Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Letački dan u Sokobanji

15. oktobar 2006.

Šireci svoju turističku ponudu Sokobanja je uradila fantastičnu stvar za paraglajderiste. Uz pomoć Direkcije za urbanizam i izgradnju napravljen je novi start koji ima potencijala da postane jedan od boljih u Srbiji. Ljudi koji rukovode ovom investicijom pomoću mašina iskrčili su više od jednog hektara šume na Ozrenu, a zatim su rasčistili panjeve i poravnali teren. Zbog neiskustva napravljena je greška jer je start jako širok, ali i kratak za poletanje. Taj nedostatak je delimično otklonjen dodatnom sečomu šume i otvaranjem kapije kroz koju je moguce bezbedno poleteti po povoljnom vetru.

 

Start ima severnu ekspoziciju, nadmorska visina je oko 650m, a visinska razlika do Sokobanje oko 300m. Naravno ima tu jos posla dok se sve ne dovede u red, ali je start za sada sasvim upotrebljiv. Prilazni put je odličan (po paraglajderističkim merilima). Iz Sokobanje se polazi solidnim asfaltnim putem ka jugu prema selu Jezeru oko 10 km uz planinu Ozren, a zatim se skreće istočno i zadnji kilometar se savladava dobro održavanim šumskim putem koji je prohodan i za putnicki automobil kada je vreme suvo.Paradajding klub "Jastrebac" iz Aleksinca organizovao je probno letenje za ispitivanje ovog terena. U goste su pozvani piloti iz Albatrosa. Pilotima su na samom startu najviše problema stvarali su zaostali korenčici koji su se kačili za kanape (kad izraste trava kačice se i trava :). Inače, poletanja su prosla glatko. Vetra za jedrenje na padini nije bilo (slab severozapad), ali je bilo termike na sve strane. Teren je odličan (prenosimo zapažanja onih koji su leteli), veoma termican sa dosta povoljnih mesta za bezbedno sletanje. Tom prilikom mesto za sletanje bio je fudbalski teren pored hotela "Zdravljak".Nakon organizovanog retransporta piloti su pokušali da ponove let, ali je vetar u međuvremenu promenio pravac ka jugozapadnoj strani. Posle par bezuspešnih pokušaja poletanja i jednog kačenja na drvo u dnu starta piloti su odustali i oko 19h su se vratili u Sokobanju da isprobaju kafane.Sokobanja je dakle, zahvaljujući angažovanju Dragana Kneževića radnika SO Sokobanje na uređivanju ovog i ostalih lokaliteta dobila novo - sportsko ruho. Ukoliko ima raspoloženih za paraglajding akciju, a treba im bilo kakva pomoć ili informacija, mogu opušteno da se jave Srđanu na telefon: 064/196-1263 ili Dejanu na telefon: 063/472-115.

Poslednji let izveden je 15.oktobra 2006. koji su sokobanjci sa uzdasima propratili, a za dalje akcije, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih mogao bi da se napravi i zadatak za prelet što bi bilo sjajno.
O paraglajdingu

Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da ostvarite svoj san o letenju. Ovaj sport se intezivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu i outdoor aktivnostima. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva ogromna finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke i sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je mogućnost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.


A šta ako se bojim visine?

Prvo i osnovno, svi imaju strah od visine, to je nešto prirodno kao i svaki strah od nepoznatog. Ako vam neko kaže da se nikad nije uplašio leteći verovatno ne govori istinu ili nije normalan. Čak i iskusan pilot doživi strah tokom leta kada uslovi za letenje nisu optimalni i to će vas uvek pratiti u ovom sportu. U početku taj strah je mnogo jači i intezivniji, ali vremenom ćete se sigurno naviknuti i sve više ćete uživati u lepoti slobodnog letenja. Želja za letenjem je uvek jača od straha. U stvari, strah je čak i veliki prijatelj svakog pilota jer će vas on uvek sprečavati da pomerate granice van vaših mogućnosti i veštine. Strah je vaš prijatelj!

 

Kako se leti paraglajderom?

U ovom sportu vi ne iskačete iz aviona kao što se često pomisli. Jedino vam treba oprema koja se lako pakuje u jedan ranac (oko 15kg težine) i neki vid prevoza do najbližeg brda. Ako želite možete i da prošetate do prve livade i poletite.

Kada nađete odgovarajuću lokaciju treba vam manje od deset minuta da se spremite i posle nekoliko koraka vi ste vazduhu. Izgleda neverovatno ali to jeste tako jednostavno!Nema potrebe za aerodromima ili bilo kakvom drugom komplikacijom. Vi ste onaj koji odlučuje gde i kada ćete da poletite! A kada odlučite da odete na sletanje možete da izaberete i najmanju livadu i na nju da sletite! Da li može jednostavnije od ovoga?

Koliko se visoko može leteti paraglajderom, koliko dugo i koliko daleko?

Sve ovo zavisi od vremenskih uslova, ali se može ostati u vazduhu i po nekoliko sati, ići nekoliko hiljada metara u visinu i preletati nekoliko stotina kilometara (svetski rekord je oko 400km).

Paraglajder je letelica kao i jedrilica, i isto kao i ona u paraglajdingu se koriste sile vetrova da se ostane u vazduhu i da se ide što više i dalje.
Kada su uslovi optimalni možete da poletite sa brda od nekoliko desetina metara a da se na kraju nađete na preko 3000m. Sve je moguće u ovom sportu i granice se konstantno pomeraju. Leta 2003. po prvi put u istoriji, grupa paraglajderista je poletela iz podnožja Mon Blana (najviši vrh Evrope) i posle sat vremena leta sleteli na vrh planine! Sat vremena posle sletanja na vrh planine oni su pili čaj u Šamoniju! Postoje planovi da se na sličan način osvoje i drugi vrhovi planina.


Obuka

Obuka se vrši postupno i sa manjih visina, tako se učenik polako navikava na visinu i uči osnovne tehnike letenja. Visina se postupno povećava kako učenik napreduje. U praksi je moguće da se izvode prvi visinski letovi (par stotina metara) još tokom prvog dana obuke ali poželjnija je postupnija obuka. Ipak uvek postoji mogućnost da se prvi letovi izvedu u tandem paraglajderima koji imaju mogućnost da nose dve osobe. Tako ćete na najbezbedniji način sa instruktorom da doživite prvi let.


Bezbednost

Ovo je uvek važno pitanje i ma koliko to zvučalo čudno ovo je veoma bezbedan sport. Ipak ta bezbednost primarno zavisi od samog pilota. Ogroman procenat nesreća koje su se desile su uzrokovane ljudskim faktorom, dakle - do otkaza opreme gotovo i ne dolazi. Sam pilot je onaj koji odlučuje u kojim uslovima leti i da li su oni optimalni za njegovo iskustvo. U ovom sportu nema mesta za sujetu i dokazivanje i dokle god ste toga svesni uživaćete u lepoti slobodnog letenja.

Mogli bi da napišemo knjige o ovom sportu, ali dok sami ne dođete da probate ovaj sport nikada nećete shvatiti šta propuštate. Doživećete neverovatnu slobodu, leteti zajedno sa pticama, preletati prelepe predele, putovati i steći prijatelje gde god sletite.

PK "Jastrebac", Aleksinac
Osnovan: febrara 2003. godine u Žitkovcu
Adresa:  Dušana Trivunca 59/10, 18220 Aleksinac
Email:   ntajan68@yahoo.com
Telefon: Dejan 063 472 115
Telefon: Srdjan 064 196 12 63

http://pgjastrebac.blogspot.com/
http://www.aleksinac.net/paraglajding/
Komentari (1)Add Comment
Bravo Admin
napisao Dishi68 , 07, December, 2006
Hvala što ste objavili ovaj tekst. Inače fotografija je snimljene avgusta 2002. godine, letač je Svorci iz Kraljeva i naravno vidi se da je snimljena iznad Šiljka na Rtnju. To je početak mog bavljenja paraglajdingom, ili po Srpski "kuj ne sme da leti...". :D
Naravno nisam tamo leteo, nego postepeno, teorija, pa dizanje krila, pa sa 5 metara visine, pa 30 m, pa 300m, pa 500m razlike nadmorske visine u Sićevu.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas168
mod_vvisit_counterJuce193
mod_vvisit_counterOve nedelje733
mod_vvisit_counterOvog meseca733