Skip to content

Na Dan opštine Sokobanja Vlada Japana donirala JKP "Napredak" kamion
Dan opštine Sokobanja svečano je obeležen 21. juna. Održana je Svečana sednica SO Sokobanja u sali bioskopa „Moravica“ u prisustvu ambasadora Japana Njegove ekselencije Tošija Cunozakija, brojnih sugradjana i uvaženih gostiju. Svečanoj sednici prisustvovali su i predstavnici nekoliko ministrstava. Predsednik opštine - Dimitrije Lukić pozdravio je sve prisutne i građanima Sokobanje čestitao Dan opštine. Lukić je istakao da Sokobanja kao turističko mesto ima tradiciju dugu 174 godine a svetlu budućnost i viziju za naredne godine. Danas su dodeljena i priznanja zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama koji su svojim trudom i radom Sokobanju afirmisali i u poteklim godinama je predstavljali na najbolji mogući način.

U okviru obeležavanja Dana opštine pre početka Svečane sednice na platou ispred bioskopa "Moravica" obavljena je Ceremonija primopredaje japanske donacije u vidu kamiona za prikupljanje smeća JKP „Napredak“. Od oko 100 aplikacija iz raznih delova Srbije, Japanci su nedostatak ovakvog kamiona u Sokobanji prepoznali kao prioritet. Vozilo za sakupljanje smeća, čija je vrednost približno 58.000 EUR, preduzeću "Napredak" predao je ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki. On je naveo da ova donacija predstavlja podršku unapređenju ekoloških usluga u toj lokalnoj samoupravi, i podsetio na to da je zaštita životne sredine jedna od glavnih oblasti kojima Vlada Japana posvećuje pažnju u Srbiji: "Veoma mi je drago što imam priliku da drugi put posetim Sokobanju. Ovo nije prva donacija Vlade Japana. Tokom 2008. Vlada Japana donirala je ambulantno vozilo i medicinsku opremu bolnici „Ozren“ .„Smatram da je ovo jedna od najlepših turističkih destinacija u Srbiji, a da bi privukli kako domaće, tako i strane turiste, potreban je čist grad“, kaže Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji „Uveren sam da će ova donacija doprineti poboljšanju životnog okruženja u ovom regionu i da će podići svest ljudi o zaštiti životne sredine. Nadam se da ćete koristiti ovaj kamion na pravi način i da ćete dugo pamtiti našu donaciju“, istakao je ambasador Japana Njegova ekselencija Tošio Cunozaki.

"Zaštita životne sredine je jedna od glavnih oblasti kojoj Vlada Japana posvećuje pažnju u Srbiji i mi ćemo da nastavimo da podržavamo ovaj sektor", dodao je Cunozaki. Prema njegovim rečima Japan će nastaviti saradnju sa Srbijom, uključujući ii pomoć lokalnim zajednicama i institucijama sa stanovišta zadovoljenja osnovnih ljudskih potreba, uprkos teškoj situaciji u Japanu koja je posledica nedavnog razarajućeg zemljotresa i cunamija. Cunozaki je istakao da će Japan, uprkos teškoj situaciji u toj zemlji koja je pogođena razarajućim zemljotresom i cunamijem, nastaviti ekonomsku saradnju sa Srbijom, uključujući i pomoć lokalnim zajednicama i institucijama.

Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja, mnogo očekuje od ove donacije – „U JKP Napredak do sada nisu imali ovako savremene kamione tako da bi ovo trebalo da bude značajan pomak. Opština Sokobanja  kao prva ekološka opština ima potrebu da dodatno ulaže, posebno u sisteme zaštite životne sredine, i to se i vidi po reakcijama okoline.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Vladimir Jovanović je tom prilikom ocenio da će ova donacija Sokobanji doprineti povećanju efikasnosti lokalnog javnog komunalnog preduzeća, kao i boljoj zaštiti životne sredine u toj opštini.

Predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić podsetio je na to da ovo nije prva donacija Vlade Japana toj opštini, kojoj je ta zemlja do sada donirala i medicinsku opremu.
Nakon primopredaje vozila, predstavnicima Vlade Japana i Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja na svečanoj sednici Skupštine opštine Sokobanja uručene su plakete te opštine.

Resornom ministarstvu plaketa je uručena za podršku kroz projekat programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize, u okviru kojeg će u Sokobanji biti realizovan najveći građevinski projekat u poslednjih nekoliko decenija – kompleks zatvorenih bazena vredan 133 miliona dinara.

Komentari (2)Add Comment
Uraaa!
napisao dakmrak1 , 29, June, 2011
Sada kada krenu da rade i redovno iznose smece,ima Banja da se sija!Mozda ce cak i kante SKROZ da isprazne prilikom iznosenja smeca!
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +12
Džabe kad nije robotizovan pa da sam iznosi smeće
napisao S-banjac , 29, June, 2011
Trebali su Japanci da postave uslov sličan kao kad su Beogradu poklanjali čuvene autobuse a koji bi glasio:,,Poklanjamo vam vozilo uz uslov da redovo iznosite smeće i održavate higijenu u Sokobanji.U protivnom vraćate vozilo i snosite sve troškove po osnovu korišćenja istog.Suma potrebna za isplatu troškova prikuplja se odbijanjem mesečno 50% od plata direktorima 30% ostalim ,,zaposlenima,, u JKP Napredak,,.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +12

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas139
mod_vvisit_counterJuce352
mod_vvisit_counterOve nedelje1344
mod_vvisit_counterOvog meseca2664