Skip to content

Sokobanja
Golemi kamen

2006-08-09

Svuda oko Sokobanje nalaze se staze za šetnju i rekreaciju. Neke od njih su pored reke, neke vode kroz šumarke, a ova, na koju ├Že mo Vas danas uputiti vodi ka vrhu brda. Da bi ste stigli na vrh brda, najpre krenite asfaltnim putem ka Lepteriji. Kod strelišta, na pola puta do Lepterije, put nastavite šumskom stazom uzbrdo. Staza je lepo ureðena, usput su klupe na kojima mo┼żete predahnuti, a putokazi su usputno rasporeðeni tako da se ne├Žete nikuda izgubiti. Do vrha brda od strelišta treba├Že vam 30,40 minuta, u zavisnosti od kondicije.

 

Na brdu, kod narand┼żastoj putokaza, skrenu├Žete levo, u pravcu Sokograda. Uskoro ├Že te se na├Ži na prelepom vidikovcu odakle se Sokobanja, Lepterija, Popovica, Prevalac, Sokograd i Rtanj vide, „kao na dlanu“. 


Ovo mesto definitivno ima najbolji pogled na grad i ivi├Ęnu epigeniju koju formira reka Moravica. Na ovoj širokoj panoramskoj fotografiji koju smo vam postavili ovde, mo┼żete videti kako se reka Moravica „odlu├Ęila“ da probije ├Ęvste, kraške slojeve oboda planine Ozren naspram mekših, sedimentnih slojeva na Prevalcu. Ova pojava je izvesna anomalija u geološkom prostoru koja se naziva epigenijom. Ova, „sokogradska“, ivi├Ęnog tipa, jedna je od tri, koliko ih ima u Srbiji.

Dalje, put mo┼żete nastaviti ka Sokogradu. Do Sokograda bi├Že vam potrebno još 30, 40 minuta samo ovaj put lakše pošto ├Že te i├Ži nizrdo. Tokom puta mo┼żete se odlu├Ęiti i da zaobiðete Sokograd. Onda ├Že te se na├Ži na još neuobi├Ęajnom mesto. Dole, isto├Ęno od njegovog ulaza. šta ├Že te tamo raditi i kojim ├Že te se putem vratiti to je na vama, a mi da vam predlo┼żimo šta da ponesete za ovaj izlet:

  • patike, obavezno
  • vodu, sok, grickalice, sendvice, rostilj (opciono)
  • fotoaparat, stalak(opciono), baterije

 

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas1
mod_vvisit_counterJuce197
mod_vvisit_counterOve nedelje633
mod_vvisit_counterOvog meseca4487