Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Mesto gde je zapoèeta "Na Drini æuprija"
centar Sokobanje

Retke i dragocene su knjige koje plene jednostavnoš√¶u, √®injenicama i obiljem slika; knjige kao da su, same od sebe, napisane. Takva je i ova knjiga o Ivi Andri√¶u i Sokobanji s kojom je pisac drugovao mnogo godina traŇĺe√¶i, prvo, u njoj spasonosno pribeŇĺište za vreme okupacije 1942. a, kasnije, dolaze√¶i na odmor ili le√®enje. Zavoleo je ovu varošicu i ostavio bezbroj tragova u se√¶anjima, zapisima, slikama, susretima s drugim poznatim ili manje poznatim li√®nostima koje su tu, naj√®eš√¶e preko leta, navra√¶ale.

Autorke su se potrudile da jezgrovito i veoma √®injeni√®no, lepim jezikom i stilom, do√®araju Andri√¶eve godine u Sokobanji: s kim se druŇĺio, šta je rekao, o √®em je pisao, šta je od drugog √®uo i zapisao u svojim sveskama (√®uvena “Pepito”) ili, jednostavno,  ostalo u se√¶anju savremenika i njihovih potomaka. Knjiga se √®ita bez daha – nije √®udo – u pitanju je naš jedini nobelovac! Uman, poznat, knjiŇĺevnik i diplomata, svetski √®ovek – u ovoj knjizi je pribliŇĺen toplim re√®ima i istinitim detaljima iz svakodnevnog  Ňĺivota i vremena, detaljima od kojih zastaje dah!

Naslovi “√®vornih” glava: Knjiga gostiju: Ivo Andri√¶, Povodom jubileja (50 godina od dodele Nobelove nagrade!), Rukopisi pod Sokogradom, Vreme iskušenja,  Godina 1960, Mala zemlja me√įu svetovima, Sokobanjci govore, Porodica banjskih lekara, U Andri√¶evom krugu, Šetnja s Ljubom Jandri√¶em, Tajanstvene odaje re√®i, Sokobanja podse√¶a na Višegrad, Re√® za kraj, Spisak ilustracija.

U knjizi je lepo opisano s kim se, Andri√¶, u Sokobanji druŇĺio, ko mu je naro√®ito bio prirastao za srce, iz √®eg se vidi njegov jednostavan ljudski lik, pristupa√®nost njegovog odnosa u saobra√¶anju s meštanima i varoškim prvacima koji su ga, svi, odreda, prosto oboŇĺavali, ponekad ga uspešno izazvavši da malo iza√įe iz svoje poslovi√®ne skromnosti.

Veliki svetski pisac Ivo Andri√¶, imao je, samo, re√®i hvale za Sokobanju i Sokobanjce. Lepo se, tu, ose√¶ao, kao kod svoje ku√¶e. Naj√®eš√¶e je odsedao u hotelu “Moravica” u √®ijoj je okolini znao sve staze i stazice kojima je, u miru, pune√¶i “baterije”, šetao i vra√¶ao se u hotelsku sobu da piše, sre√įuje beleŇĺnice ili, jednostavno, √®ita uŇĺivaju√¶i u letnjem odmoru, godinama sam, a, kasnije, sa suprugom Milicom Babi√¶.

Vredan podatak: zna se, pouzdano, po kazivanju samog pisca, da je u Sokobanji zapo√®eo pisanje romana “Na Drini √¶uprija”, zatim romana “Gospo√įica”, kao i da je napisao celu pripovetku   “Jelena, Ňĺena koje nema” i celu pripovetku “Zmija”.

Na Drini √¶uprija - Višegradski most preko Drine

√ąitaju√¶i ovu knjigu, a, po saznanju iz drugog izvora, o√®ekuju√¶i i veliku proslavu jubileja 50-godišnjice od dodele Nobelove nagrade za knjiŇĺevnost, proslavu, prvo, u Sokobanji pa, posle, u Beogradu, nisam mogao a da ne zaŇĺalim što uz ovu knjigu nije bilo i diska s piš√®evim glasom. Mogao je da pro√®ita neku svoju pesmu, ili kra√¶u pri√®u “Knjiga”, ili odlomak iz “Jelene…”, nekog romana, na primer iz velikog ostvarenja kakva je njegova savršena pripovetka/kra√¶i roman “Prokleta avlija”! Ali, ko zna, moŇĺda √¶e moja Ňĺelja biti ostvarena upravo na proslavi Andri√¶evog i našeg jubileja, a to nije daleko: ve√¶ u oktobru!

Velibor Mihiæ
(Tatjana Kori√¶anac i Ljiljana N. Nikoli√¶: “O pri√®anju i o onima koji pri√®aju. Ivo Andri√¶ i Sokobanja”. – Beograd/Sokobanja, 2011)
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas329
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2387
mod_vvisit_counterOvog meseca7548