Skip to content

Regionalni turizam nova šansa i izazov
Samo za prvih šest meseci ove godine broj turista koji su posetili Soko Banju veći je za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, a očekuje se da će do kraja godine biti i više od 30 posto gostiju nego lane. Međutim, turistički poslenici ne spavaju na lovorikama, na zadovoljavaju se ostvarenim znaju da može i bolje i na tome predano rade.

- Sokobanja se nalazi između četiri planine, u neposrednoj blizini je reka, dva jezera. Iako je na samo 400 metara nadmorske visine vazduh je kao planinski zahvaljujući pre svega planini Ozren koja je najšumovitija u Srbiji. Sve te pogodnosti se mogu i moraju još bolje iskoristi. Gost u Sokobanji troši u proseku dnevno između 10 i 15 evra, dok u Evropi turista u proseku troši od 60 pa do 150 evra. Ali, daleko smo mi od još razvijenih zemalja i moramo da se okrenemo našim turistima i onim iz okruženja, pre svega tu mislim na Bugarsku i Makedoniju - objašnjava Ljubinko Milenković, viši saradnik za turizam u Sokobanji.

Da bi se privukli novi ali i zadržali postojeći gosti neophodno je obogatiti ponudu, pogotovu vansezonsku.

- Pre tri godine počeli smo sa jednom zabavno-rekreativnom manifestacijom koju smo nazvali Bunar želja. Održava se prvog vikenda u septembru i traje dva dana tokom kojih učesnici manifestacije moraju da obiđu šest lokacija i svi koji to uspeju učestvuju u nagradnoj igri. Posle prve godine za narednu akciju broj učesnika se povećao za 5 posto, a prošle za čak skoro 30 posto. Mnogo očekujemo od sportske dvorane, akva parka i sportskog kompleksa koji bi trebalo da se gradi u njegovoj blizini. Sa jedriličarskim i veslačkim savezom s Srbije smo već dogovorili da se na Bovanskom jezeru napravi trening kamp gde bi se njihovi sportisti pripremali za Olimpijske igre u Londonu sledeće godine. Uslovi za pripreme sportista su, zbog već pomenutog kvaliteta vazduha, gotovo idealni, a i mi bismo imali goste u pred i postsezoni. Dakle, obostrana korist - objašnjava Milenković.

Ipak, najveći adut Sokobanje je regionalni turizam i ogromne nade se polažu u taj projekat čiji je idejni tvorac i glavni nosilac posla Marija Žikić, načelnik odeljenja za privredu i lokalni samoupravni razvoj, ili skraćeno menadžer opštine Sokobanja.

- Sagledavši trendove savremenog turizma, posmatrajući šta i kako rade turistički poslenici u Egiptu i Turskoj, ili Hrvatskoj koja je takođe daleko ispred nas shvatili smo da savremeni turista želi aktivan odmor. Jer je on, odmor, sve kraći, a turista želi da bude što ispunjeniji. Ne želi da bude samo na jednom mestu, hoće više sadržaja i ponuda, a Srbija nije konkurentna na svetskom turističkom tržištu. Hroničan nedostatak para prinudio nas je da razmišljamo o regionalnoj ponudi. Sokobanja je obezbedila sredstva za učešće u projektu Evropske unije, Ministarstvo ekonomije je podržalo naš projekat i - krenuli smo mi i Stara planina. Na sajmu turizma naša ponuda je dobila priznanje kao najbolja regionalna ponuda. Već sada su tu ideju prihvatili i izrazili želju da nam se priključe Aleksinac, Leskovac i Surdulica - sa puno optimizma priča Marija Žikić.

Autor: Ž. V. , Danas
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas130
mod_vvisit_counterJuce352
mod_vvisit_counterOve nedelje1335
mod_vvisit_counterOvog meseca2655