Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani Bajić
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Centar grada, gradski park
Centar Sokobanje

Parkovi Sokobanje su lepo ureðeni vrtovi za odmor i oporavak bolesnika i banjskih gostiju. Naše upoznavanje sa zanimljivostima i okolinom Sokobanje počinjemo iz centra grada.


kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz centra grada

 

Nekad davno centar je bio pokriven makadamskim pločicama o čemu svedoče fotografije iz našeg retro albuma u fotogaleriji, a potom je 70tih godina nakon priključenja Sokobanje zaječarskom okrugu doneta odluka da se centar poploča mermernim pločama. U Srbiji nećete naći tako lep centar kakav ima Sokobanja. Drveća stara i po par stotinu godina među kojima se posebno ističu stari platani -ukrašavaju prostorni ambijent davajući mu pritom potrebnu svežinu i hlad u toplim letnjim danima. Naročito je lep period godine kada se lipe rascvetaju i ceo park zamiriše opojnim mirisom.  

Centar SokobanjeCentar SokobanjeCentar SokobanjeCentar Sokobanje

Centralno banjsko šetalište - promenada pruža se u dužini od oko 600 metara od Hotela "Park" na istoku do zgrade muzeja i OTKSa na zapadu. Pre par godina proširen je i pored crkve Svetog preobraženja do zgrade sokobanjske osnovne i srednje škole. U centralnom delu šetališta nalazi se i produžetak promenade u vidu tzv. zanatskog centra u kojem se nalaze butici, kafane, picerije i drugi uslužni objekti.

Zanatski centarZanatski centarŠetališteŠetalište

U samom centru je staro kupatilo "Park", koje su na rimskim temeljima podigli Turci, a dva puta je obnavljano: prvi put u vreme kneza Miloša, a zatim posle drugog svetskog rata. Pod kupolama su dva bazena, ženski i muški i desetak kada. Uz kupatilo je - inhalatorijum, gde se posetioci, po uputstvu lekara, inhaliraju.U samom kupatilu se nalaze desetak odvojenih velikih kupatila koji se toplom vodom snadbevaju iz geotermalnih izvora, a na drugom kraju kupatila je veliki bazen. Tu je i Miloševa kada koja nije na raspolaganju ljudima bez dozvole za upotrebu. Kupatilo je pod ingerencijom Specijalne bolnice "Sokobanja" i uput za korišćenje dobija se u starom zavodu specijalne bolnice koji se takođe nalazi u centru grada.

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

Posebno interesantna je i građevina - spomenik kulture Milošev konak. Današnji Milošev konak je malo veći nego što je bio u prvobitnom izdanju, ali glavne arhitektonske crte su zadržane prilikom nadzidavanja ovog objekta. Može se s pravom reći da je pored turskog amama, Milošev konak simbol i prepoznatljivo obeležje Sokobanje. Na i u njemu se nalazi veći broj ugostiteljskih objekata kao što su Irski pab "Dablin", diskoteka "Srena", kafe kafe, "Spa" kafe, kao i nekoliko uslužnih radnji.

Milošev konakMilošev konakMilošev konakMilošev konak

Posebno je interesantan i gradski park koji se nalazi na severnoj strani banjske promenade. S obzirom da pruža odličan hlad i da se u njemu nalaze fontane, klupe i slične stvari obično je prepun penzionera koji tu ćaskaju uživajući pri tom u prekrasnom prirodnom ambijentu. Na zapadnoj strani parka nalazi se dečije igralište "Sokolići" koje je opremljeno kvalitetnim spravama za razonodu dece. Dečiji park ograđen je da psi i mačke tu ne bi ulazile tokom noći, a da bi se imovina zaštitila instalirane su kamere za nadzor i noću je i park i dečije igralište osvetljeno. Kroz park teku dva potoka sa bistrom - hladnom i toplom mineralnom vodom.

Gradski parkGradski parkGradski parkGradski park

SokolićiSokolićiSokolićiSokolići

 

Reklame


Vila Čair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

Doček Nove godine

Doček Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vaučeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas36
mod_vvisit_counterJuce215
mod_vvisit_counterOve nedelje475
mod_vvisit_counterOvog meseca5926