Skip to content

Osnovan katastar nepokretnosti opštine Sokobanja
Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Sokobanja je uspešno završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti za celokupno područje opštine Sokobanja.

Republički geodetski zavod, Služba za katastar nepokretnosti Sokobanja je u skladu sa Planom radova Republičkog geodetskog zavoda, uspešno završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti na celoj teritoriji opštine Sokobanja.

Katastar Sokobanja

Teritoriju opštine Sokobanja čine 24 katastarske opštine, ukupne površine 52541 hektar sa 170744 parcele. U postupku osnivanja katastra nepokretnosti formirano je 27447 listova nepokretnosti, sa upisanih 22381 zgradom-objekatom, 1211 posebnih delova zgrada (1008 stanova, 169 poslovnih prostora i 34 garaže) i 10777 tereta. Ukupno ima 10045 domaćinstava.

Danom osnivanja katastra nepokretnosti za celokupnu teritoriju opštine Sokobanja, prestaje da važi knjiga tapija i katastar zemljišta. Osnivanjem katastra nepokretnosti, kao jedinstvene evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, okončan je dugotrajan i veoma važan posao, kako za Republički geodetski zavod, tako i za građane, institucije i lokalnu zajednicu u celini.

U narednom periodu Služba za katastar nekretnine Sokobanja angažovaće se na poslovima održavanja katastra nepokretnosti, osnivanju katastra vodova, izradi digitalnog katastarskog plana i održavanju Adresnog registra.

Opština Sokobanja se nalazi u istočnoj Srbiji, 234 km jugoistočno od Beograda, na padinama planine Ozren (1074 m) i na obalama reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 m. Smeštena u kotlini između Ozrena i Rtnja, zahvaljujući blagoj klimi i termalnim izvorima, Sokobanja je postala najpoznatiji banjski i klimatski centar Srbije. Klima Sokobanje je umereno-kontinentalna. Posebne odlike klime su umerena vlažnost, umerene padavine, nema velikih magli i jakih vetrova. Vazdušne struje donose prijatan miris ozona sa obližnjih šuma. Sve ovo čini klimu Sokobanje naročito pogodnom za lečenje i boravak obolelih od nespecifičnih oboljenja disajnih organa. Svojim klimatskim faktorom, idealnom nadmorskom visinom, čistim vazduhom i netaknutom prirodom koja je okružuje, Sokobanja predstavlja idealno mesto za razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

Sokobanja je menjala svoj naziv i ima podataka da se zvala: Balnea, Velika banja, Banja, Aleksinačka banja, Sokol banja i dr. Današnji naziv je u upotrebi od sredine XIX veka.

Od svih kulturno-istorijskih spomenika na području opštine Sokobanja najveći značaj ima Soko-grad. Nastao je u periodu Justinijana (I - VI vek) za odbranu od Avara i Slovena. Pominje se u vreme Stevana Nemanje u vezi sa proterivanjem bogumila-tada je razaran. Obnovljen, ostaje u sastavu srednjevekovne Srbije do 1413. godine kada ga Bajazitov sin Musa Kesedžija konačno razara. Najatraktivnija srpska banja imala je burnu i veoma zanimljivu istoriju. Njenu lekovitost koristili su Rimljani, a potom Turci. Po stupanju na srpski presto, značaj banje odmah je uočio knjaz Miloš Obrenović. Danas je Sokobanja banja sa najviše potencijala u Srbiji, poznata i van granica naše zemlje.

Administrativni, politički i privredni centar opštine je grad Sokobanja koji ima 8303 stanovnika od ukupno 18407 stanovnika na području opštine Sokobanja.


Srodne tema:
Rekonstrukcija poslovnog prostora SKN Sokobanja
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Raados , 14, September, 2011
Kako ih bre nije sramota.U 21-om veku oni se setili da prave katastar, a koriste jos topografske karte Nikole Kalabica.A sto neki od njih, a zna se ko je Taj, iznosi podatke van geodetske uprave ili u dogovoru sa nekim banjskim advokatima menja velicinu katastarskih parcela, to macku o rep, a.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +5

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas76
mod_vvisit_counterJuce379
mod_vvisit_counterOve nedelje76
mod_vvisit_counterOvog meseca2889