuske. Ovde ih, kažu, pored brojnih kupatila sa lekovitom geotermalnom vodom očekuje i veliki tim lekara i drugih medicinskih stručnjaka koji će o njima neprekidno brinuti 24 časa. Osim toga, tu su i staze zdravlja kojima je nekada hodio i srpski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, osnivač Ribarske Banje, te mnoštvo bazena za kupanje, sportskih terena i drugih prirodnih lepota Jastrepca i okoline.

Od juna do kraja oktobra, kako ovde vole da kažu, goste u okviru kulturnog leta očekuju brojni kulturno-zabavni i sportski sadržaji i, naravno, nezaboravno splavarenje Moravom.
 
Predstavnici „Ribarske Banje“ iskoristili su boravke u Parizu, Lionu i drugim gradovima Francuske i za razgovore sa vlasnicima nekoliko velikih proizvodnih kompanija koje su nagovestile mogućnost ulaganja u proizvodnju zdrave harne. Na pitanje „Blica“ za koju vrstu zdrave hrane su Francuzi najzainteresovaniji, dr Branislav Katančević kaže da je to proizvodnja obojenog voća, povrća i pečuraka.
Iz dopisa koji je naša redakcija  dobila od strane jednog stanodavca iz Sokobanje koji izdaje sobe i apartmane, a koga je nedavno kontaktirao francuski državljanin koji je želeo da boravi 5 meseci kod njega u Sokobanji, saznali smo da postoji čitav niz problema koji se javljaju kada stranac želi da dođe kod nas na period duži od 3 meseca.

Kako nam je poznato, za boravak do 3 meseca, stranim državljanima nije potrebna viza. Problem se javlja kada naše nadležne institucije treba da izdaju vizu. Po rečima stranog državljanina čiji dopis dole prilažemo, situacija u našim konzulatima dosta podseća na ovu sa kojom se mi svakodnevno susrećemo u našoj državi.

Da bi strani gost kod nas boravio potrebno je da mu domaćin kod koga odseda pošalje pozivno pismo kao garanciju da će boraviti kod njega. Naš stanodavac, sredovečni sokobanjčanin posetio je OTKS međutim, kako kaže, oni tamo nisu bili sigurni kako bi to garantno-pozivno pismo trebalo da izgleda. Potom se obratio SUP-u Sokobanja gde takođee nisu mogli da mu pomognu. Potom se obratio Ministarstvu - regionalnog kancelariji odakle su ga uputili na Turističku agenciju "KonTiki travel" s obrazloženjem da oni to najverovatnije znaju kako treba da izgleda.

U međuvremenu iz Francuske je stigao mejl u kojem stranac objašnjava preobleme sa kojima se suočio i koji vam prenosimo u celini:


"Madam,
Yes,I was still willing to rent your room,but.... But if there is no problem for the first 90 days, for the 156 days I planed, I need a visa. You said you were ready to go on Internet to find solutions,it was the same for me,so please check my documents here in attached. For weeks I tried to call by phone the serbian consulate in Paris. At any day,at any open hours,they never pick up. NEVER ! The serbian managed travel agency in Paris ''RADA'' where I wanted to buy my bus ticket told me it is the same for them.                

At least I needed an application form to send by post mail. Impossible to get it on Internet where it is supposed to be avaible (see the site of the serbian ambassy in Paris).

So I should go to Paris or Lyon, to wait there several days because one's can't get a visa on the spot. With the hotel this journey means several hundreds euros. Unthinkable. Even Ukraine gives visas by post mail, not Serbia. I sent a mail to the consulate the 28 of december (see the copy) , more than 5 weeks ago. Today I have no answer.                         

So I have lost the hope to obtain a visa. Unfortunately I must give up my project in Serbia for next summer. May be next year I'll find a solution. I'll contact you again the first week of January 2012.

 I am very sorry to fail ,for the second year ,to visit Soko Banja. I also find chocking to discover it is more easy for a french citizen to travel to a potentialy hostile state in the future like Bosnia than to an historicaly ally and friend country like Serbia. I am allowed to go there 3 monthes without a visa and in the country the police can extend my permit for up to 3 monthes more.

Yes,of course I know,our bombings (I condamned them) didn't really strengthen our frienship,but we should do now our best to built a different relationship. Tourism is one of the possible actions. 

Sincerely yours , 
Richard BRU"


Ovaj email prosledili smo Turističkoj organizaciji Srbije, postavili na njihovu Facebook stranu .... i kao što možete predpostaviti .... ni mi nismo do dan danas dobili povratnu informaciju - email. Toliko o našem turizmu i ažurnosti nadležnih institucija. Fail.
Komentari (1)Add Comment
REŠENJE
napisao s-banjac , 10, February, 2011
Ajd, što ovaj Francuz ne zna kako da reši problem ali me čudi kako mu niko od naših nije objasnio kako stvari funkcionišu u Srbiji i sa srpskom administracijom.
Jednostavno dok se ne ,,podmaže,, ne možeš da završiš ni jedan posao.Neka stavi u kovertu i nešto evrića i eto vize očas posla.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +6

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 3 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas108
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje108
mod_vvisit_counterOvog meseca670