Skip to content

...JoÅ” uvek neotkrivena...

 ZvaniĆØno osnivanje Regionalne turistiĆØke organizacije JugoistoĆØna Srbija oĆØekuje se krajem marta, poĆØetkom aprila, saznajemo od menadžera projekta, Marije ŽikiƦ. Bez obzira na razne glasove koji govore protiv osnivanja ove organizacije, ovakvi trendovi su prisutni i u svetu i u regionu, kaže Marija ŽikiƦ. ZvaniĆØna politika Srbije jeste pristupanje EU, a to podrazumeva i stvaranje organizacione strukture koja Ʀe moƦi da odgovori zahtevima EU, kao i da absorbuje finansijsku pomoƦ EU, objašnjava ona. Onda kada budemo postali zemlja kandidat, otvaraju se strukturni fondovi, koji se kreƦu od 2 do 10 miliona eura, a takve fondove ne možemo da povuĆØemo ako radimo na lokalnom i individualnom nivou, veƦ to moramo raditi na regionalnom nivou, kaže Marija ŽikiƦ.

Ona je dodala da je jako bitno istaƦi da lokalne turistiĆØke organizacije nastajanjem Regionalne ne gube znaĆØaj i funkciju, veƦ naprotiv RTO i medjuopštinska saradnja bi trebalo dodatno da osnaže lokalnu turistiĆØku ponudu.

Kordinator projekta, Ivica Naskovski izjavio je da Ʀe nosilac posla biti gradske vlasti opštine Sokobanja, gde Ʀe se nalaziti i centar buduƦeg udruženja. U klaster je ušlo devet opština, odnosno ceo pirotski i zajeĆØarski okrug i deo niškog. Tu su gradovi Dimitrovgrad, Babušnica, Pirot, Bela Palanka, Sokobanja, Knjaževac, Boljevac, ZajeĆØar i Niš, a partnerska opština u Bugarskoj je VrĆØec.

„Cilj nam je da osmislimo nekoliko zajedniĆØkih programa i turistiĆØkih paketa koje Ʀemo ponuditi na domaƦem, ali i inostranom tržištu, kao što su kružne ture, vinski putevi, putevi kulture i ‘siti brejk' odmori u Nišu i ZajeĆØaru", rekao je Naskovski.

jugoistocna Srbija

Prema Naskovskom zajedniĆØkim programima Ʀe lakše moƦi da se doĆ°e do sredstva iz evropskih fondova, pa otuda tu ideju podržava i Ministartsvo ekonomije i regionalnog razvoja. Klaster je veƦ promovisan na sajmovima u inostranstvu – „Roud šou" u NemaĆØkoj i Sajmu turizma u Sofiji, a sada je predstavljen i na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Neotkrivena lepota jugoistoiĆØne Srbije." To podruĆØje je turistiĆØki zanimljivo, jer je bilo naseljeno još u praistoriji, pa su ostali mnogi spomenici iz tog i antiĆØkog doba, a tu je roĆ°en i rimski imperator Konstatntin Veliki (272. –337. godine nove ere), poznat kao prvi riumski vladar koji je primio hrišĆ¦anstvo.

Postoji i niz ostataka iz turskog doba -kao što su „Amam" u Sokobanji i Ɔele kula u Nišu, ili zaostavština iz Drugog svetskog rata - nacistiĆØki koncentracioni logor na Crvenom krstu u Nišu. Oblast obiluje i mnogim tvrĆ°avama, ostacima sredjevekovnih gradova, manastirima i crkvama.

Tu su i planinine izuzetne lepote koje nude moguƦosti za planinarenje, ekstremne sportove - mauntbajking, paraglajdinig, slobodno penjanje, zatim lov i ribolov, prouĆØavanje biljnog i životinjskog sveta, kao i obilazak kanjona, vodopada i klisura.Naskovski je pre svega preporuĆØio Staru planinu, na kojoj je u toku izgradnja hotela i skijaškog centra, zatim Rtanj, Ozren, Tupižnica (LasovaĆØka planina) i Suva planina. Za turiste su veoma atraktivne i mnoge peƦine, jezera i banje, zakljuĆØio je Naskovski.

  Izvor: SokoTV/Beta
jugoistocna srbija

 

TURISTIƈKI REGION / KLASTER:
JUGOISTOƈNA SRBIJA

Prema Strategiji razvoja turizma, kljuĆØna tema za marketinško pozicioniranje JugoistoĆØne Srbije kao turistiĆØkog regiona jeste:

„...Još uvek neotkrivena...“

 

 

Kreatori Strategije imali su na umu diferenciranje ovog regiona potenciranjem planina, banja i kulturnog nasleða JugoistoĆØne Srbije, posebno istiĆØuƦi prirodu, zdravlje, sport i rekreaciju kao osnovne elemente imidža regiona. Aktivnosti  na otvorenom, mir i tišina, mineralni izvori – samo su neki od benefita ovog regiona.

 • Regioni /  klasteri: JugoistoĆØna Srbija
 • KljuĆØne teme pozicioniranja: ...Još uvek neotkrivena
 • KljuĆØni turistiĆØki proizvodi za region:  kružna putovanja, specijalni interesi, planine i jezera, zdravstveni turizam, ruralni turizam
 • KljuĆØne turistiĆØke destinacije za region: Sokobanja ,Niš, ZajeĆØar, Vlasinsko jezero, Stara planina
 • KljuĆØni investicioni projekti regiona: Projekat Stara planina; Projekat rehabilitacije banja; Rehabilitacija gradskih hotela; Vlasinsko jezero; Projekti turistiĆØke infrastrukture i sadržaja slobodnog vremena;

 

Strategija razvoja turizma definiše i turistiĆØke proizvode koje treba  razvijati u ovom regionu.
(Proizvodi su definisani prema znaĆØaju, odnosno prioritetu)

 

POSLOVNI TURIZAM I MICE:

 • Srednji prioritet: korporativni sastanci, ostale poslovne  posete
 • Nizak prioritet:  podsticaji, konferencije, poslovni sajmovi i izložbe,

 

KRUŽNE TURE:

 • Visoki prioritet: organizovane ture unutar Srbije, individualne ture unutar Srbije, regionalne (meðunarnodne) organizovane ture

POSEBNI INTERESI

 • Visoki prioritet: blage aktivnosti (lov, ribolov, biciklizam, reĆØna  ekspedicija, vožnja 4x4, kampovanje), grube akitvnosti (planinski biciklizam, vožnja kajakom, kanuom, istraživanja kanjona, planinarenje i penjanje, istraživanje peƦina, cross-countri skijanje, jeep safari), aktivnosti vezane za kulturno nasleðe (ture manstira, ture UNESCO, dvorci i trvðave, arheološka putovanja, gastro interesi)
 • Srednji prioritet: jahanje, pešaĆØenje, paraglajding;  
 • Nizak prioritet: posmatranje ptica

NAUTIKA

 • Nizak prioritet: ture i razgledanje

DOGAÐAJI

 • Visoki priortitet: kultura i umetnost.
 • Srednji proritet: zabava
 • Niski priotritet: sport.

SPA I WELLNESS

 • Visoki prioritet: (medical spa i minereal springs spa),
 • Srednji prioritet: (destinaiton spa, resort hotel spa;)

PLANINE I JEZERA

 • Visoki prioritet: zima, proleƦe, jesen
 • Srednji prioritet: leto;

RURALNI TURIZAM

 • Visoki priortiet: aktivnosti u prirodi: šetnje; aktivnosti vezane za kulturu: ture kulturnog nasleða, gastro ture:
 • Srednji prioritet: ribolov, jahanje; ture religijskog nasleða
 • Nizak prioritet: vožnja bicikla i posmatranje ptica.
ƆELE KULA - NIŠ


LOGOR CRVENI KRST

MEDIANAKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas191
mod_vvisit_counterJuce174
mod_vvisit_counterOve nedelje1821
mod_vvisit_counterOvog meseca1488