Skip to content

Sokobanjska fabrika ozona
UoĆØi poĆØetka letnje turistiĆØke sezone, u Parizu je održana promocija pet srpskih banja. Sokobanju, poznatu po zdravstvenom turizmu, predstavlja Specijalna bolnica, jedina za respiratornu rehabilitaciju u Srbiji.


Specijalna bolnica "Sokobanja"
 

Iz godine u godinu, zbog klimatskih promena i loših životnih navika, broj pacijenata u toj ustanovi je sve veƦi.

MeĆ°u pacijentima Specijalne bolnice u Sokobanji nekada je najviše bilo dece, sada su to uglavnom  stariji ljudi iz cele Srbije koji dolaze na leĆØenje i rehabilitaciju svih pluƦnih bolesti osim tuberkuloze. Oni kažu da se mnogo bolje oseƦaju od kad dolaze u Sokobanju i da lakše dišu jer ih u bolnici uĆØe pravilnom disanju.

Ovde se uspešno leĆØe i reumatske i kardiovaskularne bolesti, a kupanjem u termalnoj vodi i - u poslednje vreme više izražena menadžerska bolest -ĆØiji su simptomi stres, nesanica, nervoza i napetost.

"Broj pacijenata je naroĆØito poveƦan u zimskim mesecima", navodi Silvana ƐorĆ°eviƦ, pneumoftiziolog, "ali je, zahvaljujuƦi novoj opremi, dijagnostikovanje i leĆØenje nespecifiĆØnih pluƦnih bolesti mnogo lakše."

Ukoliko se alergije i problemi sa disajnim organima ne izleĆØe u ranom detinjstvu, velika je verovatnoƦa da Ć°e posledice u starosti biti velike, kažu lekari. Zabrinjava meĆ°utim, to što zbog nemaštine, ĆØist vazduh i termomineralne izvore u Sokobanji danas koristi malo dece.

Zbog restrikcija u zdravstvu i manje para u Fondovima,kaže pedijatar Gordana VidanoviƦ, boravak dece je sa dvadeset skraƦen na 10-15 dana.

Uz prirodne prednosti, Specijalna bolnica je za svoje pacijente uvela i leĆØenje gojaznosti, škole disanja, odvikavanja od pušenja, staze zdravlja.

Bolnica koristi prirodne lekovite faktore, pre svega termalnu vodu i vazduh po kojima je - kako navodi Vesna BlagojeviƦ, PR Specijalne bolnice "Sokobanja" - prepoznatljiva kao najveƦa fabrika ozona u Evropi.

Banja pod Ozrenom novu turistiĆØku sezonu doĆØekuje sa ĆØetiri potpuno renovirana objekta opremljena najsavremenijim aparatima. Otvorena je i koronarna jedinica, kako se pacijenti sa infarktom ne bi transportovali 60 kilomatara do Niša.

"S obzirom na to da leti u jednom danu u Sokobanji boravi izmeĆ°u pet i deset hiljada gostiju, Specijalna bolnica je odluĆØila da uvede koronarnu jedinicu, jer se nikada ne zna da li Ʀe osim meštana i neko od gostiju dobiti infarkt miokarda", objašljava Ljiljana IsakoviƦ, direktorka Specijalne bolnice. "OĆØekujemo takoĆ°e da Ʀe za mesec dana biti završeno uvoĆ°enje invazivne dijagnostike u pulmologiji, ĆØime Ʀemo zaokružiti i leĆØenje pluƦnih bolesnika."

VeƦina pacijenata u 560 postelja Specijalne bolnice "Sokobanja" leĆØi se i oporavlja uglavnom o trošku RepubliĆØkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Izvor: RTS
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas142
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1294
mod_vvisit_counterOvog meseca2814