Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Planinarenje u Sokobanji
Planine Ozren, Devica, Rtanj, Bukovik, Krstatac okružuju sokobanjsku kotlinu, praveći krunu oko nje. Njihove padine, obrasle najrazličitijim vrstama rastinja, nude neprigledne terene za ovaj vid sporta. Na njima se mogu naći pešačke i planinarske staze svih tipova i nivoa. Od početničkih i rekreativnih do strmih i nepristupaćnih vrhova za profesionalce. Planinarsko društvo "Oštra čuka" i Planinarski klub "Ozren" u saradnji sa opštinskim vlastima, a i u sopstvenim aranžmanima, organizuju brojne planinarske ture tokom cele godine na kojima pored domaćih, često učestvuju i strane planinarske ekipe.
Planinarenje u Sokobanji

Na pojedinim turama bude i preko 1000 učesnika. Jedna od najatraktivnijih je "Noćni uspon na Rtanj" tokom koga se iz Sokobanje može videti odsjaj 1000 lampi kojima planinari osvetljavaju stazu.

  • Rtanj (1560) ograničava sokobanjsku kotlinu sa severne strane. Udaljen je 18 km od Sokobanje. Vrh Rtnja je piramidalnog oblika pravilne trostrane piramide sa uglovima kateta od 52 stepena i orjentisan kao Keopsova piramida. Mnogi savremeni naučnici vide mističnu povezanost između ovih piramidalnih struktura. Čak su u novije vreme vršena energetska merenja na samom vrhu čije se vrednosti od 28 KHz poklapaju sa vrednostima izmerenim na piramidama u Gizi i na Teslinoj Kuli Vardenklif koju je naš naučnik koristio za bežični prenos energije. Ova istraživanja samo potkrepljuju priče iz naroda, da je ova planina sveto mesto, da je posećuju vanzemaljci, da je poslednja oaza spasa itd.Osvajanje vrha Rtnja "Šiljak" i nije mnogo naporan zadatak, jer ga često i deca osvajaju, a do njega vodi staza u serpentinama u dužini od 5 km, pri visinskoj razlici od oko 800 m. Na samom vrhu se nalaze ostaci crkve koja nije odolela udarima gromova i sa koga se kada je vedro pogled pruža do Avale.
  • Ozren (1174) udaljen svega 5 km od centra Sokobanje je najšumovitija planina Srbije i nepresušan izvor kiseonika. Smešten je na jugu sokobanjske kotline i veći njegov deo je proglašen za predele izuzetnih prirodnih vrednosti na kojima neguje jedinstvene prirodne atrakcije poput jezera ili vodopada "Ripaljka" (40 m) jednim od najvećih u Srbiji. Na Ozrenu se nalaze brojna izletišta, uređena za celodnevni boravak do kojih se dolazi asfaltnim putem.
  • Devica (1187 m) ili Bogorodičina planina, po kojoj je i ime dobila je po predanju zaštitnica sokobanjske kotline. Smeštena na jugoistoku, Devica obiluje florom i faunom. Posebno je bogata šumskim voćem među kojim je najzastupljenija šumska jagoda i malina. Reka Moravica izvire iz njenog podnožja. Na njenom krajnjem istočnom delu se nalaze misteriozni krugovi od kamena prečnika oko stotinak metara, za koje se smatra da predstavljaju drevnu observatoriju.
  • Bukovik (894 m) se nalazi na zapadu kotline, bogat je niskom i visokom divljači i pečurkama posebno vrganjem i tartufima. Na Bukoviku se nalazi i rezervat divljači, a jednim svojim delom Bukovik čini obalu Bovanskog jezera.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas102
mod_vvisit_counterJuce275
mod_vvisit_counterOve nedelje102
mod_vvisit_counterOvog meseca664