Skip to content

...Još uvek neotkrivena...

 Zvanično osnivanje Regionalne turističke organizacije Jugoistočna Srbija očekuje se krajem marta, početkom aprila, saznajemo od menadžera projekta, Marije Žikić. Bez obzira na razne glasove koji govore protiv osnivanja ove organizacije, ovakvi trendovi su prisutni i u svetu i u regionu, kaže Marija Žikić. Zvanična politika Srbije jeste pristupanje EU, a to podrazumeva i stvaranje organizacione strukture koja će moći da odgovori zahtevima EU, kao i da absorbuje finansijsku pomoć EU, objašnjava ona. Onda kada budemo postali zemlja kandidat, otvaraju se strukturni fondovi, koji se kreću od 2 do 10 miliona eura, a takve fondove ne možemo da povučemo ako radimo na lokalnom i individualnom nivou, već to moramo raditi na regionalnom nivou, kaže Marija Žikić.

Ona je dodala da je jako bitno istaći da lokalne turističke organizacije nastajanjem Regionalne ne gube značaj i funkciju, već naprotiv RTO i medjuopštinska saradnja bi trebalo dodatno da osnaže lokalnu turističku ponudu.

Kordinator projekta, Ivica Naskovski izjavio je da će nosilac posla biti gradske vlasti opštine Sokobanja, gde će se nalaziti i centar budućeg udruženja. U klaster je ušlo devet opština, odnosno ceo pirotski i zaječarski okrug i deo niškog. Tu su gradovi Dimitrovgrad, Babušnica, Pirot, Bela Palanka, Sokobanja, Knjaževac, Boljevac, Zaječar i Niš, a partnerska opština u Bugarskoj je Vrčec.

„Cilj nam je da osmislimo nekoliko zajedničkih programa i turističkih paketa koje ćemo ponuditi na domaćem, ali i inostranom tržištu, kao što su kružne ture, vinski putevi, putevi kulture i ‘siti brejk' odmori u Nišu i Zaječaru", rekao je Naskovski.

jugoistocna Srbija

Prema Naskovskom zajedničkim programima će lakše moći da se dođe do sredstva iz evropskih fondova, pa otuda tu ideju podržava i Ministartsvo ekonomije i regionalnog razvoja. Klaster je već promovisan na sajmovima u inostranstvu – „Roud šou" u Nemačkoj i Sajmu turizma u Sofiji, a sada je predstavljen i na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Neotkrivena lepota jugoistoične Srbije." To područje je turistički zanimljivo, jer je bilo naseljeno još u praistoriji, pa su ostali mnogi spomenici iz tog i antičkog doba, a tu je rođen i rimski imperator Konstatntin Veliki (272. –337. godine nove ere), poznat kao prvi riumski vladar koji je primio hrišćanstvo.

Postoji i niz ostataka iz turskog doba -kao što su „Amam" u Sokobanji i Ćele kula u Nišu, ili zaostavština iz Drugog svetskog rata - nacistički koncentracioni logor na Crvenom krstu u Nišu. Oblast obiluje i mnogim tvrđavama, ostacima sredjevekovnih gradova, manastirima i crkvama.

Tu su i planinine izuzetne lepote koje nude mogućosti za planinarenje, ekstremne sportove - mauntbajking, paraglajdinig, slobodno penjanje, zatim lov i ribolov, proučavanje biljnog i životinjskog sveta, kao i obilazak kanjona, vodopada i klisura.Naskovski je pre svega preporučio Staru planinu, na kojoj je u toku izgradnja hotela i skijaškog centra, zatim Rtanj, Ozren, Tupižnica (Lasovačka planina) i Suva planina. Za turiste su veoma atraktivne i mnoge pećine, jezera i banje, zaključio je Naskovski.

  Izvor: SokoTV/Beta
jugoistocna srbija

 

TURISTIČKI REGION / KLASTER:
JUGOISTOČNA SRBIJA

Prema Strategiji razvoja turizma, ključna tema za marketinško pozicioniranje Jugoistočne Srbije kao turističkog regiona jeste:

„...Još uvek neotkrivena...“

 

 

Kreatori Strategije imali su na umu diferenciranje ovog regiona potenciranjem planina, banja i kulturnog nasleða Jugoistočne Srbije, posebno ističući prirodu, zdravlje, sport i rekreaciju kao osnovne elemente imidža regiona. Aktivnosti  na otvorenom, mir i tišina, mineralni izvori – samo su neki od benefita ovog regiona.

 • Regioni /  klasteri: Jugoistočna Srbija
 • Ključne teme pozicioniranja: ...Još uvek neotkrivena
 • Ključni turistički proizvodi za region:  kružna putovanja, specijalni interesi, planine i jezera, zdravstveni turizam, ruralni turizam
 • Ključne turističke destinacije za region: Sokobanja ,Niš, Zaječar, Vlasinsko jezero, Stara planina
 • Ključni investicioni projekti regiona: Projekat Stara planina; Projekat rehabilitacije banja; Rehabilitacija gradskih hotela; Vlasinsko jezero; Projekti turističke infrastrukture i sadržaja slobodnog vremena;

 

Strategija razvoja turizma definiše i turističke proizvode koje treba  razvijati u ovom regionu.
(Proizvodi su definisani prema značaju, odnosno prioritetu)

 

POSLOVNI TURIZAM I MICE:

 • Srednji prioritet: korporativni sastanci, ostale poslovne  posete
 • Nizak prioritet:  podsticaji, konferencije, poslovni sajmovi i izložbe,

 

KRUŽNE TURE:

 • Visoki prioritet: organizovane ture unutar Srbije, individualne ture unutar Srbije, regionalne (meðunarnodne) organizovane ture

POSEBNI INTERESI

 • Visoki prioritet: blage aktivnosti (lov, ribolov, biciklizam, rečna  ekspedicija, vožnja 4x4, kampovanje), grube akitvnosti (planinski biciklizam, vožnja kajakom, kanuom, istraživanja kanjona, planinarenje i penjanje, istraživanje pećina, cross-countri skijanje, jeep safari), aktivnosti vezane za kulturno nasleðe (ture manstira, ture UNESCO, dvorci i trvðave, arheološka putovanja, gastro interesi)
 • Srednji prioritet: jahanje, pešačenje, paraglajding;  
 • Nizak prioritet: posmatranje ptica

NAUTIKA

 • Nizak prioritet: ture i razgledanje

DOGAÐAJI

 • Visoki priortitet: kultura i umetnost.
 • Srednji proritet: zabava
 • Niski priotritet: sport.

SPA I WELLNESS

 • Visoki prioritet: (medical spa i minereal springs spa),
 • Srednji prioritet: (destinaiton spa, resort hotel spa;)

PLANINE I JEZERA

 • Visoki prioritet: zima, proleće, jesen
 • Srednji prioritet: leto;

RURALNI TURIZAM

 • Visoki priortiet: aktivnosti u prirodi: šetnje; aktivnosti vezane za kulturu: ture kulturnog nasleða, gastro ture:
 • Srednji prioritet: ribolov, jahanje; ture religijskog nasleða
 • Nizak prioritet: vožnja bicikla i posmatranje ptica.
ĆELE KULA - NIŠ


LOGOR CRVENI KRST

MEDIANAKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas116
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje116
mod_vvisit_counterOvog meseca678