Skip to content

Milijarda dolara od turizma

Kako je na konferenciji za novinare najavio Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, prihodi od turizma u Srbiji ove godine premašiće pola milijarde dolara, a, do kraja mandata ove vlade srpski turizam će imati godišnji promet od preko milijardu dolara.

„ Država mora da ulaže tamo gde je rast prihoda najveći i to je upravo situacija u turizmu. Ove godine biće uložene četiri milijarde dinara što je rekordnih tri i po puta veće ulaganje nego prošle godine“  izjavio je Dinkić.
Prošlogodišnji devizni prihod od turizma iznosio je 409 miliona dolara, a samo za prva četiri meseca ove godine promet je veći za 23 odsto.

Od nepune tri milijarde dinara koliko je predviđeno za razvoj planinskog, banjskog, rečnog i jezerskog turizma prioritet će imati četiri planine i dve banje. Na Kopaoniku je predviđeno ulaganje u izgradnju akumulacionog jezera koje  će „napajati” topove za pravljenje snega, kao i za izgradnju ski-staze. Kako je juče najavio ministar Dinkić, planira se i gradnja prvog velnes hotela u Srbiji na lokaciji nekadašnjeg hotela „Bačište” koji je porušen u NATO bombardovanju.
Na Staroj planini najavljuje se gradnja akumulacionog jezera i postavljanje topova za veštački sneg, kao i završetak radova na prvoj ski-stazi. Početkom jula biće predstavljen master plan razvoja Stare planine za koju se tokom narednih pet godina očekuju investicije od 600 miliona evra.

Zlatibor će ponovo postati i skijaški centar jer će do zimske sezone biti postavljena žičara na Torniku. Predviđena je gradnja žičare četvorosedežnice i dva ski-lifta, a naredne godine i akumulaciono jezero i topovi za veštački sneg.

„Zlatibor je imao ogromne smeštajne kapacitete, ali proteklih nekoliko godina nije imao zimske sadržaje, što će sada biti ispravljeno“ rekao je Dinkić, napominjući da će i na Divčibarama biti izgrađena jedna žičara.

Sokobanja i Palić su glavni favoriti za dovođenje gostiju, jer se procenjuje da će upravo ova dva centra moći da u najkraćem roku ostvare najveće prihode. Vrednost investicija samo u Sokobanju dostići će od 150 do 170 miliona evra.

Do 1. jula biće okončana strategija privatizacije „Geneksa” kojom treba da bude omogućena prodaja hotela ove nekada ugledne kompanije u Beogradu i na Kopaoniku.

Kako je najavio Dinkić, prodavaće se imovina bez dugova, a potom će se namirivati poverioci, tako da se očekuje da će do kraja godine hoteli biti prodati. Najavljena je i prodaja hotela „Slavija” koji je u sastavu Jata.

Državni sekretar za turizam Goran Petković istakao je da postoji veliko interesovanje velikih svetskih marketinških i finansijskih kuća, poput „Berkli banke” za investicije u projekte razvoja turizma Srbije. Petković je najavio manje izmene Zakona o turizmu, kao i konačno donošenje Zakona o banjama, uz napomenu da će do kraja godine biti okončana izrada 11 master planova razvoja turističkih centara.

Izvor: Politika Online 

Komentari (1)Add Comment
...
napisao Iva , 06, July, 2007
Ne vredi s****ama bacati bisere.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas227
mod_vvisit_counterJuce1415
mod_vvisit_counterOve nedelje15827
mod_vvisit_counterOvog meseca42712