Skip to content

Župan beach i ekstremno kupanje
6 kaca

Posle bezbroj sklekova i skokova ragbisti su u vodu samo zagazili - na mestu gde je reka Moravica najuža i gde je ime plaže napisano i na engleskom jeziku Župan beach (kao i putokaz za nešto uzvodniju Šest kaca beach). Jer, voda je ledena i zimi i leti i okružena legendama. Između obližnje dve stene nalazi se bezdan, osam metara dubok, kao neiscrpni izvor studeni, a meštani tvrde da se ipak niko nikad nije prehladio kupajući se, kvaseći i skačući sa stene „na Županu“.

Vera u čudesna svojstva vode je tolika da se mogu videti i postariji ljudi kako sa dečijim šlaufima drečećih boja hrabro provode sate u vodi, izloženi hladnoći do pomodrelosti i to po najtropskijim letnjim danima, dodajući spa turizmu u Sokobanji elemente ekstremnih sportova, u kojima se zahteva izdržljivost i hrabrost. Po drugima, ko se jednom okupao na „Županu“ i plivao između stena iznad živahnih riba, osvežen i čio, može da se pohvali da je osetio iskonsku snagu planinske reke, koja nešto niže puni Bovansko jezero i ističe iz njega, da bi se ulila u Moravu.

I to sve u kombinaciji sa civilizacijskim dostignućima ugostiteljstva - iz obližnjeg restorana konobar svakog dana u vreme ručka kreće u šetnju sa poslužavnikom od rostfraja, na kome su poređane neverovatno ukusne vruće krofne, po želji sa čokoladnim filom, i po umerenoj ceni od 50 dinara.

Prema predanju, plaža i proplanak uzvodno od nje, bili su poprište tragedije nesrećne ljubavi: „Župan je bio sin gospodara obližnjeg Vrmdžanskog grada, a Lepterija, kćerka tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, njihova ljubav nije mogla biti krunisana brakom. Zato se Lepterija i Župan dogovore da se ona iskrade tajnim prolazom do podnožja grada, gde bi je Župan sačekao kako bi pobegli zajedno. Kad je njen otac saznao da je pobegla silno se naljutio i poslao sluge u poteru sa naredbom da je pogube kada je pronađu. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice.

I tako se danas proplanak u podnožju Sokograda naziva Lepterija, a vir (danas plaža) - Župan“, glasi osnovna verzija drevne priče o sokobanjskom prirodnom kupalištu.
Autor: Jasmina LukačKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas103
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje103
mod_vvisit_counterOvog meseca665