Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
...JoŇ° uvek neotkrivena...

 Zvani√®no osnivanje Regionalne turisti√®ke organizacije Jugoisto√®na Srbija o√®ekuje se krajem marta, po√®etkom aprila, saznajemo od menadŇĺera projekta, Marije ŇĹiki√¶. Bez obzira na razne glasove koji govore protiv osnivanja ove organizacije, ovakvi trendovi su prisutni i u svetu i u regionu, kaŇĺe Marija ŇĹiki√¶. Zvani√®na politika Srbije jeste pristupanje EU, a to podrazumeva i stvaranje organizacione strukture koja √¶e mo√¶i da odgovori zahtevima EU, kao i da absorbuje finansijsku pomo√¶ EU, objašnjava ona. Onda kada budemo postali zemlja kandidat, otvaraju se strukturni fondovi, koji se kre√¶u od 2 do 10 miliona eura, a takve fondove ne moŇĺemo da povu√®emo ako radimo na lokalnom i individualnom nivou, ve√¶ to moramo raditi na regionalnom nivou, kaŇĺe Marija ŇĹiki√¶.

Ona je dodala da je jako bitno ista√¶i da lokalne turisti√®ke organizacije nastajanjem Regionalne ne gube zna√®aj i funkciju, ve√¶ naprotiv RTO i medjuopštinska saradnja bi trebalo dodatno da osnaŇĺe lokalnu turisti√®ku ponudu.

Kordinator projekta, Ivica Naskovski izjavio je da √¶e nosilac posla biti gradske vlasti opštine Sokobanja, gde √¶e se nalaziti i centar budu√¶eg udruŇĺenja. U klaster je ušlo devet opština, odnosno ceo pirotski i zaje√®arski okrug i deo niškog. Tu su gradovi Dimitrovgrad, Babušnica, Pirot, Bela Palanka, Sokobanja, KnjaŇĺevac, Boljevac, Zaje√®ar i Niš, a partnerska opština u Bugarskoj je Vr√®ec.

„Cilj nam je da osmislimo nekoliko zajedni√®kih programa i turisti√®kih paketa koje √¶emo ponuditi na doma√¶em, ali i inostranom trŇĺištu, kao što su kruŇĺne ture, vinski putevi, putevi kulture i ‘siti brejk' odmori u Nišu i Zaje√®aru", rekao je Naskovski.

jugoistocna Srbija

Prema Naskovskom zajedni√®kim programima √¶e lakše mo√¶i da se do√įe do sredstva iz evropskih fondova, pa otuda tu ideju podrŇĺava i Ministartsvo ekonomije i regionalnog razvoja. Klaster je ve√¶ promovisan na sajmovima u inostranstvu – „Roud šou" u Nema√®koj i Sajmu turizma u Sofiji, a sada je predstavljen i na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Neotkrivena lepota jugoistoi√®ne Srbije." To podru√®je je turisti√®ki zanimljivo, jer je bilo naseljeno još u praistoriji, pa su ostali mnogi spomenici iz tog i anti√®kog doba, a tu je ro√įen i rimski imperator Konstatntin Veliki (272. –337. godine nove ere), poznat kao prvi riumski vladar koji je primio hriš√¶anstvo.

Postoji i niz ostataka iz turskog doba -kao što su „Amam" u Sokobanji i √Üele kula u Nišu, ili zaostavština iz Drugog svetskog rata - nacisti√®ki koncentracioni logor na Crvenom krstu u Nišu. Oblast obiluje i mnogim tvr√įavama, ostacima sredjevekovnih gradova, manastirima i crkvama.

Tu su i planinine izuzetne lepote koje nude mogu√¶osti za planinarenje, ekstremne sportove - mauntbajking, paraglajdinig, slobodno penjanje, zatim lov i ribolov, prou√®avanje biljnog i Ňĺivotinjskog sveta, kao i obilazak kanjona, vodopada i klisura.Naskovski je pre svega preporu√®io Staru planinu, na kojoj je u toku izgradnja hotela i skijaškog centra, zatim Rtanj, Ozren, TupiŇĺnica (Lasova√®ka planina) i Suva planina. Za turiste su veoma atraktivne i mnoge pe√¶ine, jezera i banje, zaklju√®io je Naskovski.

  Izvor: SokoTV/Beta
jugoistocna srbija

 

TURISTI√ąKI REGION / KLASTER:
JUGOISTO√ąNA SRBIJA

Prema Strategiji razvoja turizma, klju√®na tema za marketinško pozicioniranje Jugoisto√®ne Srbije kao turisti√®kog regiona jeste:

„...Još uvek neotkrivena...“

 

 

Kreatori Strategije imali su na umu diferenciranje ovog regiona potenciranjem planina, banja i kulturnog nasleða Jugoisto√®ne Srbije, posebno isti√®u√¶i prirodu, zdravlje, sport i rekreaciju kao osnovne elemente imidŇĺa regiona. Aktivnosti  na otvorenom, mir i tišina, mineralni izvori – samo su neki od benefita ovog regiona.

 • Regioni /  klasteri: Jugoisto√®na Srbija
 • Klju√®ne teme pozicioniranja: ...Još uvek neotkrivena
 • Klju√®ni turisti√®ki proizvodi za region:  kruŇĺna putovanja, specijalni interesi, planine i jezera, zdravstveni turizam, ruralni turizam
 • Klju√®ne turisti√®ke destinacije za region: Sokobanja ,Niš, Zaje√®ar, Vlasinsko jezero, Stara planina
 • Klju√®ni investicioni projekti regiona: Projekat Stara planina; Projekat rehabilitacije banja; Rehabilitacija gradskih hotela; Vlasinsko jezero; Projekti turisti√®ke infrastrukture i sadrŇĺaja slobodnog vremena;

 

Strategija razvoja turizma definiše i turisti√®ke proizvode koje treba  razvijati u ovom regionu.
(Proizvodi su definisani prema znaèaju, odnosno prioritetu)

 

POSLOVNI TURIZAM I MICE:

 • Srednji prioritet: korporativni sastanci, ostale poslovne  posete
 • Nizak prioritet:  podsticaji, konferencije, poslovni sajmovi i izloŇĺbe,

 

KRUŇĹNE TURE:

 • Visoki prioritet: organizovane ture unutar Srbije, individualne ture unutar Srbije, regionalne (meðunarnodne) organizovane ture

POSEBNI INTERESI

 • Visoki prioritet: blage aktivnosti (lov, ribolov, biciklizam, re√®na  ekspedicija, voŇĺnja 4x4, kampovanje), grube akitvnosti (planinski biciklizam, voŇĺnja kajakom, kanuom, istraŇĺivanja kanjona, planinarenje i penjanje, istraŇĺivanje pe√¶ina, cross-countri skijanje, jeep safari), aktivnosti vezane za kulturno nasleðe (ture manstira, ture UNESCO, dvorci i trvðave, arheološka putovanja, gastro interesi)
 • Srednji prioritet: jahanje, peša√®enje, paraglajding;  
 • Nizak prioritet: posmatranje ptica

NAUTIKA

 • Nizak prioritet: ture i razgledanje

DOGAÐAJI

 • Visoki priortitet: kultura i umetnost.
 • Srednji proritet: zabava
 • Niski priotritet: sport.

SPA I WELLNESS

 • Visoki prioritet: (medical spa i minereal springs spa),
 • Srednji prioritet: (destinaiton spa, resort hotel spa;)

PLANINE I JEZERA

 • Visoki prioritet: zima, prole√¶e, jesen
 • Srednji prioritet: leto;

RURALNI TURIZAM

 • Visoki priortiet: aktivnosti u prirodi: šetnje; aktivnosti vezane za kulturu: ture kulturnog nasleða, gastro ture:
 • Srednji prioritet: ribolov, jahanje; ture religijskog nasleða
 • Nizak prioritet: voŇĺnja bicikla i posmatranje ptica.
√ÜELE KULA - NIŠ


LOGOR CRVENI KRST

MEDIANAKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas26
mod_vvisit_counterJuce283
mod_vvisit_counterOve nedelje309
mod_vvisit_counterOvog meseca1829