Skip to content

Sokobanja

Reklame


Sokobanja smestaj
Apartmani BajiƦ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Pansion Sunny
Apartmani Markovic
Centar grada, gradski park
Centar Sokobanje

Parkovi Sokobanje su lepo ureðeni vrtovi za odmor i oporavak bolesnika i banjskih gostiju. Naše upoznavanje sa zanimljivostima i okolinom Sokobanje poĆØinjemo iz centra grada.


kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz centra grada

 

Nekad davno centar je bio pokriven makadamskim ploĆØicama o ĆØemu svedoĆØe fotografije iz našeg retro albuma u fotogaleriji, a potom je 70tih godina nakon prikljuĆØenja Sokobanje zajeĆØarskom okrugu doneta odluka da se centar poploĆØa mermernim ploĆØama. U Srbiji neƦete naƦi tako lep centar kakav ima Sokobanja. DrveƦa stara i po par stotinu godina meĆ°u kojima se posebno istiĆØu stari platani -ukrašavaju prostorni ambijent davajuƦi mu pritom potrebnu svežinu i hlad u toplim letnjim danima. NaroĆØito je lep period godine kada se lipe rascvetaju i ceo park zamiriše opojnim mirisom.  

Centar SokobanjeCentar SokobanjeCentar SokobanjeCentar Sokobanje

Centralno banjsko šetalište - promenada pruža se u dužini od oko 600 metara od Hotela "Park" na istoku do zgrade muzeja i OTKSa na zapadu. Pre par godina proširen je i pored crkve Svetog preobraženja do zgrade sokobanjske osnovne i srednje škole. U centralnom delu šetališta nalazi se i produžetak promenade u vidu tzv. zanatskog centra u kojem se nalaze butici, kafane, picerije i drugi uslužni objekti.

Zanatski centarZanatski centarŠetališteŠetalište

U samom centru je staro kupatilo "Park", koje su na rimskim temeljima podigli Turci, a dva puta je obnavljano: prvi put u vreme kneza Miloša, a zatim posle drugog svetskog rata. Pod kupolama su dva bazena, ženski i muški i desetak kada. Uz kupatilo je - inhalatorijum, gde se posetioci, po uputstvu lekara, inhaliraju.U samom kupatilu se nalaze desetak odvojenih velikih kupatila koji se toplom vodom snadbevaju iz geotermalnih izvora, a na drugom kraju kupatila je veliki bazen. Tu je i Miloševa kada koja nije na raspolaganju ljudima bez dozvole za upotrebu. Kupatilo je pod ingerencijom Specijalne bolnice "Sokobanja" i uput za korišĆ¦enje dobija se u starom zavodu specijalne bolnice koji se takoĆ°e nalazi u centru grada.

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

Posebno interesantna je i graĆ°evina - spomenik kulture Milošev konak. Današnji Milošev konak je malo veƦi nego što je bio u prvobitnom izdanju, ali glavne arhitektonske crte su zadržane prilikom nadzidavanja ovog objekta. Može se s pravom reƦi da je pored turskog amama, Milošev konak simbol i prepoznatljivo obeležje Sokobanje. Na i u njemu se nalazi veƦi broj ugostiteljskih objekata kao što su Irski pab "Dablin", diskoteka "Srena", kafe kafe, "Spa" kafe, kao i nekoliko uslužnih radnji.

Milošev konakMilošev konakMilošev konakMilošev konak

Posebno je interesantan i gradski park koji se nalazi na severnoj strani banjske promenade. S obzirom da pruža odliĆØan hlad i da se u njemu nalaze fontane, klupe i sliĆØne stvari obiĆØno je prepun penzionera koji tu Ʀaskaju uživajuƦi pri tom u prekrasnom prirodnom ambijentu. Na zapadnoj strani parka nalazi se deĆØije igralište "SokoliƦi" koje je opremljeno kvalitetnim spravama za razonodu dece. DeĆØiji park ograĆ°en je da psi i maĆØke tu ne bi ulazile tokom noƦi, a da bi se imovina zaštitila instalirane su kamere za nadzor i noƦu je i park i deĆØije igralište osvetljeno. Kroz park teku dva potoka sa bistrom - hladnom i toplom mineralnom vodom.

Gradski parkGradski parkGradski parkGradski park

SokoliƦiSokoliƦiSokoliƦiSokoliƦi

 

Reklame


Vila ƈair
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Apartmani Banjica
Vila Natalija
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov

DoĆØek Nove godine

DoĆØek Nove godine Sokobanja

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

SmeŔtaj

Sokobanja

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2018 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguƦnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguƦnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2018 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauĆØera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naĆØina u nekoliko kategorija:

Sokobanja vauĆØeri

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas13
mod_vvisit_counterJuce223
mod_vvisit_counterOve nedelje5515
mod_vvisit_counterOvog meseca236