Skip to content

Doprinos lokalne zajednice inkluziji

Strah, predrasude i neznanje uzrokuju iskljucivanje onih koji su drugaciji. Stavovi se menjaju kroz interakciju i zajednicki zivot. U sprovodjenju inkluzivne politike akcenat je upravo na stvaranju takvih uslova u drustvu, a ne na osobi koja je razlicita. Inkluzija je pitanje drustva u celini, a ne samo pitanje skole i obrazovanja. To je proces koji zavisi od svih nas i od kojeg svi imamo dobiti.Interresorne Komisije predstavljaju servis preko kojeg se sprovodi inkluzivna politika na lokalnom nivou. Kroz njen rad naglasen je znacaj zajednickog delovanja u najboljem interesu svakog deteta, to jest, neophodnost saradnje ustanova iz resora obrazovanja, zdravstva i socijalne zastite, strucnjaka, roditelja i  lokalne samouprave.

Cilj je prepoznati decu kojoj je potrebna dodatna podrska, odrediti podrsku i stvoriti uslove za adekvatno i kvalitetno ukljucivanje deteta u zivot zajednice. Interresorna Komisija to cini pruzanjem i utvrdjivanjem konkretnih programa podrske koji se predlazu roditeljima i lokalnim ustanovama.

Dakle, procenom individualnih obrazovnih potreba deteta i uljucivanjem deteta u odgovarajuci obrazovni program, odnosno vecom dostupnosti obrazovanja, omogucava se kvalitetniji razvoj dece iz osetljivih grupa i njihova bolja ukljucenost u zajednicu. Sa druge strane, znacaj inkluzije ogleda se i u razvoju klime uvazavanja razlicitosti i afirmaciji pozitivnih drustvenih vrednosti.Sta jos donosi na lokalnom nivou ova medjuresorna saradnja?

Bolju razmenu informacija, svakako, a time i prepoznavanje dece kojoj je potrebna dodatna podrska i  angazovanje lokalnih institucija na potpunijem ukljucivanju dece iz osetljivih grupa u program obaveznog obrazovanja. To omogucava lokalno planiranje obrazovanja, kao i povezivanje obrazovanja i rada. Takodje,veoma vazna uloga IRK ogleda se i u povecavanju osetljivosti lokalne zajednice na potrebe dece koja dolaze iz osetljivih grupa, a upravo tome je doprinelo organizovanje tribine i ostale aktivnosti koje su sprovedene u okviru kampanje “Svi u skolu, buducnost za sve”.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas175
mod_vvisit_counterJuce174
mod_vvisit_counterOve nedelje1805
mod_vvisit_counterOvog meseca1472