Skip to content

Kongres ukazao na teme i dileme
U organizaciji UdruŇĺenja banja Srbije 17. i 18. maja 2011. godine u Vrnja√®koj Banji je odrŇĺan  Tre√¶i Kongres banja Srbije sa me√įunarodnim u√®eš√¶em. U periodu vrlo ozbiljne tranzicije banja Srbije, neophodnosti privatizacije da bi se dosegli evropski trendovi, standardi i popunjenost, ali i suo√®avanja sa primerima neusešnih privatizacija i posledica koje iz toga proizilaze, Kongres se kretao izme√įu primera dobre prakse u svetu, pre svega Austrije i Slovenije, i predloŇĺene strategije razvoja u Srbiji.

vrnjacka banja

Iako nisu sve banje Srbije pokazale interesovanje da nau√®e nešto novo i unaprede svoje poslovanje, gosti i predava√®i Kongresa: Prof. dr Kai Illing ( Univerzitet primenjenih nauka, Bad Gleichenberg, Austrija) sa temama “Trendovi u spa industriji Evrope” i „Alat za brz ekonomski napredak u spa industriji”, Miha Bratec ( Me√įunarodni institut za turizam, Ljubljana, Slovenia) sa temom “Pristupa√®an turizam – izazov za odrŇĺivi turizam u Evropi: trendovi, brendovi i najbolja praksa”, Klaus Grabler ( “Manova”, Be√®, Austrija) sa temom “Uspešno poslovanje uz pomo√¶ hotelskog i spa ben√®markinga” i Stanimir Stankov (predsednik Asocijacije za wellness i spa turizam Bugarske) sa temom „Mogu√¶i pravci saradnje asocijacija banja Balkana“, ispunili su o√®ekivanja prisutnih u√®esnika.


Drugi dan je bio u znaku teme „Mesto banja i klimatskih mesta u reviziji strategije razvoja turizma Srbije“ i „Zakon o banjama“ sa u√®eš√¶em Tima za podršku implementaciji Strategije razvoja turizma Srbije. Iako su brojni u√®esnici ovog okruglog stola istakli da bi Ňĺeleli  da √®uju i nešto novo od ovakvog Tima, po re√®ima Janeza Siršea, vo√įe tima, „Ovo je po√®etak i najvaŇĺnije je da se dotaknemo postoje√¶eg i potencijalnog turisti√®kog proizvoda, objektivne ponude banja i klimatskih mesta, investicija i efekta investicionih projekata, formalno pravnih,  finansijskih, upravlja√®kih i marketinških pitanja“.


Na okruglom stolu pobodom „Zakona o banjama“, na kome su u√®estvovali i Stojan Arizanovi√¶, pomo√¶nik ministra Ekonomije i regionalnog razvoja za sektor turisti√®ke inspekcije, i Dr Olivera Kruni√¶, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Vladan Veškovi√¶, sekretar UdruŇĺenja banja Srbije,istakao je da su „Ciljevi novog Zakona o banjama otvorili prave teme i pravce delovanja, i ve√¶ sada trasirali put za Kongres 2012. godine“.


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas169
mod_vvisit_counterJuce174
mod_vvisit_counterOve nedelje1799
mod_vvisit_counterOvog meseca1466