Skip to content

Sokobanja
Bovansko jezero
Na putu za Sokobanju, na desetak kilometara pre Sokobanje nalazi se Bovansko jezero. Bilo biciklom, kolima, autobusom ili pešice svejedno, lako je do njega doĂŠi.

Bovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezero


To je veštaĂško jezero dugo 10 km, sa najveĂŠom dubinom od preko 30 m na pojedinim mestima. Bogato je ribom i pravo je uĆŸivanje za pecaroše. Ako volite da pecate, tu je smuð, som, šaran i druga vrsta ribe. Pravi je raj za kampere. Jezero je Ăšuveno po ribi, a pecaroši (dokazano) tvrde da se tu hvataju somovi od 60, amuri od 20 ili smuðevi od 10 kilograma. RibolovaĂško udruĆŸenje "Moravica" stara se o ovom jezeru.

Bovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezero

Kliknite na sliku za rotacioni prikaz trubarevaĂškog dela bovanskog jezera
 

Pošto je to akumulacija za snabdevanje vodom susednog Aleksinca, zabranjena je voĆŸnja motornim Ăšamcima. Medjutim za jedriliĂšare, ljubitelje veslanja i pedalina je pravi raj. Svake godine dva puta , u aprilu i septembru odrĆŸava se jedriliĂšarska regata "Bovan".

Bovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezero

Na jezeru postoje i pogodna mesta za kupanje, kao i improvizovana mesta za kampovanje.  Ako je vruĂŠina, ne brinite, trebaju vam samo kupaĂŠice. Jedini nedostatak je što ne postoji opremljeno kamp-naselje sa strujom, vodom za piĂŠe i higijensko kupanje, kanalizacionim odvodima. Ipak, ovo mesto je jako pogodno za izlet ili zaustavljanje radi osveĆŸenja u toku putovanja. Tokom letnjih meseci na plaĆŸama jezera okupi se više hiljada kupaĂša, ribolovaca i kampera. Voda je kod brane duboka i do 50 metara i zbog toga se neiskusnijim plivaĂšima ne preporuĂšuje odaljavanje od priobalja. MeĂ°utim, uvek moĆŸete iznajmiti pedalino i sa njim se otisnuti do najudaljenijih zaliva sa druge strane jezera.

Bovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezeroBovansko jezero

ObliĆŸnje šume nisu ništa manji raj za lovce - osim raznih vrsta ptica ima i lisica, vukova, divljih maĂšaka. Meštani kaĆŸu da je pre nekoliko godina zalutao i ris, a da su tokom bombardovanja ovde i neki medvedi pronašli utoĂšište.

 


Kliknite na sliku za rotacioni prikaz sa aleksinaĂške strane bovanskog jezera

 

 

Našu reportaĆŸu o Bovanskom jezeru moĆŸete proèitati ovde

Slike Bovanskog jezera u fotogaleriji moĆŸete pogledati ovde

 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas6
mod_vvisit_counterJuce197
mod_vvisit_counterOve nedelje638
mod_vvisit_counterOvog meseca4492