Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Župan beach i ekstremno kupanje
6 kaca

Posle bezbroj sklekova i skokova ragbisti su u vodu samo zagazili - na mestu gde je reka Moravica najuža i gde je ime plaže napisano i na engleskom jeziku Župan beach (kao i putokaz za nešto uzvodniju Šest kaca beach). Jer, voda je ledena i zimi i leti i okružena legendama. Između obližnje dve stene nalazi se bezdan, osam metara dubok, kao neiscrpni izvor studeni, a meštani tvrde da se ipak niko nikad nije prehladio kupajući se, kvaseći i skačući sa stene „na Županu“.

Vera u čudesna svojstva vode je tolika da se mogu videti i postariji ljudi kako sa dečijim šlaufima drečećih boja hrabro provode sate u vodi, izloženi hladnoći do pomodrelosti i to po najtropskijim letnjim danima, dodajući spa turizmu u Sokobanji elemente ekstremnih sportova, u kojima se zahteva izdržljivost i hrabrost. Po drugima, ko se jednom okupao na „Županu“ i plivao između stena iznad živahnih riba, osvežen i čio, može da se pohvali da je osetio iskonsku snagu planinske reke, koja nešto niže puni Bovansko jezero i ističe iz njega, da bi se ulila u Moravu.

I to sve u kombinaciji sa civilizacijskim dostignućima ugostiteljstva - iz obližnjeg restorana konobar svakog dana u vreme ručka kreće u šetnju sa poslužavnikom od rostfraja, na kome su poređane neverovatno ukusne vruće krofne, po želji sa čokoladnim filom, i po umerenoj ceni od 50 dinara.

Prema predanju, plaža i proplanak uzvodno od nje, bili su poprište tragedije nesrećne ljubavi: „Župan je bio sin gospodara obližnjeg Vrmdžanskog grada, a Lepterija, kćerka tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, njihova ljubav nije mogla biti krunisana brakom. Zato se Lepterija i Župan dogovore da se ona iskrade tajnim prolazom do podnožja grada, gde bi je Župan sačekao kako bi pobegli zajedno. Kad je njen otac saznao da je pobegla silno se naljutio i poslao sluge u poteru sa naredbom da je pogube kada je pronađu. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice.

I tako se danas proplanak u podnožju Sokograda naziva Lepterija, a vir (danas plaža) - Župan“, glasi osnovna verzija drevne priče o sokobanjskom prirodnom kupalištu.
Autor: Jasmina LukačKomentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas74
mod_vvisit_counterJuce379
mod_vvisit_counterOve nedelje74
mod_vvisit_counterOvog meseca2887