Skip to content

Tragovima akademika Tucakova

ZajeĆØar – I ovog decembra, po deveti put, ĆØlanovi mnogoljudne zajeĆØarske "Melise", poznatog udruženja ljubitelja prirode, lekovitog bilja i fitoterapije, priredili su veliku izložbu samoniklog lekovitog bilja, raznih melema i peĆØuraka. Više od 1.000 posetilaca dolazilo je, razgledalo i kupovalo, a predsednik udruženja, koje sada ima više od 140 ĆØlanova, mr Živorad JeremiƦ, biolog po struci, nije mogao da odahne od ljubopitljivog sveta.

Na preskoke, ĆØuli smo njegovu priĆØu o tome da u TimoĆØkoj krajini ima 250 vrsta samoniklog lekovitog bilja izuzetnog kvaliteta i da je sve sadašnje i bivše biljobere u ovom kraju, još pre 40 godina, "zarazio" naš poznati farmakolog akademik Jovan Tucakov. Napisao je tih godina i knjigu "Lekovito bilje TimoĆØke krajine" i zapisao da je ovo podruĆØje vodeƦe u Srbiji – i brojem biljaka i lekovitošĆ¦u.

Iza akademika Tucakova i njegovih saradnika sa Farmaceutskog fakulteta ostao je i obiman herbarijum, saĆØinjen još 1954. godine. Još je dobro oĆØuvan i koristi svakome ko želi da nauĆØi sve o biljkama i da pouĆØi druge. Živorad JeremiƦ kaže da je herbarijum tada od Tucakova naruĆØio Poljoprivredni kombinat "Džervin", kada je osnivao svoju fabriku "Timoflora" za otkup i preradu lekovitog bilja. Herbarijum je kružio po selima ispod Stare planine i služio obuĆØavanju beraĆØa.

biljober

Nova kuƦa za jednu sezonu

Ovih godina beraĆØe obuĆØavaju njihova udruženja. Pored "Melise" u ZajeĆØaru, postoje i "Melem" u Boru i "Dr Jovan Tucakov" u Sokobanji. Postoje i beraĆØi lekovitog bilja koji zarade toliko da mogu da sagrade novu kuƦu ili kupe traktor u jednoj sezoni branja. PrednjaĆØe u tome oni u okolini Sokobanje, gde veƦ 16 godina uspešno deluje firma "Adonis" za otkup i preradu lekovitog bilja. VeƦ ima 44 stalno zaposlena radnika i više od 500 kooperanata na podruĆØju cele TimoĆØke krajine.

U ZajeĆØaru se proĆØula apoteka lekovitog bilja "Vedra" ĆØiji su vlasnici Vera i Dragan VeljkoviƦ. Imaju sve zvaniĆØne ateste i pet stalno zaposlenih radnika. Mnogo su nauĆØili u udruženju "Melisa" od iskusnih travara, biologa i farmakologa. "Melisa" za sve svoje ĆØlanove raznih zanimanja prireĆ°uje izložbe, organizuje škole lekovitog bilja u prirodi i ekološke ekskurzije. U Sokobanji, koja je pre gotovo dve decenije proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji, svake godine prireĆ°uje se svetkovina biljobera iz cele Srbije pod nazivom "Sveti Jovan Biljober". BeraĆØi se razmile padinama Rtnja, Ozrena i Device.

Predsednik zajeĆØarskog udruženja Živorad JeremiƦ, sada u penziji, roĆ°en na Staroj planini, predstavio nam je na izložbi svoje najaktivnije ĆØlanove. Kaže da su bez premca njegovi saradnici Mirjana PetroviƦ, Zoran JeremiƦ (najpopularniji meĆ°u peĆØurkarima i najpouzdaniji instruktor u toj delatnosti) i Smilja IvanoviƦ. A meĆ°u onima koji uberu najviše lekovitog bilja su Damnjan KrstiƦ iz Vrbice i Dragan TrujiƦ iz Gamzigrada. Nedavno se posebno proĆØula Dragica MiloševiƦ sa svojim organskim sapunima, koji su pravi melem za obolelu kožu. Pravi ih na starinski naĆØin kao i njena prababa po majci, uz dodatak lekovitog bilja. Mnogi su se veƦ uverili da se tim sapunima skidaju akne i gljivice, da se kupanjem umiruju živci, da zaustavljaju opadanje kose... Jednostavno, ona ima sapun za svaku "štroku". Fitoterapija joj je uroĆ°ena genetski. Pradedovi (od oca i majke) bili su bolniĆØari na Solunskom frontu, a ona se odala lekovitom bilju od kada je otišla u penziju, završivši karijeru knjigovoĆ°e.

RuĆØak od 1.000 evra


Poznati vlasnik sokobanjskog "Adonisa" Nebojša StanojeviƦ takoĆ°e je uĆØio iz knjiga akademika Tucakova. A o biljoberima, svojim kooperantima, može zanimljivo da priĆØa danima. Ona žena što zida kuƦu od prodaje lekovitog bilja "Adonisu" živi u Dugom Polju kod Sokobanje. Sve više beraĆØa odluĆØuje se za plantažno gajenje. NiĆØu plantaže nevena, valerijane, bosiljka, omana, belog sleza, žalfije... Sa jednog hektara pod bosiljkom ili matiĆØnjakom, u plantažnom uzgoju, "Adonisovi" kooperanti zaraĆ°uju i po 500.000 dinara, a jedan kooperant u okolini Knjaževca zaradio je milion i po dinara, sa hektara pod korenom valerijane.

Popularni vlasnik "Adonisa" posebno rado priĆØa o svom druženju sa skupljaĆØima peĆØuraka. Upravo u najberiƦetnije doba, izmeĆ°u 1980. i 1985. godine, radio je kao otkupljivaĆØ ovih šumskih plodova u Poljoprivrednom kombinatu "Slemen". Jednog dana sa 15 otkupnih mesta dobio je tri kamiona i 10 traktora peĆØuraka. Pamti i kako je roĆ°ak njegove žene iz Milušinca kod Sokobanje za jedan dan od prodaje vrganja zaradio 36.000 dinara. Porodica DiniƦ iz Sesalca zaradila je jednog beriƦetnog meseca 200.000 dinara od vrganja.

Nebojša sve ĆØini da struĆØno obuĆØi beraĆØe i bilja i peĆØuraka. Posebno se svojski zalaže da trajno zaštiti izuzetno retke biljke: rtanjsku metvicu ("nepeta rtanjezis") i ozrenski božur ("peonija koralina"). Dovodi vrhunske struĆØnjake, pokušava plantažni uzgoj. A bori se da protera i nepoželjnu ambroziju koja se nedavno tek malĆØice zapatila u jednom delu Sokobanje. Gde taj Ć°avo da se useli u banju?

A u Boru su posebno na glasu lovci Miloš MiloševiƦ i Stanoje SaviƦ. Iskusni Miloš je odavno ekspert u branju veoma traženih i skupih tartufa u okolini Bora. Nedavno je tajnu poverio i svom vremešnom drugu Stanoju. Znaju oni da za kilogram "seksi gljive" može da se dobije 1.600 evra. Ali, ne haju. Sve što naĆ°u – pojedu sa prijateljima. Miloš je vešt u spravljanju jela od ovog delikatesa i ĆØesto se hvali kako je imao ruĆØak od 1.000 evra.

Rtanjski ĆØaj
Izvor: RTS
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1
mod_vvisit_counterJuce295
mod_vvisit_counterOve nedelje815
mod_vvisit_counterOvog meseca1