Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Smanjenje siromaštva u Sokobanji


Komisija Vlade Republike Srbije za izbor lokalnih implementacionih partnera (LIP) u okvriu programa Lokalne inicijative izabrala je deset projekata koji će biti realizovani u narednih 15 meseci.

Proces primene Strategije za smanjenje siromaštva (SSS) ima za cilj integraciju mera definisanih u SSS u redovan sistem planiranja, budžetiranja i  primene od strane Vlade i drugih partnera koji u ovom procesu učestvuju. Jedan od glavnih principa ovog procesa je i sprovođenje SSS na lokalnom nivou.

Zbog toga je Tim Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromastva pokrenuo je program pod nazivom Implementacija Strategije za smanjenje siromaštva – Lokalne inicijative. Cilj Programa je uspostavljanje i jačanje koalicija, partnerstava i mreža na lokalnom nivou kao doprinos implementaciji Strategije za smanjenje siromaštva, a specifični ciljevi Programa su:

 1. Podstaći male i nerazvijene opštine da budu proaktivne i vidljive u procesu implementacije Strategije za smanjenje siromaštva;
 2. Pružiti podršku partnerima na lokalnom nivou da razviju efikasne modele za primenu SSS koji ne zahtevaju dodatna finansijska ulaganja, već na najbolji način koriste postojeće resurse; 
 3. Obezbediti aktivno učešće ključnih aktera na lokalnom nivou (opština, NVO, poslovni sektor) u implementaciji Strategije za smanjenje siromaštva;  
 4. Informisati građane/ke Srbije o ciljevima Strategije za smanjenje siromaštva i rezultatima njenog sprovođenja.

Program predviđa primenu do 10 projekata predloženih od strane nevladinih organizacija u partnerstvu sa lokalnim vlastima, sindikatima, privrednim subjektima i svim drugim partnerima koji bi radili zajedno na promociji i podršci sprovođenju Strategije za smanjenje siromaštva na lokalnom nivou. Program ima dve programske linije (Programska linija A i Programska linija B) koje će se sprovoditi u opštinama Srbije u zavisnosti od nivoa razvoja, ali i različitih kapaciteta i resursa samih opština. Programom će upravljati Jedinica za upravljanje programom (JUP), a eksterni monitoring i evaluaciju obavljaće specijalizovani tehnički tim.

Program Implementacija Strategije za smanjenje siromaštva – Lokalne inicijative, čiji ukupni fond iznosi 200.000 evra, finansiran je sredstvima Odeljenja za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva namenjenih Vladi Srbije da nadzire i koordinira implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva.

Ovde možete pogledati i saznati više o Konkurs za izbor Lokalnih implementacionih partnera (LIP)
Oglas konkursa [ doc 65KB ]  i   Opis programa [ doc 287KB ]
 
 
 
Na ime realizacije ovog projekta Nevladina organizacija OLI (Orgnaizacija za lokalnu inicijativu) kojom rukovodi  Ivanović Ljiljana potražila je i dobila 19 969 €.

Kako se u konkursu navodi, cilj projekta je promocija SSS i donošenje Strateškog plana socijalne zaštite Opštine Sokobanja, čime se postavljaju osnove za naredne aktivnosti lokalnih aktera usmerenih na smanjenje siromaštva.

Problemi najosetljivijih društvenih grupa staviće se u odnos sa realnim ekonomskim  potrebama i resursima lokalne zajednice, kako bi se na osnovu tako koreliranih rezultatata predložile najcelishodnije akcije za smanjenje siromaštva i dalji razvoj u Opštini Sokobanja.


Specifični ciljevi projekta su:

 1. Medijska promocija Strategije za smanjenje siromaštva
 2. Donošenje strateškog plana socijalne zaštite za Opštinu Sokobanja
 3. Stvaranje edukovanog tima obučenog za strateško planiranje i kordinaciju sprovođenja strateških preporuka
 4. Identifikovanje osetljivih društvenih grupa i njihovo mapiranje

Glavne aktivnosti na projektu:

 1. Medijska promocija značaja strategije za smanjenje siromaštva
 2. Edukacija članova tima za implementaciju projekta i strateško planiranje
 3. Identifikacija ugroženih socijalnih grupa
 4. Kreiranje baze podataka
 5. Izrada strateških analiza

Očekivani rezultati su:

 1. Usvojena Strategija razvoja socijalne zaštite u Opštini Sokobanja
 2. Formirana mreža partnerstva u lokalnoj zajednici
 3. Građani opštine Sokobanja informisani o ciljevima SSS
 4. Edukovani stručnjaci za strateško analiziranje i planiranje
 5. Formirana baza podataka o socijalnom položaju građana 
 6. Izrađena preliminarna strateška analiza u oblasti socijalne zaštite

O ostvarenim rezultatima predsednica Nevladine Organizacije za lokalnu inicijativu Ljiljana Ivanović izjavila je da se za 4 meseca došlo se do podataka koji su od ključne vaznosti za realizaciju ovog vaznog strateškog dokumenta.

Realizovana je edukacija učesnika, partnerskih institucija, organizacija i ustanova a u planu su još  četiri. Medijska podrška i promocija,takodje je od velike vaznosti za realizaciju projekta a partneri su: Centar za socijalni rad, SO Sokobanja i RTV Sokobanja dok su članovi implementacionog tima iz Doma Zdravlja, škole i ostalih relevantnih institucija naše opštine.

Govoreći o ciljnim i grupama kojima je potrebna psiho-socijalna pomoć i podrška Ljiljana je skrenula pažnju da je NVO kojom rukovodi konkurisala na još jednom projektu pod nazivom "Priđimo im bliže" -  Edukativni servis za decu i roditelje. Konkurs je odobren od strane Fonda za socijalne inovacije Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Ovaj projekat je ušao u užem krugu i u okviru drugog drugog prioriteta je, a na njemu se radi NVO OLI radi sa Centrom za socijalni rad i RTV Sokobanja. Projekat „Edukativni servis za decu i roditelje“ trajaće  godinu dana dok „Projekat izrade strategije socijalne zaštite u Sokobanji“ traje 15 meseci tako da će biti završeni od prilike u isto vreme.

Komentari (5)Add Comment
Naslov
napisao Prola , 21, May, 2007
Pa sve ako ne smanje.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
ako su ispravni
napisao Vladka , 21, May, 2007
U redu je ceo projketaq i cela akcija, ali samo ako njene efekte osete oni gradjani kojima je pomoc i vise nego neophodna. Ukoliko se zavrsi na tome da oni koji su konkurisali i dobili ovaj novac kao izvestaj Vladi RS podnesu gde su bili, skim su radionice drzali i koliko su para na medijsku kampanju potrosili / onda to ne bi bilo ispravno / ni prema sebi / ni prema Bogu / ni prema siromasnima. A vreme ce pokazati. Kroz godinu dana napisite da li su siromasni postali manje siromasni pa cemo tada videti da li je program uspeo. Inace OLI je od ranije poznat da je novac nenamenski trosio, a jednom prilikom kada su trebali gradjane engleski i nemacki besplatno da uce, oni su taj program ljudima naplacivali i to se saznalo.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: -2
Ispravni ?
napisao Prola , 21, May, 2007
Sama kazes da se zna da je OLI nenamenski trosio dobijena sredstva.

- Da li je neko odgovarao zbog toga ?
- Ako nije(a verujem da nije) zasto misliti da ce sada ispravno postupiti ?
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
pokrica
napisao Vladka , 21, May, 2007
Zato sto svaki projekat ima pokrice. Ali kada su dobili novac za poducavanje gradjana stranim jezicima oni su to poducavanje naplacivali sto nije bilo u opisu delatnosti.

Neznam samo da li ovi ljudi koji polazu ispite za visu skolu u OLI-ju znaju da se visa skola u Srbiji ne racuna ?! Osim ako nastave studije do sticanja VII stepena, ali VI stepen koji se u OLIju stice se nigde ne racuna.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
Papir trpi sve...
napisao Prola , 23, May, 2007
Ma sve ako ih ta Ljiljana ne 'opravi...

Sve je to u fazonu : 'Panticu, pa ne jedem ja za mene nego za preduzece'.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 18 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas44
mod_vvisit_counterJuce215
mod_vvisit_counterOve nedelje483
mod_vvisit_counterOvog meseca5934