Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Hiljadu Francuza u pet srpskih banja
Više od 1.000 Francuza i naših zemljaka na privremenom radu u toj zemlji boraviƦe ove godine organizovano po grupama na leĆØenju, rehabilitaciji i rekreaciji u pet banja Srbije: Ribarskoj, Niškoj, Sokobanji , Kanjiži i KoviljaĆØi.

To je rezultat višegodišnje saradnje sa predstavnicima zdravstvenih ustanova i agencija Francuske, kao i srpske dijaspore u toj zemlji, kažu u Specijalnoj bolnici „Ribarska Banja“.

ribarska banja

Organizovani dolazak Francuza i srpskih gastarbajtera po grupama poĆØinje veƦ krajem maja i poĆØetkom juna, do kada se oĆØekuje i potpisivanje ugovora sa zdravstvenim fondovima i ustanovama iz Pariza, Liona i drugih gradova Francuske.

- Svesrdnu podršku menadžmentu „Ribarske Banje“ u promociji banjskog turizma dali su i ambasada naše zemlje u Parizu, TuristiĆØka organizacija Srbije, kao i ministarstva za dijsaporu, zdravlje, ekonomiju i regionalni razvoj. Želja nam je da strani turisti u što veƦem broju borave ne samo u ovih pet, veƦ i u svim ostalim banjama Srbije - kaže doktor direktor Specijalne bolnice dr Branislav KatanĆØeviƦ.
 
On dodaje da je u nerformalnim razgovorima sa predstanicima „Jata“ dobio uveravanja o spremnosti nacionalne avio-kompanije da organizuje ĆØarter letove za grupni dolazak francuskih turista u srpske banje.
 
- ƈarter letovima francuske turiste bismo slali na beogradski ili niški aerodrom, odakle bi autobusima bili prevezeni u pet banja Srbije, za koje su na osnovu anketa izrazili najveƦe interesovanje. Planiramo i nastavak saradnje sa agencijama i zdravstvenim ustanovama Francuske kojima Ʀemo punuditi boravak i u ostalim banjama Srbije koje za sada nisu obuhvaƦene saradnjom - najavljuje KatanĆØeviƦ.

Zdravstveni radnici „Ribarske Banje“ kažu da su potpuno spremni da prime sve goste iz Francuske. Ovde ih, kažu, pored brojnih kupatila sa lekovitom geotermalnom vodom oĆØekuje i veliki tim lekara i drugih medicinskih struĆØnjaka koji Ʀe o njima neprekidno brinuti 24 ĆØasa. Osim toga, tu su i staze zdravlja kojima je nekada hodio i srpski kralj Aleksandar Prvi KaraĆ°orĆ°eviƦ, osnivaĆØ Ribarske Banje, te mnoštvo bazena za kupanje, sportskih terena i drugih prirodnih lepota Jastrepca i okoline.

Od juna do kraja oktobra, kako ovde vole da kažu, goste u okviru kulturnog leta oĆØekuju brojni kulturno-zabavni i sportski sadržaji i, naravno, nezaboravno splavarenje Moravom.
 
Predstavnici „Ribarske Banje“ iskoristili su boravke u Parizu, Lionu i drugim gradovima Francuske i za razgovore sa vlasnicima nekoliko velikih proizvodnih kompanija koje su nagovestile moguƦnost ulaganja u proizvodnju zdrave harne. Na pitanje „Blica“ za koju vrstu zdrave hrane su Francuzi najzainteresovaniji, dr Branislav KatanĆØeviƦ kaže da je to proizvodnja obojenog voƦa, povrƦa i peĆØuraka.
Iz dopisa koji je naša redakcija  dobila od strane jednog stanodavca iz Sokobanje koji izdaje sobe i apartmane, a koga je nedavno kontaktirao francuski državljanin koji je želeo da boravi 5 meseci kod njega u Sokobanji, saznali smo da postoji ĆØitav niz problema koji se javljaju kada stranac želi da doĆ°e kod nas na period duži od 3 meseca.

Kako nam je poznato, za boravak do 3 meseca, stranim državljanima nije potrebna viza. Problem se javlja kada naše nadležne institucije treba da izdaju vizu. Po reĆØima stranog državljanina ĆØiji dopis dole prilažemo, situacija u našim konzulatima dosta podseƦa na ovu sa kojom se mi svakodnevno susreƦemo u našoj državi.

Da bi strani gost kod nas boravio potrebno je da mu domaƦin kod koga odseda pošalje pozivno pismo kao garanciju da Ʀe boraviti kod njega. Naš stanodavac, sredoveĆØni sokobanjĆØanin posetio je OTKS meĆ°utim, kako kaže, oni tamo nisu bili sigurni kako bi to garantno-pozivno pismo trebalo da izgleda. Potom se obratio SUP-u Sokobanja gde takoĆ°ee nisu mogli da mu pomognu. Potom se obratio Ministarstvu - regionalnog kancelariji odakle su ga uputili na TuristiĆØku agenciju "KonTiki travel" s obrazloženjem da oni to najverovatnije znaju kako treba da izgleda.

U meĆ°uvremenu iz Francuske je stigao mejl u kojem stranac objašnjava preobleme sa kojima se suoĆØio i koji vam prenosimo u celini:


"Madam,
Yes,I was still willing to rent your room,but.... But if there is no problem for the first 90 days, for the 156 days I planed, I need a visa. You said you were ready to go on Internet to find solutions,it was the same for me,so please check my documents here in attached. For weeks I tried to call by phone the serbian consulate in Paris. At any day,at any open hours,they never pick up. NEVER ! The serbian managed travel agency in Paris ''RADA'' where I wanted to buy my bus ticket told me it is the same for them.                

At least I needed an application form to send by post mail. Impossible to get it on Internet where it is supposed to be avaible (see the site of the serbian ambassy in Paris).

So I should go to Paris or Lyon, to wait there several days because one's can't get a visa on the spot. With the hotel this journey means several hundreds euros. Unthinkable. Even Ukraine gives visas by post mail, not Serbia. I sent a mail to the consulate the 28 of december (see the copy) , more than 5 weeks ago. Today I have no answer.                         

So I have lost the hope to obtain a visa. Unfortunately I must give up my project in Serbia for next summer. May be next year I'll find a solution. I'll contact you again the first week of January 2012.

 I am very sorry to fail ,for the second year ,to visit Soko Banja. I also find chocking to discover it is more easy for a french citizen to travel to a potentialy hostile state in the future like Bosnia than to an historicaly ally and friend country like Serbia. I am allowed to go there 3 monthes without a visa and in the country the police can extend my permit for up to 3 monthes more.

Yes,of course I know,our bombings (I condamned them) didn't really strengthen our frienship,but we should do now our best to built a different relationship. Tourism is one of the possible actions. 

Sincerely yours , 
Richard BRU"


Ovaj email prosledili smo TuristiĆØkoj organizaciji Srbije, postavili na njihovu Facebook stranu .... i kao što možete predpostaviti .... ni mi nismo do dan danas dobili povratnu informaciju - email. Toliko o našem turizmu i ažurnosti nadležnih institucija. Fail.
Komentari (1)Add Comment
REÅ ENJE
napisao s-banjac , 10, February, 2011
Ajd, što ovaj Francuz ne zna kako da reši problem ali me čudi kako mu niko od naših nije objasnio kako stvari funkcionišu u Srbiji i sa srpskom administracijom.
Jednostavno dok se ne ,,podmaže,, ne možeš da završiš ni jedan posao.Neka stavi u kovertu i nešto evrića i eto vize očas posla.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +6

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas135
mod_vvisit_counterJuce222
mod_vvisit_counterOve nedelje135
mod_vvisit_counterOvog meseca3556