Skip to content

Lov i ribolov u Sokobanji
Najstariji sokobanjski lovci tvrde da su lovišta na ovim prostorima bila prepuna divljači, da je bilo čak i medveda. Danas medveda nema, ali zato, zečeva, fazana, jarebica, prepelica, vukova, srna, divljih mačaka, šakala, šumskih šljuka i divljih svinja ima na pretek. Lov u Sokobanji je organizovan na visokom nivou, a sve u skladu sa zakonskim propisima.


Lov u Sokobanji

Tačno se zna koja se lovina lovi, kog dana i koliko primeraka je dozvoljeno ostreliti. Sokobanja je vrlo lepo iskoristila taj potencijal i razvila ovaj sport u granu turizma. Sokobanjskim lovištima upravljaju Lovačko udruženje "Soko" i Javno preduzeće "Srbija šume". Lovni turizam se odvija na 2 načina. Prvi je organizovanje raznih takmičenja, a drugi je takozvana "komercijalna lovišta". Ona omogućavaju ulov bilo koje divljači u bilo koje doba godine, naravno uz novčanu nadoknadu. Ova mogućnost, u skladu sa propisanim zakonima i prema lovačkom kalendaru za divljač u režimu zaštite je strogo kontrolisana i unapred isplanirana da ne bi došlo do prekomernog izlova.

Osnovu ribolovnog turizma čini Bovansko jezero sa bogatim i raznovrsnim fondom ribe. Ovaj vid turizma je tek u začetku, ali sa velikim potencijalom. Osim jezera, tu je i reka Moravica u kojoj se mogu naći sledeće vrste riba: skobalj, pločajac, krkuša, klen, a u gornjem delu toka ima i pastrmke.

Kada je reč o ribolovu u Bovanskom jezeru ona predstavlja pravi raj za pecaroše. U Bovanskom jezeru se mogu naći sledeće vrste riba: klen, linjak, grgeč, amur, smuđ, šaran, som, tolstolobik, beovica, bodorka, deverika, srebrni karaš. Kada su kapitalni primerci u pitanju dosadašnji rekordi su: smuđ 10 kg, šaran 15 kg, amur 20 kg, som 60 kg. O uslovima pecanja, dozvolama, sportskim takmičenjima možete se informisati u udruženju sportskih ribolovaca "Moravica".
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas71
mod_vvisit_counterJuce379
mod_vvisit_counterOve nedelje71
mod_vvisit_counterOvog meseca2884