Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Tragovima akademika Tucakova

Zaječar – I ovog decembra, po deveti put, članovi mnogoljudne zaječarske "Melise", poznatog udruženja ljubitelja prirode, lekovitog bilja i fitoterapije, priredili su veliku izložbu samoniklog lekovitog bilja, raznih melema i pečuraka. Više od 1.000 posetilaca dolazilo je, razgledalo i kupovalo, a predsednik udruženja, koje sada ima više od 140 članova, mr Živorad Jeremić, biolog po struci, nije mogao da odahne od ljubopitljivog sveta.

Na preskoke, čuli smo njegovu priču o tome da u Timočkoj krajini ima 250 vrsta samoniklog lekovitog bilja izuzetnog kvaliteta i da je sve sadašnje i bivše biljobere u ovom kraju, još pre 40 godina, "zarazio" naš poznati farmakolog akademik Jovan Tucakov. Napisao je tih godina i knjigu "Lekovito bilje Timočke krajine" i zapisao da je ovo područje vodeće u Srbiji – i brojem biljaka i lekovitošću.

Iza akademika Tucakova i njegovih saradnika sa Farmaceutskog fakulteta ostao je i obiman herbarijum, sačinjen još 1954. godine. Još je dobro očuvan i koristi svakome ko želi da nauči sve o biljkama i da pouči druge. Živorad Jeremić kaže da je herbarijum tada od Tucakova naručio Poljoprivredni kombinat "Džervin", kada je osnivao svoju fabriku "Timoflora" za otkup i preradu lekovitog bilja. Herbarijum je kružio po selima ispod Stare planine i služio obučavanju berača.

biljober

Nova kuća za jednu sezonu

Ovih godina berače obučavaju njihova udruženja. Pored "Melise" u Zaječaru, postoje i "Melem" u Boru i "Dr Jovan Tucakov" u Sokobanji. Postoje i berači lekovitog bilja koji zarade toliko da mogu da sagrade novu kuću ili kupe traktor u jednoj sezoni branja. Prednjače u tome oni u okolini Sokobanje, gde već 16 godina uspešno deluje firma "Adonis" za otkup i preradu lekovitog bilja. Već ima 44 stalno zaposlena radnika i više od 500 kooperanata na području cele Timočke krajine.

U Zaječaru se pročula apoteka lekovitog bilja "Vedra" čiji su vlasnici Vera i Dragan Veljković. Imaju sve zvanične ateste i pet stalno zaposlenih radnika. Mnogo su naučili u udruženju "Melisa" od iskusnih travara, biologa i farmakologa. "Melisa" za sve svoje članove raznih zanimanja priređuje izložbe, organizuje škole lekovitog bilja u prirodi i ekološke ekskurzije. U Sokobanji, koja je pre gotovo dve decenije proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji, svake godine priređuje se svetkovina biljobera iz cele Srbije pod nazivom "Sveti Jovan Biljober". Berači se razmile padinama Rtnja, Ozrena i Device.

Predsednik zaječarskog udruženja Živorad Jeremić, sada u penziji, rođen na Staroj planini, predstavio nam je na izložbi svoje najaktivnije članove. Kaže da su bez premca njegovi saradnici Mirjana Petrović, Zoran Jeremić (najpopularniji među pečurkarima i najpouzdaniji instruktor u toj delatnosti) i Smilja Ivanović. A među onima koji uberu najviše lekovitog bilja su Damnjan Krstić iz Vrbice i Dragan Trujić iz Gamzigrada. Nedavno se posebno pročula Dragica Milošević sa svojim organskim sapunima, koji su pravi melem za obolelu kožu. Pravi ih na starinski način kao i njena prababa po majci, uz dodatak lekovitog bilja. Mnogi su se već uverili da se tim sapunima skidaju akne i gljivice, da se kupanjem umiruju živci, da zaustavljaju opadanje kose... Jednostavno, ona ima sapun za svaku "štroku". Fitoterapija joj je urođena genetski. Pradedovi (od oca i majke) bili su bolničari na Solunskom frontu, a ona se odala lekovitom bilju od kada je otišla u penziju, završivši karijeru knjigovođe.

Ručak od 1.000 evra


Poznati vlasnik sokobanjskog "Adonisa" Nebojša Stanojević takođe je učio iz knjiga akademika Tucakova. A o biljoberima, svojim kooperantima, može zanimljivo da priča danima. Ona žena što zida kuću od prodaje lekovitog bilja "Adonisu" živi u Dugom Polju kod Sokobanje. Sve više berača odlučuje se za plantažno gajenje. Niču plantaže nevena, valerijane, bosiljka, omana, belog sleza, žalfije... Sa jednog hektara pod bosiljkom ili matičnjakom, u plantažnom uzgoju, "Adonisovi" kooperanti zarađuju i po 500.000 dinara, a jedan kooperant u okolini Knjaževca zaradio je milion i po dinara, sa hektara pod korenom valerijane.

Popularni vlasnik "Adonisa" posebno rado priča o svom druženju sa skupljačima pečuraka. Upravo u najberićetnije doba, između 1980. i 1985. godine, radio je kao otkupljivač ovih šumskih plodova u Poljoprivrednom kombinatu "Slemen". Jednog dana sa 15 otkupnih mesta dobio je tri kamiona i 10 traktora pečuraka. Pamti i kako je rođak njegove žene iz Milušinca kod Sokobanje za jedan dan od prodaje vrganja zaradio 36.000 dinara. Porodica Dinić iz Sesalca zaradila je jednog berićetnog meseca 200.000 dinara od vrganja.

Nebojša sve čini da stručno obuči berače i bilja i pečuraka. Posebno se svojski zalaže da trajno zaštiti izuzetno retke biljke: rtanjsku metvicu ("nepeta rtanjezis") i ozrenski božur ("peonija koralina"). Dovodi vrhunske stručnjake, pokušava plantažni uzgoj. A bori se da protera i nepoželjnu ambroziju koja se nedavno tek malčice zapatila u jednom delu Sokobanje. Gde taj đavo da se useli u banju?

A u Boru su posebno na glasu lovci Miloš Milošević i Stanoje Savić. Iskusni Miloš je odavno ekspert u branju veoma traženih i skupih tartufa u okolini Bora. Nedavno je tajnu poverio i svom vremešnom drugu Stanoju. Znaju oni da za kilogram "seksi gljive" može da se dobije 1.600 evra. Ali, ne haju. Sve što nađu – pojedu sa prijateljima. Miloš je vešt u spravljanju jela od ovog delikatesa i često se hvali kako je imao ručak od 1.000 evra.

Rtanjski čaj
Izvor: RTS
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas99
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje99
mod_vvisit_counterOvog meseca661