Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Dolazak u Sokobanju

Istočna Srbija u svom središnjem delu, duž sokobanjske kotline, krije jedinstveni dar prirode, najstariju banju na našim prostorima – Sokobanju. Zaklonjena visokim planinama (visine i do 1566 metara) i zaštićena sa svih strana sveta ova banja je i sama na nadmorskoj visini od 400 metara. Okružuju je sa zapada planine Rožanj (897 m) i Bukovik (894 m), sa istoka Krstatac (1069) i Slemen (1099) dok je sa jugoistoka zaštićena paninom Devica (1116 m) sa juga Ozrenom (1174 m) i sa severa čuvenom „mističnom piramidom“  planinom Rtanj (1566 m). Zahvaljujući ovakvom geografskom položaju ona je fino ušuškana i zaštićena ogromnim prirodnim bedemima koji čuvaju njena prirodna bogatstva. Svaki od ovih bedema se graniči sa po jednom susednom opštinom, tako da se sa zapadne strane graniči sa opštinom Ražanj, sa južne strane sa opštinom Aleksinac, sa jugoistočne to je opština Svrljig, sa istočne Knjaževac i sa severne strane opština Boljevac. Do železnica i velikih saobraćajnica, koje vodeći ka Nišu prolaze kroz doline Velike i Južne Morave, iz Sokobanje se moće stiči preko Aleksinca, koji je na samo 30 km udaljenosti. Do Zaječara se može doći na dva načina: prvi je koristeći magistralni put Paraćin – Zaječar, prolaskom kroz opštinu Boljevac, dok drugi put vodi preko Knjaževca, koji se posebno preporučuje u zimskim mesecima kada je sa strane Rtnja veoma otežan saobračaj. Za sve one koji iz Beograda dolaze, najpovoljnije je da poðu autoputem Beograd-Niš E75 i kada doðu do Aleksinca skrenu ka Bovanskom jezeru, što je na samo 30 kilometara odatle. Prelepa Bovanska klisura i jezero samo će Vam biti uvertira za sve one prirodne lepote koje ćete videti posetivši Sokobanju. Za one koji nisu vozači ili možda ne žele da razmišljaju o odgovornosti vožnje i trasama, postoji uvek mogućnost da opušteno krenu na odmor, prepustivši se rukama iskusnih šofera autobuskog prevoza. Glavna autobuska stanica je u Sokobanji na samo 100 m od centra a autobusi koji tu saobraćaju dovoze i odvoze putnike iz mnogo gradova poput: Beograda, Novog Sada, Niša, Knjaževca, Zaječara, Žitkovca, Aleksinca, Leskovca, Ražnja, Paraćina, Æuprije, Jagodine, Negotina, Kladova, Pirota, Zrenjanina, Pančeva, Kovina, Smedereva. Autobusi su uglavnom novi, udobni i moderno opremljeni klima ureðajima, video ureðajima i drugim, tako da je i vožnja u njima rasterećujuće iskustvo jer putnici mogu prespavati put, prekratiti vreme gledanjem nekog filma ili jednostavno slušati muziku i uživati u prizorima mesta kroz koje se prolazi.

Imajući u vidu veliki priliv gostiju u toku turističke sezone, tokom leta broj linija koje ovde saobraćaju se znatno povećava kako bi se svima omogućilo da rezervišu karte bez problema i kako bi se izbegle gužve. Šta možete očekivati kada pristignete u Sokobanju? Možete računati na srdačan doček domaćina koji će Vas sačekati na stanici ili na savete i uputstva od meštana koji su poznati po predusretljivosti, a na samoj stanici uvek ima i onih koji nude smeštaj u svojim apartmanima za goste koji nisu regulisali to pitanje. Jedno je sigurno - nećete biti prepušteni sami sebi. Osim pomenutih ovde se uvek mogu naći i predstavnici taxi službi koji su voljni da pomognu oko teških torbi i kofera i po veoma jeftinoj ceni prevezu Vas na željeno odredište. Pored taxi službi, možete računati i na redovne gradske linije koje saobraćaju do najpoznatijih izletišta Sokobanje. Red vožnje se često menja u zavisnosti od trenutne situacije i potreba, tako da je najbolje nazvati Autobusku stanicu u Sokobanji na telefon: 018/ 830 – 946.

Za one koji vole više komfora, ili koji žele da uživaju posmatrajući i upoznajuči gradove i predele kroz koje prolaze, uvek postoji mogućnost da do Sokobanje doðu koristeći železnički saobraćaj. Najbliža železnička stanica nalazi se u Aleksincu, odakle će biti potrebno samo 30 minuta da se autobusom stigne do banje. Za tačne informacije o polascima vozova najsigurnije je nazvati Železničku stanicu u Aleksincu: 018/ 846 – 317 a za autobuske linije do Sokobanje Autobusku stanicu u Aleksincu: 018/ 804 – 530.

Za koje god prevozno sredstvo da se odlučite biće korisno da znate koliko je kilometara Vaš grad udaljen od Sokobanje, bilo zbog vremena koje je potrebno za dolazak ili zbog obračuna troškova oko goriva:

  • Beograd  – 235 kilometra;
  • Novi Sad – 321 kilometar;
  • Kruševac – 59 kilometara;
  • Kragujevac – 149 kilometara;
  • Zaječar – 66 kilometara;
  • Boljevac – 27 kilometara;
  • Knjaževac – 40 kiometara;
  • Aleksinac – 30 kilometara;
  • Kraljevo – 118 kilometara;
  • Niš – 60 kilometara.


Odakle god pošli, na putu ka Sokobanji, nećete se izgubiti, dovoljno je da upitate stanovnike mesta kroz koje prolazite i svi će Vas uputiti u pravom smeru. Kao važno turističko  mesto, Sokobanja je nadaleko poznata i dobro povezana saobraćajnicama sa svim većim gradovima. Za one koji dolaze iz inostranstva avionski saobraćaj može biti mnogo elegantnije rešenje za dolazak u Sokobanju. Aerodrom koji je najbliži je Car Konstantin u Nišu na samo 58 km od banje, te se lako i brzo može doći do nje. Sada kada je jasno da nema nikakvih tehničkih poteškoća za dolazak u Sokobanju i odmor iz snova, koji možete prilagoditi svojim potrebama jer je ponuda šarolika te možete uživati u pasivnom kao i u aktivnom odmoru, odluka je samo na vama. Odluka koja je više pitanje kada a ne - da li treba krenuti. Spakujte kofere i odredite termin!

Najpogodnije je koristiti autoput E75 Beograd – Niš za dolazak ako krećete iz nekog od ovih gradova. Tada se prolazi kroz Aleksinac, što za one koji dolaze iz Beograda znači preko Aleksinačkih rudnika, dok je za one koji dolaze iz pravca Niša najpogodnije skrenuti kod naplatne rampe za Aleksinac.

Od Beograda do Aleksinca razdaljina iznosi 210 km, a od Niša do Aleksinca razdaljina je 30 km.

Maršruta kroz Aleksinac: Od Beograda do Aleksinca udaljenost je 210 km dok je on od Niša udaljen samo 30 km, odakle Vam do Sokobanje ostaje još samo 30 km. Put vodi do Bovanskog jezera i uz poštovanje ograničenja brzine, preko sokobanjske klisure, do same banje ćete stići za ne više od 40 minuta.

Svi koji dolaze iz pravca Beograda i upravljaju se preko Garmin GPS navigacije, treba da ne ispoštuju predloženi pravac preko Paraćina do Rtnja, jer je taj put u jako lošem stanju i oduzeće Vam više vremena i više ćete goriva potrošiti a na stranu što će Vam sigurno pokvariti raspoloženje uz mogućnost da i auto oštetite. Znači, ne treba skretati ka Paraćinu već treba nastaviti put ka Aleksincu gde će se javiti još dva uputstva koje treba da ignorišete, prvo da odmah skrenete nakon naplatne rampe ka Aleksinačkim rudnicima i drugo skretanje levo u jednosmernu ulicu. Da bi najbrže stigli potrebno je samo doći do centra Aleksinca i kada ugledate tablu "Sokobanja" skrenite levo, pored crkve i put dužine 30 km će Vas odvesti do cilja.

Od Kruševca do Sokobanje: Kruševac je udaljen 60 km od Sokobanje i do nje je iz ovog pravca najlakše stići preko sela Parunovac, preko sela Kapidžija, Gaglova i Čokotinog brega, uključiti se severno na put koji vodi ka manastiru Ðunis. Prolaskom kroz Ðunis i Praskovce doći ćete do uključenja na put za Deligrad gde je potrebno skrenuti ka Aleksincu i nastaviti kroz Vukašinovac i Rutevac, gde ćete naići na veliku krivinu nakon koje treba da skrenete na put levo, koji vodi preko nadvožnjaka i preko autoputa E75 videćete skretanje desno kojim ćete krenuti. Nakon što proðete most na Moravici uključite se na sokobanjski drum i iskoristite skretanje levo koje vodi do Sokobanje. Ostalo Vam je još nekih 20 km koji vode kroz bovansku klisuru, pored Bovanskog jezera do sokobanjske kotline gde se na jugoistočnoj strani nalazi Sokobanja.

Od Zaječara do Sokobanje: Udaljenost Zaječara od Sokobanje iznosi 60 km. Do nje ćete najlakše stići magistralnim putem koji vodi prema Paraćinu i da skrenete kod isključenja kod Boljevca pa putem koji ide preko Rtnja. Ukoliko se krene iz Boljevca mora se proći kroz sela Ilino i Nikolinac. Postoji još jedan manje pogodan pravac kojim se stiže do Sokobanje a to je prolaskom kroz knjaževačku klisuru. Ovo nije najpreporučljiviji put jer je u jako lošem stanju sa mnogo krivina, uspona i padova. Meðutim, kako je zimi zbog otežanih uslova saobraćaja put preko Rtnja zatvoren, do Sokobanje se stiže preko Knjaževca.Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas75
mod_vvisit_counterJuce379
mod_vvisit_counterOve nedelje75
mod_vvisit_counterOvog meseca2888