Skip to content

XIII PeÅ”aĆØki maraton ā€žPozdrav proleƦuā€œ
I ove godine po trinaesti put, PSD „BrĆ°anka“ Aleksinac organizuje tradicionalni planinarsko-pešaĆØki maraton od Aleksinca do Sokobanje, preko Prugovca, Crne Bare i Resnika. Dužina staze je oko 25 km. Polazak je u nedelju, 20. marta, u 8 h, ispred Doma kulture u Aleksincu. Dolazak na cilj je izmeĆ°u 13 i 16 ĆØasova, u centru Sokobanje, ispred Miloševog konaka. ObezbeĆ°en je povratak autobusom iz Sokobanje.

DomaƦin obezbeĆ°uje zahvalnice za društva, peĆØat akcije, i ĆØaj na Prisadu (na pola puta). OTKS Sokobanja organizuje ruĆØak za planinare u Ozren bašti ili u sali stare škole u zavisnosti od vremenskih uslova. Podela zahvalnica je u 16 i 30. Pozivamo Vas da svojim uĆØešĆ¦em uveliĆØate našu akciju!

Informacije i prijave na telefone: 064/92 02 909 Mladen i 062/16 50 313 Sanja ili putem e-mail adrese: ostracuka@yahoo.com.

Opis staze: Prvi deo staze uglavnom ide asfaltom, a onda se prelazi na makadan i polako ulazi u šumicu, te se šumskim putem uz povremeno preskakanje potoĆØiƦa stiže do spomen crkve Sv. Trojice, gde se pravi i prva kraƦa pauza. Put nas odatle dalje vodi ka Šumatovcu, spomen obeležju podignutom braniocima Srbije u Prvom srpsko-turskom ratu. Na tom prostoru se odigrala bitka koja je slomila turski napad na desnoj obali Južne Morave. Proplanak na brdu, kojim dominira visoko podignuti krst. Zaista lepo mesto za izlete. Put nas odatle vodi ka kotlini u kojoj se nalazi selo Prugovac. U selima uglavnom preovlaĆ°uju veoma stare autentiĆØne kuƦe. Po izlasku iz Crne Bare, silazimo sa tog glavnog puta i zemljanim putem idemo dalje. Staza jeste duga 25 km, ali bez nekih uspona, tako da se priliĆØno lako savlaĆ°uje. Tu nam je sledeƦa taĆØka za odmor. Sa desne strane nam se uzdižu kameni obronci Ozrena, a levo i ispred nas puca pogled. Naravno, dominira Rtanj. Stižemo u selo Resnik. Ponovo smo na asvaltu koji nas posle par kilometara uvodi u Sokobanju, naš cilj. Za nekih osam sati, opuštenim i laganim tempom uz pauze, prelazimo tih 25 km.

Oprema: Planinarska, prilagoĆ°ena vremenskim prilikama prema godišnjem dobu, overena zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa markicom za 2011. godinu.

Hrana: iz ranca. MoguƦe je da po dolazku u Sokobanju organizator obezbedi besplatan ruĆØak, pa je potrebno poneti pribor za jelo.

Organizator zadržava pravo izmene satnice ili programa.
Vremenske prilike nisu razlog za otkazivanje izleta.
UĆØešĆ¦e na akcijama planinarskog kluba je na sopstvenu odgovornost.


Redakcija Portala Sokobanje Vam preporuĆØuje da prošetate preko Device i preko Ozrena. Šetnja Ʀe vas osloboditi proleƦnog umora, a ukoliko želite na ove dve pripremljene staze možete krenuti i biciklom.

Prva staza koju vam preporuĆØujemo vodi od puta pored Oštre ĆØuke preko Ozrena, Partizanske ĆØesme, Svinjci do manastira Sv. ArhanĆ°el, pa do ƈuĆØunja pored Resnika i na kraju do Sokobanje.druga staza vodi pored Oštre ĆØuke, preko Device do sela Dugo polje. Ukupna dužina staze je 16km

Preko Device

Prebrodite proleƦni umor - prošetajte se !!!
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas145
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1297
mod_vvisit_counterOvog meseca2817