Skip to content

Nestale bebe niko ne traži
Oko 3.000 porodica u Srbiji još traga za gotovo 10.000 dece koja su u porodilištima širom Srbije od 1956. godine, kako roditelji tvrde, pod sumnjivim okolnostima proglašavana mrtvom, a potom sa novom dokumentacijom davana na usvajanje

Pronašla ćerku posle 23 godine: Radojka ManojlovićTragajući za istinom, mnogi roditelji su, poput Manojlovića iz Sokobanje, ipak uspeli da pronađu svoju decu. Milutin i Radojka Manojlović upoznali su 23-godišnju ćerku koju od njenog rođenja nisu videli. Roditeljstvo je potvrđeno na osnovu DNK analize.
- Nisam je kao svaka majka odgajala, očešljala, okupala, ispratila u školu, a to je najtužnije - kaže Radojka Manojlović.

Biološki roditelji nestale dece do sada su protiv N. N. lica podneli oko 3.000 krivičnih prijava.
- Deca su umrla putem papira, putem olovke, a mi ništa ne tražimo, samo da im se identitet vrati, da im se vrati krsna slava - kaže Verica Cekić, punomoćnik porodica nestale dece.

O aferi nestanka beba raspravljao je i Anketni odbor skupštine, a Tužilaštvo je pre devet godina pokrenulo, a potom i obustavilo istragu.
- Sve što bi moglo da se izmeni ne može da utiče na slučajeve koji su zastareli. To potpada pod ustavnu kategoriju zastarelosti krivičnog gonjenja i Tužilaštvo ne može da krši Ustav i zakone - tvrdi Maja Videnović, predsedavajuća radne grupe Narodne skupštine.

Manojlović je razočaran ovim objašnjenjem i kaže da njihov zadatak nije bio da utvrde da li zakoni mogu da se menjaju, već da pripreme predlog zakona kojim će zastarelost biti otkolonjena. Roditelji, kako kaže, smatraju da je nestanak beba iz porodilišta organizovani kriminal i da je Anketni odbor Skupštine još 2006. tvrdio da imaju dokaza za 300 otetih beba.
- Oni su sami sebe porazili, jer nisu završili posao zbog kojeg su oformljeni. Ako retroaktivno može da se oduzima imovina stečena organizovanim kriminalom, može da se donese zakon i za slučajeve otete dece - pita Manojlović.

Izvor: 24sata.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas119
mod_vvisit_counterJuce332
mod_vvisit_counterOve nedelje119
mod_vvisit_counterOvog meseca3655