Skip to content

Sokobanja
O banjskom leĆØiliÅ”tu
U Sokobanju na oporavak umornih pluƦa najĆØešĆ¦e dolaze strasni pušaĆØi i menadžeri, ali i žitelji gradova koji kubure sa aerozagaĆ°enjem Specijalna bolnica „Sokobanja”: ovde je leka svojim boljkama tokom tri decenije tražilo 275.185 nevoljnika

Zna se pouzdano da je leka svojim pluƦnim tegobama u minule tri decenije u Specijalnoj bolnici „Sokobanja“ tražilo 275.185 nevoljnika. Mnogima se zdravlje znatno popravilo posle tretmana u ovoj ustanovi, koja sada raspolaže sa 560 postelja u novoj bolnici i u još tri zdanja u Sokobanji, a struĆØnjaci tvrde da su u terapiji, pored savremenih aparata, presudni i ovdašnji vazduh i voda.

I nobelovac Ivo AndriƦ zapisao je, svojevremeno, da je Sokobanja na njega blagotvorno uticala i da je zato ovamo dolazio i dva puta godišnje. A u davna vremena, u Sokobanji su leka nalazili i rimski legionari, o ĆØemu svedoĆØe ostaci termi.

Danas u Sokobanju na oporavak umornih pluƦa uglavnom dolaze strasni pušaĆØi i menadžeri, ali i stanovnici zagaĆ°enih industrijskih gradova – kad ih spopadnu alergije i druga nespecifiĆØna pluƦna oboljenja.

A da voda i vazduh sokobanjski deluju blagotvorno, nauĆØno je potvrĆ°eno još prvim analizama, obavljenim 1834. u BeĆØu, i to po liĆØnom nalogu knjaza Miloša, koji je u Sokobanju stigao godinu dana ranije i ubrzo poĆØeo da je obnavlja. Doveo je ovde i prvog lekara, a zatim su sa uputima na besplatno leĆØenje, koji su izdavani u Kneževoj kancelariji u Kragujevcu, poĆØeli da stižu i ljudi iz Miloševe garde.

Ipak, najzaslužniji za detaljnu analizu sokobanjske vode i vazduha jeste profesor Beogradskog univerziteta Dragoljub JovanoviƦ, koji je pre 75 godina utvrdio da male doze radioaktivnosti u sokobanjskoj vodi stimulativno deluju na rast i regeneraciju Ʀelija. Profesor JovanoviƦ, fiziĆØar i radiolog, saradnik slavne Marije Kiri, objavio je 1934. u Glasniku Akademije nauka svoj rad „O radioaktivnim pojavama i prisustvu retkih gasova u termalnim vodama Sokobanje”. Sve to, znatno kasnije, potvrdila su i ispitivanja sokobanjske vode obavljena u Rusiji.

A ko je sve u ovu banju i kada dolazio i tu nalazio leka zapisano je u knjizi „Sokobanjski spomenar“, izdatoj 1998. godine.
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas123
mod_vvisit_counterJuce208
mod_vvisit_counterOve nedelje1237
mod_vvisit_counterOvog meseca3649