Skip to content

Osnovan katastar nepokretnosti opŇ°tine Sokobanja
Republi√®ki geodetski zavod, SluŇĺba za katastar nepokretnosti Sokobanja je uspešno završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti za celokupno podru√®je opštine Sokobanja.

Republi√®ki geodetski zavod, SluŇĺba za katastar nepokretnosti Sokobanja je u skladu sa Planom radova Republi√®kog geodetskog zavoda, uspešno završila poslove na osnivanju katastra nepokretnosti na celoj teritoriji opštine Sokobanja.

Katastar Sokobanja

Teritoriju opštine Sokobanja √®ine 24 katastarske opštine, ukupne površine 52541 hektar sa 170744 parcele. U postupku osnivanja katastra nepokretnosti formirano je 27447 listova nepokretnosti, sa upisanih 22381 zgradom-objekatom, 1211 posebnih delova zgrada (1008 stanova, 169 poslovnih prostora i 34 garaŇĺe) i 10777 tereta. Ukupno ima 10045 doma√¶instava.

Danom osnivanja katastra nepokretnosti za celokupnu teritoriju opštine Sokobanja, prestaje da vaŇĺi knjiga tapija i katastar zemljišta. Osnivanjem katastra nepokretnosti, kao jedinstvene evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, okon√®an je dugotrajan i veoma vaŇĺan posao, kako za Republi√®ki geodetski zavod, tako i za gra√įane, institucije i lokalnu zajednicu u celini.

U narednom periodu SluŇĺba za katastar nekretnine Sokobanja angaŇĺova√¶e se na poslovima odrŇĺavanja katastra nepokretnosti, osnivanju katastra vodova, izradi digitalnog katastarskog plana i odrŇĺavanju Adresnog registra.

Opština Sokobanja se nalazi u isto√®noj Srbiji, 234 km jugoisto√®no od Beograda, na padinama planine Ozren (1074 m) i na obalama reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 m. Smeštena u kotlini izme√įu Ozrena i Rtnja, zahvaljuju√¶i blagoj klimi i termalnim izvorima, Sokobanja je postala najpoznatiji banjski i klimatski centar Srbije. Klima Sokobanje je umereno-kontinentalna. Posebne odlike klime su umerena vlaŇĺnost, umerene padavine, nema velikih magli i jakih vetrova. Vazdušne struje donose prijatan miris ozona sa obliŇĺnjih šuma. Sve ovo √®ini klimu Sokobanje naro√®ito pogodnom za le√®enje i boravak obolelih od nespecifi√®nih oboljenja disajnih organa. Svojim klimatskim faktorom, idealnom nadmorskom visinom, √®istim vazduhom i netaknutom prirodom koja je okruŇĺuje, Sokobanja predstavlja idealno mesto za razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

Sokobanja je menjala svoj naziv i ima podataka da se zvala: Balnea, Velika banja, Banja, Aleksina√®ka banja, Sokol banja i dr. Današnji naziv je u upotrebi od sredine XIX veka.

Od svih kulturno-istorijskih spomenika na podru√®ju opštine Sokobanja najve√¶i zna√®aj ima Soko-grad. Nastao je u periodu Justinijana (I - VI vek) za odbranu od Avara i Slovena. Pominje se u vreme Stevana Nemanje u vezi sa proterivanjem bogumila-tada je razaran. Obnovljen, ostaje u sastavu srednjevekovne Srbije do 1413. godine kada ga Bajazitov sin Musa KesedŇĺija kona√®no razara. Najatraktivnija srpska banja imala je burnu i veoma zanimljivu istoriju. Njenu lekovitost koristili su Rimljani, a potom Turci. Po stupanju na srpski presto, zna√®aj banje odmah je uo√®io knjaz Miloš Obrenovi√¶. Danas je Sokobanja banja sa najviše potencijala u Srbiji, poznata i van granica naše zemlje.

Administrativni, politi√®ki i privredni centar opštine je grad Sokobanja koji ima 8303 stanovnika od ukupno 18407 stanovnika na podru√®ju opštine Sokobanja.


Srodne tema:
Rekonstrukcija poslovnog prostora SKN Sokobanja
Komentari (1)Add Comment
...
napisao Raados , 14, September, 2011
Kako ih bre nije sramota.U 21-om veku oni se setili da prave katastar, a koriste jos topografske karte Nikole Kalabica.A sto neki od njih, a zna se ko je Taj, iznosi podatke van geodetske uprave ili u dogovoru sa nekim banjskim advokatima menja velicinu katastarskih parcela, to macku o rep, a.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +5

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas83
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje83
mod_vvisit_counterOvog meseca533