Skip to content

Nestale bebe niko ne traži
Oko 3.000 porodica u Srbiji još traga za gotovo 10.000 dece koja su u porodilištima širom Srbije od 1956. godine, kako roditelji tvrde, pod sumnjivim okolnostima proglašavana mrtvom, a potom sa novom dokumentacijom davana na usvajanje

Pronašla Ʀerku posle 23 godine: Radojka ManojloviƦTragajuƦi za istinom, mnogi roditelji su, poput ManojloviƦa iz Sokobanje, ipak uspeli da pronaĆ°u svoju decu. Milutin i Radojka ManojloviƦ upoznali su 23-godišnju Ʀerku koju od njenog roĆ°enja nisu videli. Roditeljstvo je potvrĆ°eno na osnovu DNK analize.
- Nisam je kao svaka majka odgajala, oĆØešljala, okupala, ispratila u školu, a to je najtužnije - kaže Radojka ManojloviƦ.

Biološki roditelji nestale dece do sada su protiv N. N. lica podneli oko 3.000 kriviĆØnih prijava.
- Deca su umrla putem papira, putem olovke, a mi ništa ne tražimo, samo da im se identitet vrati, da im se vrati krsna slava - kaže Verica CekiƦ, punomoƦnik porodica nestale dece.

O aferi nestanka beba raspravljao je i Anketni odbor skupštine, a Tužilaštvo je pre devet godina pokrenulo, a potom i obustavilo istragu.
- Sve što bi moglo da se izmeni ne može da utiĆØe na sluĆØajeve koji su zastareli. To potpada pod ustavnu kategoriju zastarelosti kriviĆØnog gonjenja i Tužilaštvo ne može da krši Ustav i zakone - tvrdi Maja VidenoviƦ, predsedavajuƦa radne grupe Narodne skupštine.

ManojloviƦ je razoĆØaran ovim objašnjenjem i kaže da njihov zadatak nije bio da utvrde da li zakoni mogu da se menjaju, veƦ da pripreme predlog zakona kojim Ʀe zastarelost biti otkolonjena. Roditelji, kako kaže, smatraju da je nestanak beba iz porodilišta organizovani kriminal i da je Anketni odbor Skupštine još 2006. tvrdio da imaju dokaza za 300 otetih beba.
- Oni su sami sebe porazili, jer nisu završili posao zbog kojeg su oformljeni. Ako retroaktivno može da se oduzima imovina steĆØena organizovanim kriminalom, može da se donese zakon i za sluĆØajeve otete dece - pita ManojloviƦ.

Izvor: 24sata.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas141
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1293
mod_vvisit_counterOvog meseca2813