Skip to content

Svetinje sokobanjskog kraja
U Sokobanjskom kraju postoji veliki broj crkava, crkviÅ”ta i hramova meĆ°u kojima su najpoznatiji Manastir JermenĆØiƦ - sagraĆ°en je u 14. veku. Podigli su ga Jermeni, koji su, bežeƦi od Turaka tu pronaÅ”li svoje utoĆØiÅ”te. Crkva posveƦena Arhangelu Gavrilu i Mihailu saĆØuvana je od zuba vremena. Manastir je udaljen 8 km od Sokobanje i nalazi se na planini Ozren, okružen je Å”umom i predstavlja pravu oazu mira.

- Crkva Svetog Preobraženja se nalazi u centru Sokobanje. Gradili su je italijanski majstori prema nacrtu arhitekte Svetozara IvackoviƦa 1894. godine. PokretaĆØ radova bio je srpski mitropolit Mihailo, koji je po roĆ°enju sokobanjĆØanin i u porti se u znak zahvalnosti nalazi njegova bista. Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg graĆ°ena je pored ostataka stare crkve koji se i danas nalaze pored zvonika, a veruje se da je staru crkvu podigao kralj Milutin. Crkvu je bogato darivao i knez MiloÅ” ObrenoviƦ, a najvrednije je JevanĆ°elje iz 1836. godine sa svojeruĆØnim potpisom Kneza MiloÅ”a na kome neveÅ”tim slovima piÅ”e "Ovo sveto jevanĆ°elje poklanja crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sokobanji MiloÅ” TeodoroviƦ ObrenoviƦ za veĆØni pomen 27. maja 1836. godine u Kragujevcu".

- Crkva Uspenja Presvete Bogorodice se nalazi na oko 15 km udaljena od Sokobanje, u selu JoÅ”anica. To je najstariji hram u ovom delu Srbije i datira iz 11. veka. Crkva je zidana kamenom, poseduje imponzantan ikonostas koji je jednim delom restauriran i konzerviran. NajupeĆØatljivija je ikona Isusa Hrista u tri doba i to kao deĆØak, u vreme stradanja i kao starac.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas212
mod_vvisit_counterJuce211
mod_vvisit_counterOve nedelje2270
mod_vvisit_counterOvog meseca7431