Skip to content

Aduti knjaževaĆØko-sokobanjskog reona
Rejon predstavlja središnji deo turistiĆØke destinacije/regije Stara planina, koja u ZajeĆØarskom okrugu zahvata delove opština Knjaževac i Sokobanja. Rejon obuhvata najkvalitetniji sektor Stare planine (sa severozapadnim padinama povijarca Midžor-Tupanar-Žarkova ƈuka-Babin Zub-Bolven) sa Knjaževcem, Sokobanjom i drugim naseljima, objektima i vrednostima kao i deo Bovanskog jezera.

Bovansko jezero

Knjaževac Ʀe u svom neposrednom okruženju integrisati brojne turistiĆØke resurse i vrednosti kao što su Park prirode Stara planina, Rgoška banja, sportsko-rekreativni centar Banjica, arheološki lokaliteti (Timacum minus, Baranica, Dubrava, Gabrovnica i dr.), etno selo Ravna (u okviru kog se nalazi i muzej vina), sakralni objekti (Manastir Svete Trojice-XIV vek, izmeĆ°u naselja Donja Kamenica i Gornja Kamenica, Crkva Svete Bogorodice u Donjoj Kamenici, crkva Svetog ƐorĆ°a u Knjaževcu i dr.), izletište Baranica i dr.

Glavna turistiĆØka ponuda rejona u pogledu planinskog turizma, zapoĆØeta na Staroj planini (turistiĆØki rizort "JabuĆØko ravnište" i turistiĆØko naselje Babin Zub-Konjarnik) razvijaƦe se u planinskoj zoni i podplaninskoj zoni, i uz integraciju sa brojnim turistiĆØkim resursima i prirodnim i kulturnim vrednostima u neposrednom okruženju. Planinsku zonu predstavljaƦe viši planinski pojas sa dominantnom, planinskom ponudom u prostoru i novim turistiĆØkim smeštajem u neposrednom kontaktu sa tom ponudom (turistiĆØki rizort "JabuĆØko ravnište" i turistiĆØki centar "Golema reka" uz nastavak aktiviranja alpskog skijališta).

Motel "BalaševiƦ" u podnožju Rtnja


Sokobanja, sa Banjom Jošanicom, planinama (Ozrenom, Devicom i dr.) jezerima (Bovanskim i Vrdžmanskim jezerom), arheološkim lokalitetima (srednjovekovni grad tvrĆ°ava Soko-grad, Vrdžmanski grad, neolitsko naselje TrebiĆØ i dr.), sakralnim objektima (Crkva Sv. Preobraženja Gospodnjeg u centru Banje, Manastir JermenĆØiƦ na Ozrenu, Crkva Uspenja Sv. Bogorodice u Jošanici i dr.), izletištem Lepterija, sportsko-rekreativnom infrastrukturom (3 fudbalska i košarkaška terena, 6 igrališta za male sportove, 3 zatvorena bazena, 6 teniskih terena, 2 streljane, kuglana, staze zdravlja, poligoni za ekstremne sportove - paraglajding sa Rtnja, "free climbing-a" na stenama Soko-grada, "mountain biking-a" i dr.), razvijaƦe se kao kompleks turistiĆØkih aktivnosti.Sokograd


izvor : REGIONALNI PROSTORNI PLAN TIMOƈKE KRAJINE, usvojne jula 2011
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas16
mod_vvisit_counterJuce295
mod_vvisit_counterOve nedelje830
mod_vvisit_counterOvog meseca16