Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Letaèki dan u Sokobanji

15. oktobar 2006.

Šireci svoju turisti√®ku ponudu Sokobanja je uradila fantasti√®nu stvar za paraglajderiste. Uz pomo√¶ Direkcije za urbanizam i izgradnju napravljen je novi start koji ima potencijala da postane jedan od boljih u Srbiji. Ljudi koji rukovode ovom investicijom pomo√¶u mašina iskr√®ili su više od jednog hektara šume na Ozrenu, a zatim su ras√®istili panjeve i poravnali teren. Zbog neiskustva napravljena je greška jer je start jako širok, ali i kratak za poletanje. Taj nedostatak je delimi√®no otklonjen dodatnom se√®omu šume i otvaranjem kapije kroz koju je moguce bezbedno poleteti po povoljnom vetru.

 

Start ima severnu ekspoziciju, nadmorska visina je oko 650m, a visinska razlika do Sokobanje oko 300m. Naravno ima tu jos posla dok se sve ne dovede u red, ali je start za sada sasvim upotrebljiv. Prilazni put je odli√®an (po paraglajderisti√®kim merilima). Iz Sokobanje se polazi solidnim asfaltnim putem ka jugu prema selu Jezeru oko 10 km uz planinu Ozren, a zatim se skre√¶e isto√®no i zadnji kilometar se savladava dobro odrŇĺavanim šumskim putem koji je prohodan i za putnicki automobil kada je vreme suvo.Paradajding klub "Jastrebac" iz Aleksinca organizovao je probno letenje za ispitivanje ovog terena. U goste su pozvani piloti iz Albatrosa. Pilotima su na samom startu najviše problema stvarali su zaostali koren√®ici koji su se ka√®ili za kanape (kad izraste trava ka√®ice se i trava :). Ina√®e, poletanja su prosla glatko. Vetra za jedrenje na padini nije bilo (slab severozapad), ali je bilo termike na sve strane. Teren je odli√®an (prenosimo zapaŇĺanja onih koji su leteli), veoma termican sa dosta povoljnih mesta za bezbedno sletanje. Tom prilikom mesto za sletanje bio je fudbalski teren pored hotela "Zdravljak".Nakon organizovanog retransporta piloti su pokušali da ponove let, ali je vetar u me√įuvremenu promenio pravac ka jugozapadnoj strani. Posle par bezuspešnih pokušaja poletanja i jednog ka√®enja na drvo u dnu starta piloti su odustali i oko 19h su se vratili u Sokobanju da isprobaju kafane.Sokobanja je dakle, zahvaljuju√¶i angaŇĺovanju Dragana KneŇĺevi√¶a radnika SO Sokobanje na ure√įivanju ovog i ostalih lokaliteta dobila novo - sportsko ruho. Ukoliko ima raspoloŇĺenih za paraglajding akciju, a treba im bilo kakva pomo√¶ ili informacija, mogu opušteno da se jave Sr√įanu na telefon: 064/196-1263 ili Dejanu na telefon: 063/472-115.

Poslednji let izveden je 15.oktobra 2006. koji su sokobanjci sa uzdasima propratili, a za dalje akcije, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih mogao bi da se napravi i zadatak za prelet što bi bilo sjajno.
O paraglajdingu

Paraglajding je jedan od najmla√įih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih na√®ina da ostvarite svoj san o letenju. Ovaj sport se intezivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu i outdoor aktivnostima. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva ogromna finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke i sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je mogu√¶nost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.


A šta ako se bojim visine?

Prvo i osnovno, svi imaju strah od visine, to je nešto prirodno kao i svaki strah od nepoznatog. Ako vam neko kaŇĺe da se nikad nije uplašio lete√¶i verovatno ne govori istinu ili nije normalan. √ąak i iskusan pilot doŇĺivi strah tokom leta kada uslovi za letenje nisu optimalni i to √¶e vas uvek pratiti u ovom sportu. U po√®etku taj strah je mnogo ja√®i i intezivniji, ali vremenom √¶ete se sigurno naviknuti i sve više √¶ete uŇĺivati u lepoti slobodnog letenja. ŇĹelja za letenjem je uvek ja√®a od straha. U stvari, strah je √®ak i veliki prijatelj svakog pilota jer √¶e vas on uvek spre√®avati da pomerate granice van vaših mogu√¶nosti i veštine. Strah je vaš prijatelj!

 

Kako se leti paraglajderom?

U ovom sportu vi ne iska√®ete iz aviona kao što se √®esto pomisli. Jedino vam treba oprema koja se lako pakuje u jedan ranac (oko 15kg teŇĺine) i neki vid prevoza do najbliŇĺeg brda. Ako Ňĺelite moŇĺete i da prošetate do prve livade i poletite.

Kada na√įete odgovaraju√¶u lokaciju treba vam manje od deset minuta da se spremite i posle nekoliko koraka vi ste vazduhu. Izgleda neverovatno ali to jeste tako jednostavno!Nema potrebe za aerodromima ili bilo kakvom drugom komplikacijom. Vi ste onaj koji odlu√®uje gde i kada √¶ete da poletite! A kada odlu√®ite da odete na sletanje moŇĺete da izaberete i najmanju livadu i na nju da sletite! Da li moŇĺe jednostavnije od ovoga?

Koliko se visoko moŇĺe leteti paraglajderom, koliko dugo i koliko daleko?

Sve ovo zavisi od vremenskih uslova, ali se moŇĺe ostati u vazduhu i po nekoliko sati, i√¶i nekoliko hiljada metara u visinu i preletati nekoliko stotina kilometara (svetski rekord je oko 400km).

Paraglajder je letelica kao i jedrilica, i isto kao i ona u paraglajdingu se koriste sile vetrova da se ostane u vazduhu i da se ide što više i dalje.
Kada su uslovi optimalni moŇĺete da poletite sa brda od nekoliko desetina metara a da se na kraju na√įete na preko 3000m. Sve je mogu√¶e u ovom sportu i granice se konstantno pomeraju. Leta 2003. po prvi put u istoriji, grupa paraglajderista je poletela iz podnoŇĺja Mon Blana (najviši vrh Evrope) i posle sat vremena leta sleteli na vrh planine! Sat vremena posle sletanja na vrh planine oni su pili √®aj u Šamoniju! Postoje planovi da se na sli√®an na√®in osvoje i drugi vrhovi planina.


Obuka

Obuka se vrši postupno i sa manjih visina, tako se u√®enik polako navikava na visinu i u√®i osnovne tehnike letenja. Visina se postupno pove√¶ava kako u√®enik napreduje. U praksi je mogu√¶e da se izvode prvi visinski letovi (par stotina metara) još tokom prvog dana obuke ali poŇĺeljnija je postupnija obuka. Ipak uvek postoji mogu√¶nost da se prvi letovi izvedu u tandem paraglajderima koji imaju mogu√¶nost da nose dve osobe. Tako √¶ete na najbezbedniji na√®in sa instruktorom da doŇĺivite prvi let.


Bezbednost

Ovo je uvek vaŇĺno pitanje i ma koliko to zvu√®alo √®udno ovo je veoma bezbedan sport. Ipak ta bezbednost primarno zavisi od samog pilota. Ogroman procenat nesre√¶a koje su se desile su uzrokovane ljudskim faktorom, dakle - do otkaza opreme gotovo i ne dolazi. Sam pilot je onaj koji odlu√®uje u kojim uslovima leti i da li su oni optimalni za njegovo iskustvo. U ovom sportu nema mesta za sujetu i dokazivanje i dokle god ste toga svesni uŇĺiva√¶ete u lepoti slobodnog letenja.

Mogli bi da napišemo knjige o ovom sportu, ali dok sami ne do√įete da probate ovaj sport nikada ne√¶ete shvatiti šta propuštate. DoŇĺive√¶ete neverovatnu slobodu, leteti zajedno sa pticama, preletati prelepe predele, putovati i ste√¶i prijatelje gde god sletite.

PK "Jastrebac", Aleksinac
Osnovan: febrara 2003. godine u ŇĹitkovcu
Adresa:  Dušana Trivunca 59/10, 18220 Aleksinac
Email:   ntajan68@yahoo.com
Telefon: Dejan 063 472 115
Telefon: Srdjan 064 196 12 63

http://pgjastrebac.blogspot.com/
http://www.aleksinac.net/paraglajding/
Komentari (1)Add Comment
Bravo Admin
napisao Dishi68 , 07, December, 2006
Hvala što ste objavili ovaj tekst. Inače fotografija je snimljene avgusta 2002. godine, letač je Svorci iz Kraljeva i naravno vidi se da je snimljena iznad Šiljka na Rtnju. To je početak mog bavljenja paraglajdingom, ili po Srpski "kuj ne sme da leti...". :D
Naravno nisam tamo leteo, nego postepeno, teorija, pa dizanje krila, pa sa 5 metara visine, pa 30 m, pa 300m, pa 500m razlike nadmorske visine u Sićevu.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila √ąair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doèek Nove godine

Doèek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŇ°taj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauèeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas282
mod_vvisit_counterJuce224
mod_vvisit_counterOve nedelje801
mod_vvisit_counterOvog meseca13017