Skip to content

Predstavljen turistički časopis "Srbija - nacionalna revija"

Beograd, 12. april 2007. godine - Ministar trgovine, turizma i usluga u Vladi Republike Srbije Bojan Dimitrijević izjavio je danas da turistički časopis "Srbija - nacionalna revija“ predstavlja uređivački i izdavački koncept koji Srbiju prikazuje u dobrom svetlu kroz više oblasti - ekonomiju, putovanja, kulturu, istoriju, duhovnu baštinu i mentalitet.

Dimitrijević je na predstavljanju prvog broja ovog časopisa u Pres centru Tanjuga naveo da će on u izdanju Turističke organizacije Srbije (TOS) i "Princip bonart presa" izlaziti jednom mesečno na srpskom i engleskom jeziku.

Ministar je objasnio da časopis predstavlja spoj prošlosti i budućnosti, tradicionalnog i modernog i da daje odgovor šta Srbija jeste i šta će biti.

On je ocenio da Srbija treba da bude upravo pomenuti spoj jer je tradicija važna zbog identiteta koji nam je i danas ugrožen, dok je moderno važno zbog kulturnih i civilizacijskih veza sa svetom.

Istovremeno, Dimitrijević je saopštio da je u toku izrada novog pravilnika o kategorizaciji turističkih objekata koji će važiti za objekte koji tek treba da se izgrade.

Prema njegovim rečima, postojeća kategorizacija hotelskih i ugostiteljskih objekata neće se dovoditi u pitanje po usvajanju novog pravilnika jer ona kao standard nije sama sebi cilj već je važno da gosti budu zadovoljni.

U toku izrade pravilnika biće konsultovani predstavnici turističke privrede i Privredne komore Srbije, a u pravilnik će biti uvršćeni i standardi koji važe kod razvijenih i uspešnih turističkih zemalja, rekao je ministar.

Takođe, on je ukazao na to da je najveći problem našeg turizma nedostatak kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, kao i turističkih agencija koje treba da dovode inostrane goste, uz ocenu da su nam u narednom periodu neophodne nove investicije i promocija zemlje.

Dimitrijević je naglasio da će razvijenija i veća turistička mesta dobijati 80 odsto sredstava od turističke takse koju ubiraju, dok će ostatak ostati u republičkom budžetu.

Direktor TOS-a Miodrag Popović je rekao da je dosadašnja promocija Srbije u inostranstvu već dala vidljive rezultate, jer je broj inostranih turista u Beogradu u januaru povećan za 16, a u februaru za 20 odsto, iako turistička sezona još nije ni počela.

Popović je napomenuo da je u Srbiji trenutno ekipa italijanskog MTV-ja koja snima emisiju "Dobrodošli u Srbiju."

On je objasnio da je časopis „Srbija - nacionalna revija“ namenjen domaćem i inostranom tržištu, diplomatskim, konzularnim i ekonomskim predstavništvima, a moći će da se nabavi i na informativnim punktovima duž glavnih koridora u Srbiji.

Izvor: Vlada Republike Srbije  

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas227
mod_vvisit_counterJuce1415
mod_vvisit_counterOve nedelje15827
mod_vvisit_counterOvog meseca42712